A cseh korona csábító csengése, 2. rész

A cseh korona csábító csengése, 2. rész

, focitipp.hu

Furcsa időket éltünk a húszas években: a felvidéki klubok sorra szipkázták el a legjobb magyarországi futballistákat. Történelmi visszatekintésünk második része következik.



A prágai németek klubjának, a DFC-nek két angol játékosa is volt már, amikor 1921 elején ügynökük Budapestre érkezett, és hat labdarúgóval tárgyalt. A két háború között 15 magyar labdarúgója volt a DFC-nek, ezzel a prágai klub - a Hakoah Wien mögött - a harmadik legnépszerűbb egyesület volt a magyar futballisták körében. A magyarok kedvenc úti céljai azonban a morva városok, Prostìjov, Olomouc és főként Brünn cionista sportegyesületei voltak. 1920 és 1925 között csupán a Makkabi Brnóban több mint negyven (!) magyarországi labdarúgó szerepelt, Brünnben állítólag még


"játékoselosztó iroda"


is működött. E klubokat a helyi zsidó kereskedők, gyárosok szponzorálták, s nem csupán azzal tudták elcsábítani a magyarokat, hogy fizettek játékukért, hanem gyáraikban, üzleteikben helyezték el a labdarúgókat, akiknek legtöbbször esélyük sem volt Budapesten munkát kapniuk. A magyar sportsajtó gúnyosan tárgyalta azokat az eseteket, amikor állásajánlatokkal csábították távozásra a labdarúgókat:


„A csehországi Proznitzból nem szívesen látott vendégek érkeztek Budapestre. Neumann úr és kísérője »kisegítő munkásokat« keresnek a proznitzi posztógyár részére és csodálatosképpen csak jó csatárok tudják elvégezni azt a munkát, melyre Csehországban - úgy látszik - nem találtak megfelelő szakerőket" - írta a Nemzeti Sport 1923 áprilisában. Pár hónappal később az olmütziek játékosszerző akcióját tárgyalta a Nemzeti Sport. A Hakoah Olomoucban játszó Rosner Ernő a klub két vezetőjével érkezett Budapestre, s magukkal vitték az Újpesti TSE válogatott játékosát, Seiden Jenőt. „Mikor kitudódott, hogy Seiden műszerész: a felfedezőtársaság megállapította, hogy az olmützi Makkabeába (helyesen: Hakoahba) úgy kellene egy műszerész, mint egy falat kenyér. Belátta ezt Seiden is, s tekintettel az olmützi nagy műszerész-szükségre szombaton este elutazott."


A magyar labdarúgók nagy sikereket arattak


a morva cionista


klubokban. Mindenekelőtt az évekig szinte kizárólag budapesti labdarúgókat foglalkoztató Makkabi Brno ért el kimagasló eredményeket. Az egykor elszigetelt cionista klub célja ekkoriban már a profitszerzés volt. Mivel Csehszlovákiában külön szövetsége és bajnoksága volt a „csehszlovákoknak", németeknek, magyaroknak, zsidóknak és lengyeleknek, a Makkabi nem szerepelhetett egy bajnokságban a prágai cseh egyesületekkel. ågy jelentősebb bevételeket európai túráikból remélhettek, a csapat ennek érdekében bejárta Európát. Csupán néhány eredménnyel érzékeltetném a Makkabi erejét. Spanyolországban kikaptak ugyan a Barcelonától, de


megverték a Real Madridot.


Döntetlent játszottak az olasz válogatottal, és legyőzték a Juventust. A több, sokszoros magyar válogatottal (köztük számos keresztény labdarúgóval) felálló cionista klub eredményei Magyarországon is feltűnést keltettek. A Sporthírlap 1923 novemberi írása szerint a magyar játékosok „a Makkabi lobogója alatt szereznek hírt és dicsőséget - a magyar sportnak. Mert akárhol is játszik a Makkabi, mindenütt tudják, hogy magyar játékosok a cseh-német (sic!) csapat tagjai." A cikk nem túlzott, valóban ismertek voltak a csapat gyökerei, a párizsi L'auto például egyszer tévedésből Makkabi Budapest néven írt az egyesületről...


A budapesti labdarúgók csehszlovákiai expanziója 1924-25 fordulóján ért véget. A két ország szövetsége már 1923 őszén


kartellt kötött,


ezután csak az kaphatott Csehszlovákiában játékengedélyt, akit a magyarok nem tiltottak el. Magyarán: ha valaki a magyar szövetség engedélye nélkül távozott az országból, a szövetség eltiltotta, és nem igazolhatott csehszlovák csapatba. Másrészt 1925-től Anglia, Skócia és Ausztria után a világon negyedikként Csehszlovákiában is legalizálták a profizmust. A labdarúgókat éveken át túlfizették, az egyesületek gazdasági helyzete megingott, a párizsi olimpiai kudarc után pedig (a csehszlovák válogatott a legjobb négy közé sem jutott be) a szövetség úgy vélte: ideje rendet vágni az álamatőrség dzsungelében. A válogatott sztárjai évekig éltek kiválóan illegális juttatásaikból: például az 1920-as olimpiai döntőn is játszó Káïa villát épített, Vaník emeletes házat vett, Hojer földbirtokos lett.


A rendezetlen viszonyok miatt a labdarúgók sokszor terrorizálták a vezetőket, a Slavia egyik játékosa például úgy adott nyomatékot követelésének, hogy


nyitott késsel rohant


be a klub választmányi ülésére. A profizmus viszont megszűntette a játékosuralmat. A profik fizetését maximálták, a labdarúgók döbbenten vették tudomásul, hogy ezentúl legfeljebb havi 1500 koronát kereshetnek, ami töredéke volt a korábbi fizetéseknek. Nem meglepő tehát, hogy pár hónappal a profizmus bevezetése után már akár egy komplett válogatott csapatot is ki lehetett volna állítani a bécsi profi csapatokban szereplő cseh játékosokból. Mint ahogy az sem meglepő, hogy ezek után a magyar labdarúgóknak sem csengett már olyan csábítóan a cseh korona.


A cseh korona csábító csengése, 1. rész >>>

(szegedi.péter.focitipp.hu)



*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább