Ellentmondásos évtizedek

Ellentmondásos évtizedek

, focitipp.hu

Palermói futball, 3. rész

A Palermo a második világháború után folyamatosan az első- és másodosztály között liftezett. Két elbukott olasz kupa-döntő, és a Diósgyőr elleni nemzetközi kupameccs után aztán 1986-ban ideiglenesen meg is szűnt.



Képek a palermói futball történetéből >>>

Első osztályú évek Zeman nagybátyjával

A második világháború után Us Palermo néven alakult újjá a foci Palermóban: a csapat a B liga 1946/47-es idényében a 8. helyet szerezte meg. A következő szezonban azonban ismét másodosztályú bajnoki címet ünnepelhetett Palermo, hiszen az utolsó fordulóban a Pescara elleni hazai meccsen aratott 3:0-ás győzelemmel vívta ki újra az első osztályú szereplés jogát Rosetta edző csapata. A sikerben oroszlánrészt vállalt a szezon folyamán 23 gólig jutó csatár, Angelo Pavesi. A feljutást követően 6 idényen keresztül tagja az olasz elitnek a Palermo. Ezen időszakból a gólzsák Pavesi mellett érdemes még egy játékos nevét megemlíteni, mégpedig egy cseh fiúét. Cestmir Vycpálek-ét végig meghatározó tagja volt mind a feljutást kiharcoló, mind a Serie A-ban szereplő gárdának. Vycpálek egyébként nem más, mint a jó nevű cseh származású edző, a jelenlegi Lecce-tréner, Zdenek Zeman nagybátyja. Hat év első osztályú tagság után 1954-ben alsóházi spareggio (rájátszás) után esik ki a csapat a B-ligába. A
kiesést követő évek folyamatos liftezéssel telnek az A és B liga között: a csapat hol feljut, hol kiesik.

Az első nemzetközi kaland: a Diósgyőr ellen

1960. Újabb történelmi dátum: az első nemzetközi kupás szereplés, „természetesen" magyar vonatkozásokkal! A Palermo a bajnokságban elért 8. helyének köszönhetően indulhatott a Mitropa (közkedveltebb nevén Közép-Európai-) Kupában, ahol a Diósgyőr gárdáját fogadta. Palermói szempontból nem indult jól a debütáló mérkőzés, mert az első félidőben a DVTK már 2:0-ra vezetett a La Favorita-ban, és a diósgyőri klub végül győzött is, mert Sandri révén a Palermo erejéből már csak a szépítésre futotta. A visszavágón aztán már sokkal jobban futott a rózsaszín szekér, és az olaszok Baldi és Sacchella góljaival nyertek is 2-0-ra. A Mitropa Kupa küzdelmei is megérnének egy hosszabb cikket. Csak érdekességképpen, 1960-ban ilyen párosítások voltak: Spartak Trnava-AS Roma (2:0, 0:1), FTC-1. FC Simmeringer (1:2, 5:1), Velez Mostar-Alessandria (4:1, 2:1).

Liftezés Skoglunddal

A nagy liftezés közepette 1962-ben ismét remek helyezést csípett meg a csapat, 8. lett. Ráadásul ebben a szezonban született meg a klub történetének egyik legszebb győzelme: a Palermo Torinóban győzte le 4:2-re a világhírű Juventus-t. Persze a következő idény ismét borzalmasra sikerült: a Palermo utolsó, azaz 18. helyen végzett a Serie A-ban, így újra visszacsúszott a második vonalba. Pedig a Palermónál ebben a szezonban játszott a klub történetének egyik legjobb, de mindenképpen legnagyobb nevű légiósa, a svéd Lennart Skoglund, azaz (ahogy akkortájt becézték) „Nacka". Ő sem tudott azonban segíteni: a hatvanas évek közepétől már egyre hosszabb periódusokat töltött a csapat a B ligában, és ott is egyre rosszabb helyezéseket ér el. Még a névváltozással is megpróbálkoznak a klubnál, ennek köszönhetően 1967-ben az SS Palermo nevet veszi fel a klub.

A Renzo Barbera-éra-kezdete

1970. május 4., Palermo. Egy újabb nevezetes dátum. Ezen a napon választották a klub elnökévé a legendás Renzo Barberát, aki (tíz évvel későbbi dicstelen búcsúja ellenére, de erről később) a palermói közönség számára mindmáig az örök Presidente maradt. Nem véletlen, hogy 2002-ben bekövetkezett halála után róla nevezték el a csapat stadionját, a La Favorita-t.

Sikerek az olasz kupában

És bár egy szezon (1972/73) kivételével a Barbera-éra alatt végig a másodosztályban játszott a Palermo, de kétszer is bejutott az Olasz kupa döntőjébe, az egyesület legnagyobb sikereit elérve. Az 1974-es, Bologna elleni római döntőn szinte már fogta a kupa egyik fülét a Palermo, amikor Gonella bíró befújt egy igencsak véleményes tizenegyest a nagyobb nevű, és első ligás Bolognának. Beppe Savoldi nem hibázott, a hosszabbításban maradt a döntetlen, és végül a büntetőpárbajt a Bologna nyerte. Öt évvel később pedig a palermóiak Nápolyban maradtak alul a Juventusszal szemben. Pedig a Palermo Chimenti góljával a 83. percig vezetett, de Brio és Causio révén a torinóiak fordítottak. A Barbera-időszak egy újabb névváltozás miatt is emlékezetes marad: a csapat 1977-től az SSC Palermo nevet vette fel.

A totóbotránytól a megszűnésig

A klub érintett volt a nyolcvanas évek elején kirobbant olaszországi totóbotrányban, ezért 5 pont büntetéssel kezdi az 1980/81-es B ligás szezont. Renzo Barbera ekkor, több mint tíz év után távozik az elnöki pozícióból. Később kiderült, hogy Barbera hatalmas űrt hagyott maga után. A Palermo lejtőre került, a csapat évről évre rosszabb helyezéseket ért el a B ligában, míg végül 1984-ben már a C1-ben találta magát. A futballcsődöt anyagi csőd tetézte: a klub 1986 nyarára olyan tetemes adósságokat halmozott fel, hogy fel kellett számolni. A Palermo az 1986/87-es szezonra eltűnt az olasz profifutball térképéről.

1. rész (Palermo: a világ rózsaszín) >>>
2. rész (Magyar invázió Palermóban) >>>
4. rész (Beköszöntött az Aranykor) >>>

(szg.focitipp.it)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább