Palermo: a világ rózsaszín

Palermo: a világ rózsaszín

, focitipp.hu

Palermói futball, 1. rész

A Palermo az olasz bajnokság 7. fordulójában 2:0-ra legyőzte az AC Milant a San Siróban, ezzel ismét az olasz bajnokság élén áll. Nézzük hát a klub történetét: első részünkben az alapítás éveit felidézve.



Képek a palermói futball történetéből >>>

Kezdjük a palermói időutazást

A Palermo szeptember 20-án, az olasz bajnokság 3. fordulójában 5:3-ra legyőzte a Cataniát, ezzel története során először állt a Serie A élén. Akkor sokan talán még csak véletlennek tartották a szicíliaiak helyezését, de a hétvégi Milan elleni győzelem után a palermóiak ismét átvették a vezetést a táblázaton. Egyre biztosabb, hogy az előttünk álló bajnokság egyik nagy kérdése: vajon pünkösdi királyság lesz a Palermo remeklése?

Milyen út vezetett a kezdeti lépésektől egészen a jelenünkig, amikor a Palermo a klub 108 éves történelmében először a Serie A élére került? Milyen volt az út a �csúcsra", hiszen a klub elmúlt több mint száz éve közel sem volt olyan rózsaszín, mint amit a jelenlegi helyzet sugall. Rövid időutazásunkban tekintsük át a több mint egy évszázadnyi palermói futballtörténelmet.

Angol futball-gyarmatosítók a bölcsőnél

Kezdjük a bölcsőnél. A kezdet egészen pontosan 1898. november elsejére datálódik, és mint az ekkor megalakult klub neve - Anglo-Panormitan Athletic and Football Club - is mutatja, a születés még angol mintára, angol bábáskodás mellett történt meg. (A Panormitan szó nem elírás: Palermo ókori görög elnevezésére a Panormus-ra utal.) A megalakuló klub színe piros-kék lett.

Angol futballgyarmatosítók ide vagy oda, egy olasz nevet azért érdemes megjegyezni az alapítóatyák közül, mégpedig Ignazio Maio Pagano-ét, mivel valójában őt tekintik a klub megalapítójának. Ez a sportegyesület a futball mellett tenisz és krikett űzésére is lehetőséget nyújtott mindazoknak a tagoknak, akik 100 líra befizetésével válthatták meg tagságukat (a havonta befizetendő tagdíj a kezdetekben 3 líra volt).

Az első meccs a füvészkertben

1898. december 30-án délután kettőkor történelmi pillanat részesei lehettek a via Emanuele Notarbatoro-n fekvő angol füvészkertbe kilátogató érdeklődők, ugyanis e napon játszotta első mérkőzését egy palermói futballcsapat, melynek ellenfele természetesen egy helyi angolokból álló alakulat volt. Ignazio Mario Pagano és lelkes társai ezt a meccset ugyan még 5:0-ra elvesztették az akkor még a futball tudományában sokkal képzettebb angol ellenfeleikkel szemben, de a korabeli híradások tanúsága szerint a két mérkőző fél a meccs után egy közös koccintás és poharazgatás kíséretében együtt ünnepelte ezt a történelmi mérkőzést.

1905-ben indult először önálló szicíliai versenysorozat Coppa Whitaker néven, de ezen még nem vett részt palermói futballcsapat: a kupát a Messina Fbc. nyerte. Rá egy évre már a palermói klubok (ebben az évben már városi riválisok is megjelennek, Villa Filippina és Juventus Fbc. néven) is részt vesznek a sorozatban, de nem sok babér terem a számukra, a kupa újra Messinába kerül. A következő évben aztán megtörik a jég, a Palermo immár új nevén (Palermo Football Club) megszerzi első Whitaker-kupa győzelmét. Az 1907-es év azonban nemcsak a kupagyőzelem és a névváltás miatt maradt emlékezetes. Ehhez az évhez kötődik az a változás is, amelynek eredményeképpen kialakult a palermói foci világszerte elterjedt egyedülálló védjegye: ebben az évben lett a piros-kékből rózsaszín-fekete a klub színe.

Sir Thomas Lipton rózsaszín mezben

Az új színösszeállítású mezt az elsők közt próbálja fel Sir Thomas Lipton (a világhírű teacég alapítója), aki akkoriban Európában az egyetemes futball egyik leghíresebb szurkolójának és patrónusának számított. Ráadásul emellett még szenvedélyes hajós is volt, aki Földközi-tengeri �kalandozásai" közben sokszor kötött ki Palermóban, így többször is alkalma nyílt arra, hogy meglátogassa helyi kedvenceit, a palermói futballcsapatot. (Képünkön a Whitaker-kupa győztes palermói csapat - a bal szélen Sir Thomas Lipton.)

2. rész (Magyar invázió Palermóban) >>>
3. rész (Ellentmondásos évtizedek) >>>
4. rész (Beköszöntött az Aranykor) >>>

Milan-Palermo 0:2 >>>
A Serie A állása >>>

(szg.focitpp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább