Tizenötezren az Üllői úton

Tizenötezren az Üllői úton

, focitipp.hu

NB II, Keleti csoport

Ferencváros-Jászapáti 1:0

Első osztályú hangulat, másodosztályú futball. Csaknem tizenötezer szurkoló látta az Üllői úton, amint a Fradi győzelemmel rajtol az NB II.-ben.



képgaléria a mérkőzésről >>>
fradi-olé (videó) >>>
fradi-induló (videó) >>>
fradi-ziccer (videó) >>>

„Valakinek holnap le kell mondani hivataláról"

A ferencvárosi szurkolók békés tüntetésre gyülekeztek délután kettőkor a klubház elé. A focitipp is ekkor érkezett a helyszínre és úgy gondoltuk, előbb sorba állunk jegyért, ami már ekkor ötven méteres volt. A szurkolók leginkább azon bosszankodtak, hogy miért kell 1400 forintot fizetni egy másodosztályú mérkőzésért. Félórás várakozás után azonban már mi is belehallgattunk a kezdődő műsorba. A mintegy 1000 fős tömeg többször zendített rá a már jól ismert „mocskos lilák", ill. az újabban elterjedt „Ináncsy takarodj!"-rigmusokra, de azért nem felejtették el elénekelni a ferencvárosi indulót sem. Bevezetésképp „István, a király" szólt az IFA-platójáról, melyben Bródy János és Szörényi Levente énekelte, hogy „valakinek holnap le kell mondani hivataláról". Természetesen a klubelnök Ináncsy Miklósra gondolt mindenki, de azért kapott néhány szavazatot Kisteleki István, és persze Gyurcsány Ferenc is.

Taps és fütty

A lelátóra érve rég tapasztalt érzés kerített hatalmába bennünket, ugyanis csaknem egy órával a kezdés előtt már félház volt, az ötórás kezdésre pedig majdnem megtelt a „Sasfészek". A kiérkező Jászapáti játékosokat taps fogadta, amikor pedig feltűntek a ferencvárosiak, akkor hatalmas ováció köszöntötte a csapatot, de elsősorban Lipcsei Pétert. A szurkolók több transzparenssel köszönték meg a futballistáknak, hogy kitartanak a másodosztályban is a zöld-fehérek mellett. Az első negatív élményt a sportszerű („tartózkodjanak a rasszista rigmusoktól stb.") buzdításra való felhívás kifütyülése jelentette. A kezdő sípszó előtt elhangzott a magyar himnusz, majd egyperces néma csendet kértek a szurkolóktól a megtisztulás jegyében. Még tíz másodperc sem telt el a „megtisztulásból", amikor valaki beleordított a csendbe és mocskos jelzővel illette az egyik magyarországi felekezet tagjait. Józanabb társai visszakiabáltak, hogy legyen szíves maradjon csendben („fogd be a pofád!"), de mielőtt hangzavar támadhatott volna, a játékvezető 28 másodperc elteltével lezártnak tekintette a megemlékezést és elkezdődött a mérkőzés.

Felborult a pálya, de a papírforma nem

A Fradi az első pillanattól kezdve főlénybe került. Mindkét csapat roppant idegesen játszott, ami nem is csoda. Vojtekovszki Csaba legénysége még sosem látott ekkora közönséget élőben, de bizonyára a fradistákat is frusztrálta a rengeteg ember. Emlékeztetőül: a tavalyi Fradi-Újpest meccsre alig kilencezer néző volt kíváncsi. A zöld-fehérek fiataljai pedig maximum gyerekkorukban - nézőként - tapasztalhatták meg, milyen is a hangulat a telt házas Üllői úti stadionban. A feszültség ellenére az FTC az egész meccsen hatalmas mezőnyfölényben játszott, a Jászapátinak gyakorlatilag nemhogy helyzete nem volt, de a félpályát is csak elvétve lépték át. Egyetlen kapura lövési kísérletük is inkább a VIP-páholy ablakát veszélyeztette, nem pedig Kemenes kapuját. Ráadásul rengeteg technikai hiba, eladott labda és - mondjuk ki - bénáskodás jellemezte a hazaiakat. A szurkolók a mérkőzés vége felé egyre elégetlenebbek lettek és a játékosok hűségéről elfeledkezve néhányukról megjegyezték: „hogy veheti föl ez az ember a Ferencváros mezét?" Persze a szerencse sem állt a Gellei-csapat oldalára, kétszer is a gólvonalról mentettek a kékmezesek. Aztán végül a 83. percben Laczkó betalált és minden meg lett bocsátva.

Egy kérdés azonban maradt:

vajon a harmadik fordulóban a Makó ellen hány néző lesz az Üllői úton?


  • Ferencváros-Jászapáti 1:0
  • Üllői út, 14 557 néző
  • Jv: Bognár Tamás
  • FTC: Kemenes - Bognár Zs., Dragóner, Tímár, Balog Z. - Szalai (46. Fitos), Lipcsei, Lazics, Laczkó - Deme (64. Bartha) - Jovánczai (87. Csepregi)
  • Jászapáti: Tajti - Debreczeni, Kiskapusi, Kaszás (90. Horváth R.), Tulák - Mosonyi - Ragó, Vígh (77. Kotula), Somodi, Murinai - Horváth P. (24. Újfalusi)
  • Gólszerző: 83. Laczkó


(kl.focitipp.népliget)

*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább