Fejétől bűzlik a hal

Fejétől bűzlik a hal

, focitipp.hu

A magyar futballból áradó primitív mentalitással egy kifőzdét sem lehetne sikeresen üzemeltetni. Márpedig a futball ennél lényegesen összetettebb rendszer, úgyhogy jobb, ha már semmin sem csodálkozunk.



Volt egyszer egy izland-magyar

Töredelmesen bevallom, legalább tíz éve hidegen hagynak a magyar válogatott mérkőzései. Pontosabban, a magyar futballválogatott mérkőzései, mert a vizipólósoktól Igaly Dianáig bármilyen komoly sportteljesítmény megadásra késztet. A magyar futballválogatottat azonban tíz éve nem tudom komolyan venni. Sosem felejtem el 1995. június 2-át, amikor Izland Reykjavíkban legyőzte a magyar válogatottat 2:1-re. Nem a vereség fájt igazán, hanem amit a zajmikrofonban hallottam. Mészöly Kálmán ordítását a csereként beállt jobbszélsőnek, talán Csertői Aurél volt az: „Gyere ki a vonalhoz bazdmeg!". Eszembe jutott, hogy a serdülő 1-ben is nagyjából hasonló stílusban kaptuk az utasításukat. De ez a magyar válogatott volt, és én akkor értettem meg, hogy létezik a „futball" és létezik a „magyar futball", a valóságos futball egy speciális verziója. És ekkor értettem meg azt is, hogy ez a magyar futball menthetetlen.

Kikapni, így

Ebből láthattunk ízelítőt Norvégia ellen szombaton este. Mert most sem az volt a baj, hogy kikaptunk, hanem az, ahogyan kikaptunk. A legcsekélyebb méltóság nélkül, óvodás védelmi hibákkal, köténygóllal, lédererákossal, a végén ajándék tizenegyessel. A néző távolságtartó énje csak legyint egyet. Ez van, ilyenek vagyunk, kár álmodozni. A néző távolságtartó énje még csak nem is gúnyolódik szegény Királyon, Égeren, Sowunmin, Bozsikon, senkin. Mert túl könnyű lenne ezen élcelődni. És mert minek, egy ilyen vereséget igazságtalan lenne néhány ember nyakába varrni.

Önámítás és hazugság

A néző egyszerűen csak konstatálja, újra és újra, hogy az egész magyar futball, úgy, ahogy van, velejéig rothadt. Rothadt, mert minden eleme a hazugságra épül. Oldalakat lehetne megtölteni azzal, hogy a magyar futball képviselői (vezetők, játékosok, mainstream sportújságírók) az önámítás és a nyílt hazugságok milyen skáláját mutatják be hétről hétre. Nem kell pszichológusnak lenni ahhoz, hogy lássuk a nyilvánvaló tüneteket.

„Valami megmozdult"

Látjuk a magyar futballistát, aki „a próbajátékon adott egy gólpasszt, de az edző inkább egy honfitársát igazolta le" egy belga másodosztályú csapathoz. A magyar futballistát, aki a vereség után azt mondja a miatta is több száz kilométert utazó a szurkolóknak, hogy „akkor inkább focizzatok ti". A magyar futballistát, akivel a pletyka szerint a menedzsere elhitette, hogy „ne menjen a Bröndbybe, mert a Juventus szeretné leigazolni". A magyar futballvezetőt, aki „egy újabb befektetői csoporttal tárgyal", hogy aztán többet ne is halljunk sem a befektetőkról, sem róla. A magyar futballvezetőt, aki szerint a Rabotnicski Szkopje a bosnyák bajnokságban játszik. A magyar mainstream sportújságírót, aki szerint „mintha valami megmozdult volna", immár tizenöt éve. A magyar mainstream sportújságírót, aki azon gúnyolódik, hogy „már Macedóniában sem a videó az elsődleges adatrögzítési forma, hanem a dvd".

Látjuk

a mérhetetlen primitívséget, az állandó önámítást és hazudozást. És a Vaduz ellen, a Rabotnicski Szkopje ellen, a norvég válogatott ellen láttuk, hogy mi következik ebből a mentalitásból.

A szurkoló márpedig nem hülye

A szurkoló pedig, legyen bármennyire is elfogult, nem hülye, a magyar futball képviselőinek jelentős része mégis hülyének nézi az egész országot, miközben a szurkolókat joggal irritálja mindaz, ami futball címszó alatt Magyarországon zajlik. Éppen ezért a szurkoló lázad: egyszerűen nem megy ki az első osztályú meccsekre. De már a tévében sem hajlandó megnézni azokat. Nem véletlenül mondott le az NB I-es mérkőzések közvetítési jogáról az RTL KLUB: egyszerűen kiszámolták, hogy ez nem éri meg nekik. De a rendszer talán még akkor sem fog összeomlani, amikor már csak kétszer húsz huligán megy ki a meccsekre lecigányozni az ellenfél csapatát. Valahogy azt is meg lehet majd magyarázni. Nekik.

A magyar futball tényleg menthetetlen

Akármerre nézünk, csak butasággal és szűklátókörűséggel találkozunk (őszinte és mélységes tiszteletünk a kivételnek: például az utánpótláskadémiák szervezőinek vagy az alsóbb osztályú klubokat támogató helyi mecénásoknak). Szánalmas nosztalgiával merengünk dicső futballmúltunkon, miközben gyerekes irigységgel tekintünk azokra az országokra, ahol a semmiből néhány évtized alatt felépült valami. A magyar futballból áradó primitív mentalitással egy kifőzdét sem lehetne sikeresen üzemeltetni. Márpedig a futball ennél lényegesen összetettebb rendszer, úgyhogy jobb, ha már semmin sem csodálkozunk.


(ktn.focitipp.hu)

*****

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább