Puskás Öcsi (1927-2006)

Puskás Öcsi (1927-2006)

, focitipp.hu

Elhunyt Puskás Ferenc. Nemzetközi sajtóvisszhangok.A nemzetközi híroldalak, újságok, hírügynökségek mind vezető hírként közölték a szomorú tényt, hogy nincs már velünk a „Száguldó Őrnagy".

Puskás Ferenc a Real Madrid színeiben 528 meccsen 512 gólt lőtt, a csapat tagjaként három Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyert, és hat spanyol bajnoki címhez segítette a blancókat. Nem csoda hát, hogy a realmadrid.com elsőként fejezte ki részvétét a család és a magyarok felé.

UEFA

Az uefa.com természetesen a lehető legnagyobb terjedelemben foglalkozott a néhai Öcsi bácsival. Dinnyés Márton magyar újságírót kérték fel, hogy írja meg azt a visszaemlékezést, ami tömören, a legjellemzőbb momentumokra koncentrálva mutatta be magyar szemmel Puskás életútját. Ugyanezen az oldalon Jonathan Wilson, a kitűnő angol újságíró arra hívta fel a figyelmet, hogy Puskás Real Madrid előtti sikerei és az Aranycsapat titka abban rejlett, hogy rendkívül összeszokott, és intelligens játékosok alkották a gárdát: a myagar válogatottban például olyanok, mint Bozsik és Puskás, akik gyerekkoruk óta együtt játszottak.

FIFA

A másik mérvadó szövetségi oldal, a fifa.com is egy részletes írásban elemezte Puskás életét, megjegyezve, hogy karrierje elején a felületes szemlélő nem gondolta volna, hogy a zömök, hordószerű testalkatú játékosból később a világ legjobb góllövője válik. A cikk végén maga Sepp Blatter, a FIFA elnöke méltatta a hajdani Honvéd-sztárt, kiemelve Puskásnak a 84 válogatott mérkőzésen szerzett 83 gólját.

Anglia

A különböző angol oldalak Puskásról írott anyagaikban természetesen leginkább a 6:3-at, és a Glasgowban lejátszott Real Madrid-Eintrach Frankfurt 7:3-as mérkőzést emelik ki. A Guardian internetes oldala minden idők legjobb európai játékosaként ünnepli a "Galloping Major"-t, vagyis a Száguldó Őrnagyot, Johann Cruyffal egy szintre helyezve őt. A cikk szerzője Puskás intelligenciáját emelte ki, mint a sikereinek legfőbb tényezőjét, jellemző példaként Di Stefanóval való barátságukat említve. Az argentin származású "Szőke Nyíl" köztudottan nem bírta elviselni a hozzá hasonlóan karizmatikus társakat, nem kisebb játékosokat ebrudalva ki a klubtól, mint a világbajnok brazil Vavát vagy a francia aranylabdás Raymond Kopát. Puskás azonban rájött, hogy ha ügyesen kezeli a helyzetet, még a legjobb barátok is lehetnek. Ahogy oly sok minden más, amit eltervezett, ez is így lett.

Németország

A német médiumok többsége száraz stílusban, de a legnagyobb tisztelettel emlékezik meg Puskásról. Német szemszögből természetesen az 1954-ben 3:2-re megnyert meccs a legemlékezetesebb pontja a nekrológoknak, ugyanakkor elismerik, hogy a magyarok kapitánya jobb volt, mint Fritz Walter, jobb, mint Beckenbauer és Di Stefano - talán csak Peléhez mérhető nagyság. A spiegel.de vezércikkében meseszerű karriert emlegetett, mely a kispesti gyerekkortól az ötvenes évek Aranycsapatán át egészen a spanyolországi száműzetésig terjedt. A legjelentősebb spanyol és olasz futballoldalak is a legnagyobb jelzőkkel illették Puskás Ferencet, a legjelentékenyebb huszadik századi személyiségekhez hasonlítva.

A planetfootball.com Puskás Ferencről

Talán a legjobb, legmegkapóbb összeállítást a Planetfootball.com készítette Puskás Ferencről. Pár sor a cikkből, melyben Puskást idézték:

A ballábasságáról
„Ha mindkét lábbal rúgok, a fenekemre esek..."

Az elveszített vb-döntőről
„Természetesen bántott, hogy elveszítettük a döntőt, de nem hibáztattam a csapattársaimat vagy a németeket. Mindenki legjobb tudása szerint tette a dolgát. Viszont a bíró..."

A Real Madridról
„18 kilót kellett leadnom, ráadásul, mint új fiú, a sok sztár miatt meg kellett tanulnom alkalmazkodni. Szerencsére Alfredóval (Di Stefano) az első pillanattól kezdve remekül kijöttem."

Bozsikról, a Honvédről és az Aranycsapatról
„Mindannyian barátok voltunk, ismertük a másik minden gondolatát és rengeteget tettünk egymásért"

Az 1981-es hazatérésről
„Amikor elhagytam Magyarországot, megfogadtam, sose térek vissza. Viszont 1981-ben forgattak egy filmet az Aranycsapatról, és én voltam az egyedüli hiányzó. Már csak ezért is haza kellett térnem"

Stanley Matthews, a legendás angol játékos az Aranycsapatról

"Ők voltak a legjobbak, akik ellen valaha játszottam. Az a csodálatos magyar csapat. Minden idők legjobbjai voltak."

(fs.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnoks…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább

"Az Európa Liga nem prioritás"

, Zelei Dávid

"Az Európa Liga nem prioritás"

A ’90-es, 2000-es években, egy mostaninál jóval szerényebben dotált, gyenge bajnokságban, ahol még önkormányzatok és szponzorok próbálták több-kevesebb sikerrel összedobni a következő szezonra valót, minden átigazolási időszak úgy kezdődött, hogy a kupaszereplést érő hel…

Tovább

Irapuato: 31 éve

, Somos Ákos

Irapuato: 31 éve

Hamis az a duma, hogy azok a felelősök, akik "szétverték" a máskülönben "világszínvonalú" magyar válogatottat. Annak a csapatnak a játékosai, saját utólagos állításaik ellenére, még évekig játszottak ilyen-olyan magyar válogatottakban, csak azt a "kegyelmi" állapotot már nem…

Tovább

Egy-két-há – MTK

, Kiss L. László

Egy-két-há – MTK

A napokban bevonatoztam Pestre, s ahogy minden bevonatozáskor, célba érés előtt most is fölpillantottam a Hungária körúti reflektorokra. A stadion szemei. Kiestek. Ki lesz a következő, mi jöhet még

Tovább

Arany

, Benedek Szabolcs

Arany

Pesszimista típus vagyok, aki a lehetséges szcenáriók közül rendre a rossz, netán a legrosszabb bekövetkeztére számít – de legalábbis nem a jóra. Persze az is lehet, hogy ez egyfajta sztoikus óvatosság, amely nyomán annál inkább lehet örülni a nem várt jónak. Ugyanakkor az, h…

Tovább

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

, Kiss Tibor Noé

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

Tele volt a Bozsik Stadion, a hangulat príma volt, a meccs már kevésbé. A Honvéd teljesen megérdemelten szerezte meg a győzelmet és a bajnoki címet a Videotonnal szemben.

Tovább