Leopold herceg forog a sírjában

Leopold herceg forog a sírjában

, focitipp.hu

Barátságos mérkőzés

Ausztria-Magyarország 1:2

Régen volt ilyen szép estéje volt a magyar labdarúgásnak. A 21 éven aluliak parádéztak a finnek ellen. Kétkedve vártuk a Bozsik-csapat meccsét, de egy félidőn át elmondhattuk magunkról: van csapatunk.



Leopold és a szaracénok

Az osztrák válogatott nem a hagyományos fehér mez, fekete nadrág, fehér sportszár összeállításban szerepelt, hanem a zászló színeit idéző piros-fehér-piros szerelésben. A szövetség nemrégiben határozott a "mezcseréről". Ennek egyik oka lehet, hogy Ausztriában immár egyre erősebb az osztrák identitás. (A kilencvenes évek végéig a megkérdezettek többsége inkább vallotta magát németnek, mint osztráknak). Ha pedig már a színeknél tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy az osztrák zászló színei milyen hagyományból erednek. A legenda szerint Leopold herceg 1191-ben éppen a Szentföldön hadakozott a szaracénokkal. A keresztes lovag annyira belefeledkezett a hadjáratba, hogy fehér köpenyét elfelejtette kimosni, ami csupa vér lett, mindössze az öv helyén maradt egy fehér csík.

Hol vannak az osztrák sztárok?

A jelenlegi osztrák válogatottról nem lehet ilyen hősies kontextusban értekezni, ugyanis ez a csapat messze van a hősi jelzőtől, de még vagánynak sem neveznénk ezt a csapatot, amelyben egy "senkiházi" Aufhauser lehet a rangidős. Josef Hickersberger az 1990-es olaszországi világbajnokságra még Andreas Herzog, Andreas Ogris, Toni Polster, Heimo Pfeifenberger, Gerhard Rodax közül válogathatott. Mára maradt Standfest, Leitgeb, Scharner és a már említett Aufhauser. Az osztrák csapat rendkívül rutintalan együttes, játékosai gyakorlatilag semmilyen extrát nem tudnak felmutatni. Persze, a csúcsformára két év múlva lesz szükségük, de bizton állíthatjuk: lesz még dolga bőven ezzel a csapattal szegény Hickersbergernek...

Reménykedés a selejtezők előtt

Furcsa helyzet állt elő. Miközben a magyar bajnokság színvonala talán még sosem volt ennyire alacsony szinten, a kupacsapataink - a Fehérvár kivételével - elbúcsúztak, a válogatottunk Anglia ellen, és most is reményteljes produkciót nyújtott. Király továbbra is roppant megbízható: bravúrral védte ki a tizenegyest, csakúgy, mint a debütálásakor még a Bicskei-csapatban. Juhász Roland lehet a magyar Cannavaro, Halmosi pedig az utóbbi évek legtechnikásabb balhátvédje - már ha képes megbarátkozni a posztjával. Molnár Balázs igazi szürke eminenciás, a soproni Horváth András pedig hihetetlen elánnal futott, amíg bírt, ráadásul góljánál a labda majdnem kiszakította a hálót. Dárdai végre olyan teljesítményt nyújtott, amit mindig is várnánk tőle: labdákat szerzett, megtartotta őket és okosan indított. Huszti Szabolcs a metzi edzéseken megtanult beadni, amelyet Hannoverben már az első meccsén és most is bebizonyított. Gera Zoltánt mindenki ismeri, gólja élményszámba ment.
A második félidőben már nem volt meg az első félidei lendület, viszont az előnyt sikerült megtartani. Válogatottunk önbizalommal telve lépett pályára, aminek meg is lett az eredménye: okos, rövidpasszos futball, technikás megoldások, gyönyörű gólok. Csakhogy Norvégia ellen szeptember 2-án tétmeccset játszunk. Ha pedig dicsérjük magunkat a sógorok legyőzése miatt, akkor ne feledjük, hogy tegnap este a vikingek Brazília ellen játszottak döntetlent (1:1). Még nem tartunk sehol.

(kl.focitipp.at)


Ausztria-Magyarország 1:2
Graz, 11 500 néző
Jv: Richard Havrilla (szlovák)
Ausztria: Payer (46. Macho) - Standfest, Stranzl, Feldhofer, Pogatetz (46. Katzer) - Scharner (86. Ertl), Leitgeb, Aufhauser, Ivanschitz (61. Prager) - Junuzovic (46. Wallner), Kuljic
Magyarország: Király (46. Fülöp) - Fehér Cs., Juhász, Éger, Halmosi (61. Löw) - Horváth A. (80. Kiss Z.), Molnár B., Dárdai, Huszti - Gera (89. Kabát), Szabics (58. Sowunmi)
Gólszerzők: 74. Kuljic, ill. 10. Gera, 37. Horváth A.


EB-SELEJTEZŐK >>>

A csoport
Belgium-Kazahsztán 0:0
B csoport
Feröer-szigetek-Grúzia 0:6
Gólszerzők: 16. Kankava, 18. Iasvili, 37., 62., 82. S. Arveladze, 51. Kobiasvili (11-es)
E csoport
Észtország-Macedónia 0:1
Gólszerző: 73. Szedlovszki


BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉSEK >>>

augusztus 15.
Ukrajna-Azerbajdzsán 6:0
Gólszerzők: 3. Voronyin, 13. Nazarenko, 25. Rotan, 45. Guszev, 72. Vorobej, 90. Bjelik
Szlovénia-Izrael 1:1
Gólszerzők: 83. Sukalo, ill. 81. Benajun
Szlovákia-Málta 3:0
Gólszerző: 31., 75., 90. Sebo
Wales-Bulgária 0:0
Izland-Spanyolország 0:0
Ghána-Togo 2:0
Gólszerzők:60. Tachie-Mensah, 90. Pimpong
Algéria-Gabon 0:2
Gólszerzők: 66. Mouloungui, 68. Djissekadie
Piros lap: 77. Brahami (Algéria)

augusztus 16.
Németország-Svédország 3:0
Gólszerzők: 4. Schneider, 8., 44. Klose
Olaszország-Horvátország 0:2
Gólszerzők: 27. Silva, 42. Modric
Anglia-Görögország 4:0
Gólszerzők: 14. Terry, 30. Lampard, 35., 42. Crouch
Bosznia-Hercegovina-Franciaország 1:2
Gólszerzők: 16. Barbarez, ill. 40. Gallas, 90. Faubert
Csehország-Szerbia 1:3
Gólszerzők: 3. Stajner, ill. 41. Lazovics, 54. Pantelics, 70. Trisovics
Piros lap: 76. Sztepanov (Szerbia)
Írország-Hollandia 0:4
Gólszerzők: 25., 53. Huntelaar, 41. Robben, 70. Van persie
Norvégia-Brazília 1:1
Gólszerzők: 51. Pedersen, 62. D. Carvalho
Dánia-Lengyelország 2:0
Gólszerzők: 32. Bendtner, 62. Rommedahl
Oroszország-Lettország 1:0
Gólszerző: 90. Pogrebnyak
Románia-Ciprus 2:0
Gólszerzők: 5. Dica, 28. Mutu
Luxemburg-Törökország 0:1
Gólszerző: 26. Tekke
Fehéroroszország-Andorra 3:0
Gólszerzők: 35. Hleb, 76. Buliga, 84. Kornyilenko
Liechtenstein-Svájc 0:3
Gólszerzők: 11., 51. (11-es) Frei , 65. Margairaz
Moldova-Litvánia 3:2
Gólszerzők: 15. Dadu, 52. Cebotari, 87. Klescsenko, ill. 14. Poskus, 38. Danilevicius
Finnország- Észak-Írország 1:2
Gólszerzők: 74. Väyrinen, ill. 34. Healy, 64. Lafferty
Tunézia-Mali 0:1
Gólszerzők: 36. (11-es) Kanouté
Egyiptom-Uruguay 0:2
Gólszerzők: 67. Godin, 77. (öngól) Sakka
Elefántcsontpart-Szenegál 0:1
Gólszerző: 64. Niang
Marokkó-Burkina Faso 1:0
Gólszerző: 45. Hadji
Kamerun-Guinea 1:1
Gólszerzők: 90. Webo, ill. 70. (11-es) Mansare


*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább