Magyar labdarúgás, szlovák üzlet

Magyar labdarúgás, szlovák üzlet

, focitipp.hu

Szlovák internetes fórumokon egyelőre nagyobb visszhangot kapott Ivan Kmotrík és a Ferencváros lehetséges frigye, mint a sajtóban.



A kassai párhuzam

A szlovák lapok egyébként is sajátos viszonyban állnak a multimilliárdossal, aki Szlovákia egyik leggazdagabb embere, s a közvélemény is elsősorban a futball révén ismeri, hiszen az Artmedia tavaly bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ami azelőtt csak egyetlen szlovákiai csapatnak sikerült, a kassai 1. FC-nek még 1997-ben.

A kassai sikersztori hátterében is egy dúsgazdag vállalkozó állt, Alexander Rezes, aki akárcsak Kmotrík, folyékonyan beszél magyarul, és az ő idejében érkezett Kassára az egykori ferencvárosi kedvenc, Telek András is. De míg a kassai klub végül a Meciar-kormány bukása után rövid agónia után megszűnt, az Artmediát hasonló veszély nem fenyegeti.

A Kárpátok Berlusconija

Azért sem, mert Ivan Kmotrík - a Tyzden című szlovák hetilap portréja szerint - Szlovákia egyik legbefolyásosabb embere, s nem csupán az üzleti, hanem a politikai életben is. Ami az üzleti érdekeltségeket illeti: a Fradi leendő megmentője a kilencvenes évek elején a reklámszakmában kezdett vállalkozni Artmedia nevű cégével, s mára afféle szlovák sajtócézárrá nőtte ki magát, nyomdák, lapterjesztő vállalatok (például a Mediaprint Kapa) tulajdonosa, övé a második legnézettebb szlovákiai tévéadó (a TV JOJ), s egyes értesülések szerint a dinamikusan fejlődő szlovák hírtelevízió (TA3) is az ő hatáskörébe tartozik.
A Kárpátok Berlusconijának nevezett Rezessel annak idején tele volt a sajtó, Kmotrík viszont kerüli a nyilvánosságot, keveset szerepel, még ritkábban ad interjút, s ami a leginkább figyelemre méltó: nincsenek botrányai.

Az Artmedia-sikersztori

S nincsenek olyan megalomán ambíciói sem, mint anno Kassán a Rezes famíliának: ők Matthäust és Sztoicskovot ígérték, meg az Ajax Arénát. Kmotrík Artmediája néhány év alatt a szlovák futball legbiztosabb anyagi hátterű klubja lett; s nem követte különösebb csinnadratta a 2005-ös bajnoki címet sem, ami a klub történetének első aranya volt (emellett két ezüstérmem említhető még, 2003-ban és 2006-ban).

Az Artmedia ráadásul - az első szlovákiai csapatként - a nemzetközi színtéren is maradandót alkotott, tavaly a Bajnokok Ligája selejtezőjében előbb a Celticet, majd a Partizan Beogradot is kiejtették - a skótokat például 5-0-ra verték Pozsonyban, ami már önmagában is figyelemre méltó eredmény, hát még akkor, ha felidézzük a 2003-as MTK-Celtic BL-selejtezőt (0-4). Az Artmedia - az azóta Kaiserslauternben futballozó Borbély Balázs csapatkapitánnyal az élen - a csoportkörben idegenben győzte le az FC Portót (3-2), s az utolsó meccsig esélye volt a továbbjutásra.

Kmotríknak az FTC kitörés is lehet

A pozsonyi Új Szó napilapnak adott rövid interjújában Kmotrík elmondta: őt csak a futball érdekli a Fradi kapcsán, az Üllői úti telkekkel nem foglalkozik. Azt ő is pontosan tudja, hogy a Ferencváros nagyobb volumenű klub, mint az Artmedia, s nem csupán a reklámértéke, hanem a szurkolói bázisa is összehasonlíthatatlanul nagyobb.
Az Artmedia drukkerei egyébként is bojkottálják a csapat meccseit, zokon vették ugyanis, hogy az Artmedia-Slovan pozsonyi derbi után - amikor a Slovan huligánjai kis híján lebontották a kapu mögötti tribünt - Kmotrík az ellenfél szurkolóit dicsérte.
Eddig egyszer fordult elő, hogy szlovák kézbe került volna egy nem szlovákiai futballklub: 2004 májusában a J and T pénzügyi csoport vásárolta meg a prágai Spartát, egymilliárd cseh koronáért.


(vss.focitipp.sk)

A cikk eredetileg a Magyar Hírlapban jelent meg.

*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább