Helyszíni tudósítás Lipcséből

Helyszíni tudósítás Lipcséből

, focitipp.hu

„Olyan ember, vagy, mint ahogy futballozol." Ez a kijelentés nemcsak lakótelepi dühöngőkön vagy faluszéli legelőkön érvényes, hanem a futball-világbajnokságon is. Ez a legjobb hírünk Németországból. Lipcsében jártunk, az Argentína-Mexikó meccsen.



Helyszíni tudósítás!



„Olyan ember vagy, ahogy a kedvenc csapatodnak szurkolsz"

Lipcsében dél-amerikaiak tartottak bemutatót nekünk, európaiaknak abból, hogy mit jelent a nagybetűs szurkolás és a fanatikus futballszeretet. „Mehikó, Mehikó" az egyik oldalról, „ollé, ollé, ollá, Árhentíná" a másikról, hullámzás hosszú percekig. A kék-fehérbe öltözött argentinok zászlókat és mezeket lóbálnak a fejük körül, a mexikóiak tapsolnak. De mindenki tapsol. A közönség itt egy testcselből, jó ütemű szerelésből, gyors keresztpasszból levonja a megfelelő következtetést: valódi futballistákat és valódi futballt látunk a pályán. Hardcore futballt, a Mexikó-Argentína nyolcaddöntőben 120 percen keresztül.

„No more japanese!"

Persze magyarként bejutni egy világbajnoki nyolcaddöntőre nem könnyű feladat, a FIFA által a sajtópáholyba engedett újságírók közül szinte mindenki dél- vagy közép-amerikai. A várólista-pult előtt kábé ötvenen szoronganak, a pult mögött álló nő pedig egy papírlapról olvassa fel a neveket: nyereményük egy sajtóbelépő, amit egy szerencsés japán azonnal meg is csókol. Rajta kívül még vagy tíz japán név hangzik el, de szerencséje van egy hondurasi és egy német kollégának is. Az utolsó jegy kiosztása előtt a hölgy mindenki megkér, hogy mutassa fel az akkreditációját. Megnyúlnak a kezek, nyakak, negyvenen egy jegyért. Sokat érhet most egy szerencsés betűkombináció, de a HUN most nincs közöttük. Az általam Birgitnek képzelt nő egy pillanat alatt átsiklik az akkreditációs lapomon. „Puskás, Détári az neked senki? Nem emlékszel Torghellére?" - kérdezném tőle, de nincs rám idő. A japánoknak meg már több hely nincs: „No more japanese!" hessegeti el a lógó orrú japán kollégát. Egy uruguay-i viszont örülhet, mint ahogy a liftnél álló japánok is úgy szorongatják a belépőjegyüket, mint egy Takahara-posztert.

„A time to make friends"

Egy tágas lépcsőfordulón azért így is sikerült helyet foglalnom magamnak: mégsem volt hiába az újságírói akkreditációval való vesződség. Mellettem, alattam világoskékek a szektorok, néhány sötétzöld folttal. A lépcsőforduló a vándorok és a hivatalos személyzet gyülekezőhelye. Rendezők és rendőrök váltják egymást. Egy kopasz rendőr végig Argentínának szurkol, Tevez lesgóljánál üvöltve csapkodja a korlátot, „ez nem volt les!", üvölti. Egy másfél mázsás, fülbevalós rendőr kamerával veszi a szemközti szektorokat. A kijelzőn tisztán kivehető a tőlünk 70 méterre ülők arca is. „Elnézést, elfoglaltam a helyét?" - kérdezi, amikor egy másodpercre elhagyom a posztomat. Nagyvonalúan továbbot intek, majd készítek róla videózás közben néhány portrét. Engedi. Mégis Ottóval barátkozom össze a legjobban (ismerik a FIFA-szlogent? „A time to make friends"), pedig összefutok néhány kakastaréjos argentinnel, pókember-maszkos és struccon lovagoló mexikóival is. A 24 éves német srác élete első vébéjén szervez, és szeretné, ha „a mexikóiak inkább hosszú indításokkal játszanák át a középpályát". Én nem szeretném, de abban egyetértünk, hogy nem lenne rossz, ha az orrunk előtt rugdosnák a fiúk a tizenegyeseket. Otto szeretné, ha Mexikó jutna tovább, „a nyolcaddöntőben talán könnyebb dolgunk lenne velük szemben".

Borgetti, Torrado, Tevez, Messi

A németeknek Mexikóval szemben sem lett volna könnyű dolguk. Négy éve figyeltünk fel például először Geraldo Torradóra. Akkor még masszív és kopasz volt, de mára már masszív és bongyor-hajú. De cicoma csak a frizurájában van, a focija továbbra is egyszerű és hatásos. Jared Borgetti is visszatért a csapatba, így látszott, hogy ennek az eddig szürkének látszódó mexikói csapatnak valójában ő a szíve-lelke. Az argentinok csodáiról már megemlékeztünk néhányszor, így testközelből csak azon csodálkoztunk, hogy Pekerman kapitány ízléstelen fehér zoknit hord. Illetve azon, hogy az Európában még mindig kevéssé ismert Carlos Tevez népszerűségével még Lionel Messi sem vetekedhet. Amikor a második félidőben Pekerman beküldi a ragyást a pályára, a gauchók szinte elviselhetetlen hangzavart keltenek.

Tizen egy félkarú ellen

Argentína végül megfordította a meccset, a hosszabbításban Maxi Rodriguez egy ritka nagy gólt rúgott. Egy félmeztelen, rasztahajú figura rágyújt egy cigarettára, miközben táncol. Felfelé nyújtott hüvelykujjával pózol a kamerának, plusz egy slukk. A korlátokról világoskék mezes szurkolók és drapériák lógnak alá, Riquelme, Maradona, Santa Fé. Lipcse dél-amerikai fele örömmámorban, de a közép-amerikaiak sem gyászolnak. Bár a focitipp, a Magyar Hírlap és a Lengyel Futballszövetség küldöttségének másik része a Matador nevű kocsmában meccs közben bunyót is látott. A csillárba sörösüveget hajigáló félkarú argentint (Juan) tíz német testőr (Jürgen (2), Uwe, Hans, Ralf, Karl-Heinz, Peter, Thomas, Klaus, Franz) csak a lábánál fogva tudta kivezetni a helyiségből. A rendfenntartók megcsillogtathatták diplomáciai érzéküket, a meccs után negyed órával már az argentinok és a mexikóiak egymás nyakába borulva énekelnek.

A Quilmes-sör

A parkolóháznál még találkozunk két magába roskadva üldögélő mexikói kamasszal. Egyik odébbrúg egy üres Quilmes-dobozt. Talán bosszúból: a Quilmes Argentína nemzeti söre.

Folytatás következik Berlinből.
(Hamarosan képgalériát is láthatnak)


Argentína-Mexikó 2:1 (1:1, 1:1, 2:1)
Lipcse, 42.655 néző
Játékvezető: Massimo Busacca (svájci)
Argentína: Abbondanzieri - Scaloni, Ayala, Heinze, Sorín - Maxi Rodriguez, Cambiasso (76. Aimar), Mascherano - Riquelme - Crespo (76. Tevez), Saviola (84. Messi)
Mexikó: Sánchez - Castro, Osorio, Salcido - Méndez, Marquez, Pardo (38. Torrado), Guardado (67. Pineda) - Borgetti, Morales (74. Zinha) - Fonseca
Gólszerzők: 9. Borgetti (öngól), 98. Maxi Rodriguez, ill. 5. Marquez
Sárga lap: 45. Heinze, 112. Sorín, ill. 70. Marquez, 82. Castro, 118. Torrado, 119. Fonseca

Statisztikák:
Lövések: 11:12
Kapura tartó lövések: 5:3
Szabálytalanságok: 23:28
Szögletek: 6:5
Leshelyzet: 2:4

Labdabirtoklás: 51:49 %

(ktn.focitipp.lipcse)

*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább