Dupnyicai múltidéző

Dupnyicai múltidéző

, focitipp.hu

Múlt héten a bolgár Marek Dupnyica fogadta a Levszkit Szófiát a Boncsuk stadionban. A bajnokcsapat látogatásában azonban nem volt sok örömük a nézőknek, mert a BL-ben is induló sárgák 8:0-ra legyőzték a házigazdákat.



Dupnyica = Sztanke Dimitrov

A dupnyicai csapat 1947-ben alakult, és számtalan névváltoztatás után a Druzestvo za Fizkultura i Sport Marek elnevezéstől indulva 1992-ben kapta meg a jelenleg is használt FK Marek Dupnyica nevet. Nemcsak a futballklub, hanem a város neve is változott a történelem folyamán. Dupnyicát 1948-ban átnevezték Sztanke Dimitrovvá, hogy aztán egy röpke kitérő után (melynek során 1949-ben Mareknak hívták a települést) 1950-ben ismét visszakapja a Sztanke Dimitrov elnevezést. A rendszerváltás után aztán a dupnyicaiak visszakapták eredeti nevüket, 1992-ben pedig futballcsapatukat is.

A hetvenes évek Fradi-verői

Azt a futballcsapatot, amelyik a legnagyobb sikerét a hetvenes évek végén aratta. Az ekkor éppen DFS Marek néven vitézkedő gárda bronzérmes lett a bolgár bajnokság 1976/77-es szezonjában, megelőzve a Szlávia Szófiát, de lemaradva a Levszki és a CSZKA Szófia mögött. A sikernek köszönhetően a Marek története során először kiléphetett a nemzetközi porondra, és az UEFA-kupa első fordulójában rögtön a Ferencvárossal hozta össze a szerencséje. Az első találkozón ugyanis Szaso Pargov egyszer, Venzi Petrov pedig kétszer is betalált a magyar kapuba, így a visszavágón Pusztai László és Ebedli Zoltán gólja kevés volt a Fradinak (pedig már a 33. percben sikerült ledolgozniuk két gólt a hátrányból a zöldeknek). Így a második fordulóban egy igazi nagyágyú jöhetett, a Bayern München személyében. Az eredmény is megismétlődött (3:0, 2:0), de ezúttal az első találkozón a müncheniek lőttek három gólt (Karl-Heinz Rummenigge kettőt, Gerd Müller egyet), így hiába szedték szét a stadiont a sztanke dimitroviak, a szuperduó (Pargov, Petrov) most csak két gólt hozott össze.

A Marek Alex Ferguson Aberdeenjét is elpáholta

1978-ban aztán hazai porondon is elérték történetük egyetlen diadalát, miután a Szovjet Hadsereg Kupájában (a Bolgár Kupa elődje) 1:0-ra legyőzték 75 ezer néző előtt a toronymagas esélyes Levszki csapatát. Következhetett hát a KEK-indulás, ahol az első fordulóban a Sir Alex Ferguson vezette skót Aberdeennel kerültek szembe a bolgárok. A csapat ismét kitett magáért: Ivan és Venzi Petrov góljaival 3:2-re legyőzték az ekkoriban világklasszis klubot. A visszavágón aztán jött Gordon Strachan és az Aberdeen 3:0-ra győzött.

Búcsú az élvonaltól

A csapat ezután szétesett: az 1981/82-es szezonban már csak a 13. helyet szerezte meg, és az osztályozón kikapott a Rozova Dolina csapatától. A nyolcvanas-kilencvenes éveket a másodosztályban töltötte a csapat, és csak 2001-ben láthattuk viszont őket ismét a legfelső osztályban. Általában a középmezőny elején végeztek, de a tavalyi 11. helyezésük, és a Levszki elleni nyolcas intő jel lehet a jövőre nézve.

Dupnyica, a kellemes hely

A 44 ezer lakosú város egyébként Bulgária nyugai részén fekszik, 45 kilométerre Szófiától, 535 méter magasan. A város leghíresebb szülötte a bolgár felvilágosodás vezéralakja, Hrisztosz Pavlovics (1804-1848): ő adta ki az első bolgár nyelvű matematikai- és történelemkönyvet, valamint Paissii Hilendarski első bolgárul írt szláv-bolgár történelmi leírását. A település neve először Arnold von Harf naplójában jelent meg, aki 1499-ben látogatott Dupnyicába, ami a lovag szerint "elég kellemes" hely.

A bolgár bajnokság állása >>>

(ktn.focitipp.dupnyica)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább