Kezdetben vala az angol futball… (3. rész)

Kezdetben vala az angol futball… (3. rész)

, focitipp.hu

Hol tartanak ma az angol bajnokság alapító csapatai? Utánajártunk. A Preston, az Accrington, az Aston Villa, a Burnley és a Wolves után most következzen egy igazi „futball-őskövület", a Notts County.



Kezdetben vala az angol futball... (1. rész) >>>
Kezdetben vala az angol futball... (2. rész) >>>


Kassai kapcsolat

Tizenkét éve, 1994 nyarán amolyan egyfélidős minitornát (VS® Cup) rendeztek Kassán. A házigazdák előbb 3:1-re verték a pozsonyi Slovant, majd az első helyért vívott (és ¥ubo¹ Micheµ által vezetett) meccsen 1:0-ra kikaptak - kitől is? Az akkor angol második ligás Notts Countytól, melyet a kassai torna szervezői a világ legrégibb klubjaként harangoztak be.
Ez persze pontatlan állítás. Az 1862-ben alapított County nem a világ legrégibb klubja, csupán a ma is létező professzionális futballklubok közül a legidősebb (a jelenleg már csak amatőr szinten működő Sheffield FC-t 1857-ben hozták létre).

Aranykor

A Notts County a 19. század végén élte aranykorát. Alapító tagja volt az angol bajnokságnak, bár az Aston Villa elleni 9:1-es vereséget legszívesebben törölnék az archívumokból. Két évre rá, 1891-ben bronzérmesek lettek (részükről azóta is ez a maximum), majd ugyanabban a szezonban FA-kupadöntőt játszhattak. Az ellenfél az a Blackburn Rovers volt, amelyet egy héttel korábban úgyszólván lemostak a pályáról (7:1), a kupadöntőt azonban 3:1-re a Blackburn nyerte. S bár két évvel később végül elhódították a trófeát (4:1-re verve a Boltont), a County rögtön a kezdet kezdetén elindult lefelé a lejtőn.

Beckham és a Wycombe

A „legismertebb kiscsapat" - így emlegetik Angliában a Notts Countyt, amely 1910-ben költözött mostani stadionjába, a Meadow Lane-re (az első meccsen 28 ezer néző előtt 1:1-es döntetlent játszottak a városi rivális Nottingham Foresttel). A második világháború alatt a stadiont lebombázták, de a romokon feltámadni látszott a futball: a gyengécske (harmadik ligás) County leigazolta a kor sztárjátékosát, Tommy Lawtont a Chelsea-ből (mintha ma David Beckham elhagyná a Real Madridot a Wycombe Wanderers kedvéért), és a csapat diadalmenetben jutott tovább a másodosztályba (11:1-re verték például a Newport csapatát). Az 1950/51-es szezont azóta is emlegetik a szurkolók: az volt az utolsó idény, amikor a Countynak jobban ment, mint a Nott'm Forestnek. Az újbóli élvonalbeli tagságra azonban 1981-ig várniuk kellett.

Szabadesés

Az első ligából utoljára 1992-ben estek ki, azóta szabadesésben zuhannak, néha meg-megállva. 1995-ben például útban lefelé begyűjtöttek egy trófeát - megnyerték az Anglo-Italian Cup névre keresztelt hibrid kupasorozatot, amelyet annak idején olasz és angol kiscsapatoknak találtak ki (a döntőben Ascoli-Notts County 1:2). Az utóbbi másfél évtized legszebb napja a County számára 1993. február 12. volt: 2:1-re legyőzték a Nottingham Forestet. A győztes gólt Charlie Palmer lőtte, négy perccel a meccs vége előtt. A szurkolók mitológiájában azóta február 12. ünnepnap: „Sir Charles Palmer Napja".

Filléres emlékek

A Notts County jelenleg a negyedosztályban dekkol, bár egyesek szerint annak is örülni kell, hogy egyáltalán még létezik a klub: három évvel ezelőtt ugyanis csődeljárás indult ellene, és a megszűnés réme hónapokon át ott lebegett a Meadow Lane felett. Emlékezhetünk a drukkerek kétségbeesett tiltakozó akcióira - hatalmas transzparenseiken ez a felirat szerepelt: We don't want memories, we want Notts County FC! (Nem emlékeket akarunk, hanem Notts County FC-t!)

Mélypont

Az abszolút mélypontot így is a tavalyi szezon jelentette: a csapat, melyet az egykori izlandi válogatott, Gudjon Thordarson irányított, a negyedik liga utolsó fordulója előtt csupán kétpontnyira állt a kiesőzónától, s a mindent eldöntő meccsen (9 817 néző előtt) a Bury már 2:0-ra vezetett a Meadow Lane-en. A vége 2:2 lett, a Notts County mázlival bennmaradt, de az összesített angol bajnoki rangsorban csak a 89. helyen végzett, ami a klub történetének legrosszabb eredménye.

Notts County, a „gyilkosok klubja"

Minden valamire való angol csapat (pláne ha ilyen múlttal rendelkezik) fel tud mutatni legalább egy neves szurkolót. A Notts County kivételt jelent. Bár a krónikák feljegyezték, hogy ha híres nem is, hírhedt drukkerük azért nekik is akadt: Dr. Harold Shipman, az angol történelem legszörnyűbb sorozatgyilkosa, aki pszichopata orvosként 236 embert küldött a halálba, gyerekkorában rajongott a Notts Countyért.


1. Preston North End 22 18 4 0 74:15 40p.
2. Aston Villa 22 12 5
5 61:43 29p.
3. Wolverhampton 22 12 4 6 50:37 28p.
4. Blackburn Rovers 22 10 6 6 66:45 26p.
5. Bolton Wanderers 22
10
2 10 63:59 22p.
6. West Bromwich 22 10 2 10 40:46 22p.
7. Accrington 22 6 8 8 48:48 20p.
8. Everton 22 9 2 11 35:46 20p.
9. Burnley 22 7 3 12 42:62 17p.
10. Derby County 22 7 2 13 41:61 16p.
11. Notts County 22 5 2 15 40:73 12p.
12. Stoke City 22 4 4 14 26:51 12p.


(stoke.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább