Boleslavban járt a Párizs

Boleslavban járt a Párizs

, focitipp.hu

UEFA-kupa, 4. forduló

Mlada Boleslav-PSG 0:0

Párizsba nem az ősz, hanem a botrányok időszaka köszöntött be. A szurkolói balhék és a csapnivaló játék miatt manapság a Paris Saint Germaint a „francia futball szégyenének" nevezik. A PSG csehországi fellépésén mi is ott voltunk.



Retró

Tíz évvel ezelőtt a PSG megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját, miután a döntőben 1:0-ra verte a Rapid Wient, de előtte eltakarította az útból a Celticet, a Parmát, a Deportivót. Emlékeznek még arra a csapatra? Lama, N'Gotty, Djorkaeff, Loko, Raí... Egy évvel később ismét KEK-döntőt játszhattak a párizsiak, miután kiejtették a Galatát és a Liverpoolt; a fináléban azonban már megállította őket a Figo-Ronaldo-Sztoicskov-féle Barcelona. (Abban a szezonban a Kispest képviselte a magyar futballt a KEK-ben, és sikerült összehoznia azt a bravúrt, hogy kettős vereséggel esett ki a francia harmadik ligás Nimes ellenében...)

Volt egyszer egy Ronaldinho

Franciaország egyik legfiatalabb klubja (csak 1970-ben alakult a Paris FC és a Stade Saint Germain fúziójával) azóta sem tudta megismételni az akkori bravúrokat, hiába szerepeltek a csapatban olyan sztárok, mint Anelka, Ginola, a libériai Weah, az argentin Heinze vagy a nigériai Okocha. Többre akkor sem futotta, amikor Ronaldinho ott játszott (2001 és 2003 között 55 meccsen 17 gólt lőtt). A PSG, amelynek egyik leghíresebb szurkolója a színész Jean-Paul Belmondo, tavaly csak a 9. helyen végzett a Ligue 1-ben, 32 ponttal lemaradva a Lyon mögött, s az európai kupaindulást csak a Francia Kupában elért győzelemnek köszönhette (a döntőben az ősellenségnek számító Marseille-t verték 2:1-re).

Pauleta és a többiek

Az idei szezon azonban még a tavalyinál is gyengébben indult: 15 forduló után a 13. helyen állnak a bajnokságban, negatív gólaránnyal. Pedig a játékoskeret nem rossz: kapuban a válogatott kerettag Mickael Landreau (aki korábban tíz éven át a Nantes-ban védett), a hátvédsorban a 26 esztendős cseh válogatott Rozehnal és a kolumbiai Yepes, a középpályán az elefántcsontparti Bonaventure Kalou (a Chelsea-ben játszó Salomon Kalou fivére) és Jerome Rothen, aki három éve BL-döntőt játszott a Monacóval, de akkori szenzációs formáját azóta is csak keresi. A legnagyobb ász pedig kétségkívül a portugál Pauleta, a francia élvonal tavalyi gólkirálya, és a korábban Sochaux-ban brillírozó Pierre-Alain Frau (aki azonban bordasérülése miatt nem utazott el Boleslavba).

A meccs

Aki azt hitte, a PSG ellen nehéz dolga lesz a Mladá Boleslavnak, mert a párizsiak okultak a Marseille példájából (az OM az 1. fordulóban 4:2-re kikapott Boleslavban), az tévedett. Mert bár az eredmény ezúttal 0:0 lett, de a PSG végig alárendelt szerepet játszott. A franciák nem tudták kikapcsolni a játékból a csehek karmesterét, Matejovskyt, Pauletát viszont nem tudták játékba hozni - a csapatkapitány egyetlen használható labdát sem kapott. Ráadásul amikor a játékvezető kiállította Dianét, úgy tűnt, a Boleslav bedarálja ellenfelét. Ez végül nem sikerült, mivel Kulicot leszámítva a hazaiak sematikusan építgették támadásaikat, így aztán hiába érkeztek szinte percenként a beívelések a PSG kapuja elé, komolyabb veszélyt nem jelentettek. Sőt: az emberhátrányban játszó franciák kétszer is lekontrázhatták volna a cseh védelmet, de pechükre a középpályán már nem Raí osztogat, így a pontosságot hiába is kérnénk számon tőlük.

Tüntetés

A döntetlen azt jelenti, hogy a továbbjutáshoz mindkét csapatnak győznie kell az utolsó fordulóban: a PSG-nek a már továbbjutott Panathinaikosz ellen a Parc des Princes-ben, a boleslaviaknak Tel Avivban a Hapoel oroszlánbarlangjában. A párizsiak látszólag könnyebb helyzetben vannak, de örömre továbbra sincs okuk. Hírhedt szurkolói csoportjuk, a szélsőjobboldali Boulogne Boys elkísérte a csapatot Mladá Boleslavba is, de a meccset mintha bojkottálták volna: szinte végig néma csendben figyelték az eseményeket. Egy hete a Hapoel elleni meccs után mintegy száz PSG-huligán meg akarta lincselni az ellenfél drukkereit, mire egy rendőr rálőtt a felbőszült támadókra, és szíven találta a PSG 25 éves drukkerét, Julien Quemenert, aki a helyszínen meghalt. „Gyilkos hatalom - igazságot Juliennek!" - hirdette a transzparens a vendégszektor kerítésén. A rasszista párizsi drukkerek Boleslavban kifütyülték saját csapatuk színesbőrű játékosait is, egy hete pedig egy edzésen támadták meg a futballistákat. A következő bajnokin alighanem minden eddiginél nagyobb rendőri biztosítás lesz, a Kop of Boulogne tribün alsó szektorait ugyanis betiltották, s mintegy száz PSG-huligán nem léphet be a Parc des Princes-be.

(tigris.mystic.focitipp.hu)

KÉPGALÉRIA A MÉRKŐZÉSRŐL >>> (később)

Mlada Boleslav-PSG 0:0
Mijeski Stadion, 8480 néző
Boleslav: Miller - Palat, Rajnoch, Brezinsky (78. Rolko), Sevinsky - Kysela (59. Holub), Abraham, Matejovsky, Polácek - Pecka (26. Sedlácek), Kulie
PSG: Landreau - Mendy, Rozehnal, Yepes, Armand (46. Baning) - Diane, Drame, Chantome, Hellebuyck (77. Rodriguez) - Kalou, Pauleta
kiállítva: 45. Diane (PSG)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább