Kezdetben vala az angol futball... (1. rész)

Kezdetben vala az angol futball... (1. rész)

, focitipp.hu

Hol tartanak ma az angol bajnokság alapító csapatai? Sorozatunk első részében az első angol bajnok, a Preston North End következik. Hány gólt lőtt Beckham a Preston North End mezében? Utánajártunk.



Kezdetben vala az angol futball... (2. rész) >>>
Kezdetben vala az angol futball... (3. rész) >>>

A futballt Angliának köszönhetjük: 1862-ben Cambridge-ben Edward Thring, Uppingham rektora dolgozta ki a futball szabályait. A szabályzat egy évvel később vált hivatalossá, miután 1863. október 26-án, hathetes vita után végre megalakult a világ első futballszövetsége, az angol The Football Association. Ezzel a foci végérvényesen elkülönült a rögbitől.

Ellenfélbe fejelni tilos!

Az új szabályok egyik célja éppen a rögbiben megszokott súlyos sérülések elkerülése volt. Nem lehetett például elrúgni a labdát a levegőben, csak miután a földre került. Ma már humorosnak tűnik néhány előírás, például a Cambridge-i szabályzat 4. pontja: „Lábbal csak a labdát szabad rúgni", vagy a 11. pont: „Tilos a nekifutás, tilos belefejelni az ellenfélbe."
Az első hivatalos bajnokság rajtjáig még így is huszonöt évnek kellett eltelnie. Az ötlet William McGregortól, a birminghami Aston Villa tulajdonosától származott. A The Football League 1888/1889-es szezonjában 12 csapat indult, oda-vissza alapon mérkőzve egymással, s a győzelemért két, a döntetlenért egy pont járt.

Preston North End

Az első angol bajnoki címet a Preston North End (alapítási éve: 1880) szerezte meg, amely egy évvel az első hivatalos bajnokság előtt rekordgyőzelmet ért el az FA-kupában (amely a világ legrégibb kupasorozata): 26:0-ra verte a Hyde Unitedet.

A The Football League első idénye a Preston látványos fölényét hozta: a PNE veretlenül végzett az élen, ami azóta csak egyetlen csapatnak sikerült: 115 évvel később, a 2003/2004-es kiírásban az Arsenal lett veretlenül bajnok.

A Preston ráadásul nem csak a bajnokságban remekelt (7:0-ra verte például a Stoke Cityt és a Notts Countyt), hanem az FA-kupában is. Ők lettek az első „duplázók", miután a kupadöntőben 3:0-ra verték a Wolverhampton Wandererst; megemlítendő, hogy a Preston egyetlen kapott gól nélkül nyerte meg a kupát.

Az 1888/1889-es szezon végeredménye


1. Preston North End 22 18 4 0 74:15 40
2. Aston Villa 22 12 5 5 61:43 29
3. Wolverhampton
22 12 4 6 50:37 28
4. Blackburn Rovers 22
10 6 6 66:45 26
5. Bolton Wanderers 22 10
2 10
63:59
22
6. West Bromwich Albion 22 10 2 10 40:46 22
7. Accrington 22 6 8 8 48:48 20
8. Everton 22 9 2 11 35:46 20
9. Burnley 22 7 3 12 42:62 17
10. Derby County 22 7 2 13 41:61 16
11. Notts. County 22 5 2 15 40:73 12
12. Stoke City 22 4 4 14 26:51 12


Prestoni tabló

Az akkori csapat sztárja a 14-szeres angol válogatott John Goodall volt, irányításával a Preston a következő bajnoki címet (1889/90) is megnyerte. Ezzel tulajdonképpen véget is ért az aranykor, a továbbiakban már csak egyetlen kupagyőzelmet jegyeztek, s annak is már 69 éve: 1938-ban a Huddersfieldet győzték le a fináléban 1:0-ra.

Pedig később is akadtak ismert nevek a Preston csapatában: közülük a legtehetségesebb kétségkívül Tom Finney volt, minden idők egyik legjobb angol csatára, aki az ötvenes években 30 gólt lőtt az angol válogatottban. Játékosként megfordult a Prestonban a Liverpool későbbi legendás menedzsere, Bill Shankly, a Bolton jelenlegi edzője, Sam Allardyce, az Everton menedzsere, David Moyes, az ír válogatott Kevin Kilbane de még Bobby Charlton és David Beckham is.

Beckham és a Preston

Az 1994/95-ös szezonban David Beckhamet egy hónapra kölcsönadta a Manchester United a negyedik ligás Preston North Endnek. Az akkor 19 esztendős Beckham először zokon vette a manchesteri vezetők döntését, de a Preston akkori csapatkapitányának, David Moyesnek a fanatizmusa Beckhamet is magával ragadta, aki mindjárt első prestoni meccsén gólt lőtt a Doncasternek (szögletből), majd a következő, Fulham elleni találkozón is betalált (szabadrúgásból).

Beckham olyannyira jól érezte magát, hogy az egy hónap leteltével meg szerette volna hosszabbítani vendégjátékát, ebbe azonban Alex Ferguson, a ManU edzője már nem egyezett bele. „Preston egészen különös város: mintha mindenki csak a szombatoknak élt volna" - írja Beckham My side c. önéletrajzi könyvében.

A klub életében a mélypontot az 1984/85-ös szezon jelentette, amikor a csapat kiesett a negyedik ligába. Jelenleg a másodosztályban szerepel a gárda, s az utóbbi években háromszor is osztályozót játszott a Premier League-ért (2001-ben, 2005-ben és 2006-ban).


(folytatása következik)

(stoke.city.focitipp.hu)

*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább