BL 03/04, AC SPARTA vs SS LAZIO: A GYERMEKKOR VÉGE (2003.12.09.)

BL 03/04, AC SPARTA vs SS LAZIO: A GYERMEKKOR VÉGE (2003.12.09.)

, focitipp.hu

Elegáns házaspár ül a Letná lelátóján. Negyven év körüliek lehetnek. A feleség már öt perce nógatja a férjét, menjünk, mondja, megfagyok ebben a hidegben.



De még nem mennek, Lucilio Cardoso Cortez Batista, a portugál bíró ugyanis hosszabbít. És ekkor szabadrúgáshoz jut a Sparta. A labda repül, repül, Kincl elrugaszkodik, valahol Peruzzi is érkezik, de késve, és akkor... Nehéz leírni. Nézem a házaspárt: a férfi tölcsért formál tenyeréből, és percekig üvölti, hogy góóól.

FELNŐTT A SPARTA

A Bajnokok Ligája csoportkörének alighanem legnagyobb meglepetését a Sparta szolgáltatta: a Lazio Roma legyőzésével (Kincl 93. percben szerzett góljával) az előzetesen esélytelennek titulált prágaiak csoportmásodikként jutottak a legjobb tizenhat közé. A klub egyik, ha nem a legnagyobb sikerét könyvelte el ezzel: a bordómezesek szerepeltek már a második csoportkörben (1999/2000 és 2001/2002), de most az egyenes kieséses rendszerben zajló nyolcaddöntőbe kvalifikálták magukat. Alighanem új időszámítás kezdődik a Spartánál. A prágaiakat eddig Közép-Európa legjobb futballcsapataként tartották számon. Ezzel az eredménnyel a Sparta európai futballcsapat lett. Azért, mert nem egyedi, egyszeri siker a mostani (mint volt a Fradié anno), hanem a bordómezesek évek óta "robbantanak" a BL-ben. És talán csak a közép-európai futballkultúrán nevelkedett szurkolók tudják értékelni igazán, mindez mit jelent: futballeurópainak lenni.

A Laziót legyőzni akkor is nagy fegyvertény, ha tudjuk, a rómaiakat pénzügyi gondjaik miatt a Fiorentina sorsa fenyegeti. Ha tudjuk, kis túlzással nyugdíjas alakulatnak lehetne nevezni a Laziót. Lássuk csak: Peruzzi 33 éves, a védelemben a kedden pályára lépők közül Favalli 31, Negro 31, Fernando Couto 34, Stam pedig 31. Persze nem ez hátvédsor alapfelállása, mert eltiltás miatt hiányzott - a 34 esztendős szerb Mihajlovics. Ennek ellenére a bajnokságban olykor pazar dolgokat művelnek, a Sparta elleni főpróbán például lefutballozták a Juventust.

MANCINI DÜHKITÖRÉSE

Roberto Mancini, a Sampdoria és a Lazio egykori sztárja éppen a Juve elleni hozzáállást hiányolta védenceinél. "Mérges vagyok és csalódott. Szív nélkül, lelkesedés nélkül nem lehet futballozni. Pedig mi uraltuk a játékot, a Sparta a második félidőben halott volt, egyetlen góllal megadhattuk volna neki a kegyelemdöfést. Hét-nyolc tiszta helyzetünk volt." Cseh kollégája, Jiøí Kotrba nem tagadta: volt néhány meccs, amikor a Sparta mindent az eredményességnek rendelt alá, így a látványos játékot is. "Utóbb kiderült, nekünk volt igazunk - értékelt a Lazio elleni meccs után Kotrba. - Több oldalról is bíráltak bennünket a Chelsea elleni passzív játékunkért. Én azonban azt mondom: okosan futballoztunk, aminek eredményeképpen most mi ünnepelhetünk."

MAREK KINCL: ÖRÖMKÖNNYEK ÉS BÚCSÚKÖNNYEK

A mindent eldöntő gólt az a Marek Kincl szerezte, aki a télen minden bizonnyal távozik a Spartából. Kincl iránt a Vlastimil Petrzela vezette orosz élvonalbeli St. Petersburg érdeklődik. "Sajnálni fogom, hogy csak távolból figyelhetem majd a tavaszi BL-szereplést, de a futballélet ilyen. Három és fél éve vagyok a Spartánál, szívesen kipróbálnám már a légióséletet, és itt a kínálkozó alkalom. De legalább a búcsúm szépre sikerült: pályafutásom legfontosabb gólját fejeltem" - árulta el Kincl, aki 192 bajnokin 56 gólt lőtt a Spartában. A Sparta-drukkerek is a kedd esti Kinclre fognak emlékezni leginkább: ahogy a gól után leveszi a mezét, és a boldogságtól sírva rohan az alapvonal felé.

AZ ÖTVENMILLIÓS FEJESGÓL

Hogy mennyi lehet egy gól értéke? Például 51 945 000 cseh korona, ha történetesen BL-továbbjutást ér, mint Marek Kincl fejese a Lazio ellen. Vlastimil Kostál, a Sparta elnöke elégedett lehet, hiszen a téli szünetben kellemes elfoglaltság ígérkezik: eldönteni, mire fordítják az UEFÁ-tól érkező milliókat. S hogy mennyit is? A csoportbajutásért járó 52 millió cseh koronát, ezen kívül a 62 millióra rúgó meccspénzt, a két győzelemért járó 21 milliót, a két döntetlenért járó tízmilliót, s a nyolcaddöntő jelentette újabb 52 milliót.


AC SPARTA-INTERJÚ I.


"Jó volt a Lazio, de jobb volt a Sparta"

SIONKO: CSAK NE A REAL JÖJJÖN!

Prága. Kirobbanthatatlan a Sparta kezdőcsapatából. Ha 4-2-3-1-es felállásban lépnek pályára a prágaiak, akkor a cseh bajnokság legdrágább játékosa, Igor Gluscsevics helyett Libor Sionkót kell keresnünk csatárposzton. A 26 esztendős, vítkovicei nevelésű futballista fiatal kora ellenére a csapat egyik legrutinosabb tagja: 1999-ben került a Spartához, s azóta 42 európai kupamérkőzésen lépett pályára � többször csak Poborský (61) és a veterán Nìmec (47).

Ki-ki meccs a Lazio ellen, továbbjutással a végén. Az első benyomások?

Élveztem a játékot, mert végig nyílt sisakkal játszott mindkét együttes, és hol az egyik, hol a másik csapat előtt adódott gólhelyzet. A végén a szerencse - szerencsére - mellénk állt, hiszen húsz másodperccel a mérkőzés vége előtt szereztük a sorsdöntő gólt. Fantasztikus érzés most Sparta-játékosnak lenni.

Rómában 2:2-es döntetlen született, most pedig győzni tudtak a Serie A élcsapata ellen - csalódást okozott a Lazio?

Csalódásnak nem nevezném, főleg így, hogy továbbjutottunk. Azt el kell ismerni, hogy nagy iramban futballoztak, gyorsak voltak elől, de összességében semmivel sem leptek meg. Jók voltak, ahogy azt vártuk is, de az eredmény alapján mi még jobbak voltunk.

A szezon legfontosabb meccse volt ez a Sparta szempontjából - a klubvezetés nem ajánlott fel különleges prémiumot a meccs előtt?

A premizálási rendszer már a csoportmérkőzések előtt adott volt, és ezen a klubvezetés nem változtatott. De erre nem is volt szükség, egyrészt mert mindnyájan tudtuk, hogy az esetleges továbbjutás mit jelenthet a klub életében, másrészt pedig mert a Bajnokok Ligájában minden egyes mérkőzés óriási kihívás a játékosok számára.

A továbbjutáshoz azonban nem volt elég legyőzni a Laziót - a Besiktasnak is ki kellett kapnia. A meccs alatt tudták, hogy Gelsenkirchenben mi az állás?

Nem, még a félidei eredményt sem árulta el senki, de azért bíztunk a Chelsea-ben. Amikor a 90. percben lecseréltek, a kispadon mondták a többiek, hogy vezetnek az angolok, de a végeredményre még várnunk kellett.

Ha választhatna az ellenfelek közül, akkor a nyolcaddöntőben kivel találkozna a Sparta?

Ideális ellenfél lett volna pl. a Stuttgart, ha megnyerte volna a csoportját. A jelenleg ismert csoportelsők közül azonban nehéz választani. Mindenképpen olyan ellenfelet szeretnék, amelyik nem tartozik az abszolút élmezőnybe. A Juventus vagy az AC Milan biztosan attraktív a nézők szempontjából, de volt már alkalmam játszani a Real Madrid ellen, és egy hasonló élményről most szívesen lemondanék.

A Bajnokok Ligájában erőn felül teljesít a Sparta, a cseh bajnokságban viszont az őszi idény után hétpontos hátránnyal csak második a Baník Ostrava mögött, ráadásul a BL-továbbjutásnak köszönhetően tavasszal is sűrű lesz a program. Behozható a lemaradás?

A BL-ben már teljesítettük a kitűzött célt, tavasszal az elsőrendű feladat számunkra a bajnoki cím megvédése lesz. 14 forduló van még hátra, és akármennyire is játszik majd az őszihez hasonló remek formában a Baník, vagyunk annyira jó csapat, hogy megelőzzük.

Mikulás-napon ajándékokat osztogatott egy gyermekotthonban. Libor Sionko új oldala?

A Sparta több charitatív szervezettel is kapcsolatban áll, és amikor megszólítottak, hogy Karel Poborskýval együtt nem vennék-e részt ilyen akciókban, azonnal igent mondtam, már csak azért is, mert a tapasztalataim alapján sokkal több hasonló jellegű rendezvényre lenne szükség.


AC SPARTA - INTERJÚ II.


Jaromír Blasek - aki mellett Kouba csak tartalék

HIÁBA HÍVJA A MANCHESTER CITY

A Sparta-Lazio meccs második félidejében a vendégek átvették a játék irányítását, és egyre gyakrabban tűntek fel Blasek kapuja előtt. A 69. percben Albertini- mintegy harminc méterre a kaputól - váratlanul lövésre szánta el magát; a kivetődő prágai kapus ujjheggyel tolta kapufára a labdát. Az ovációk azonban elmaradtak: a közönség dermedten figyelte, ahogy a kipattanó labda Corradi elé kerül. Bla�ek azonnal felpattant, Corradi pedig azonnal tüzelt. Hiába. A Sparta kapusa bravúros mozdulattal ütötte ki a labdát. Csak akkor következett az ováció.
A 31 esztendős Jaromír Blasek a 2002/2003-as szezontól a prágai Sparta első számú kapusa. A négyszeres cseh válogatott játékossal a Lazio Roma elleni sorsdöntő Bajnokok Ligája-mérkőzés után beszélgettünk.


Marek Kincl fejelte ugyan a győztes gólt, azonban ahhoz, hogy ez svalóban a győzelmet jelentse, Jaromír Blasek bravúrjai is kellettek.

Köszönöm az elismerést, bár szerintem Kincl volt a nyerőember, nem én; ha nem szerzünk gólt, aligha nyerjük meg a meccset, hiába védek jól.

Milyen lesz az ünneplés?

Az biztos, hogy az elkövetkező napokban még rezonálni fog a továbbjutásunk, nekem is kell majd egy kis idő, hogy elmúljon az eufória, és ismét józanul tudjak gondolkodni, mert ebben a pillanatban hihetetlenül boldog vagyok. Most pedig a többiekkel együtt közösen beülünk valahová, és következhet az eszem-iszom.

Ez volt pályafutása legfontosabb meccse?

Hogy a legfontosabb-e, azt nem tudom, de sokat, nagyon sokat jelent most számomra ez a győzelem, mert ilyen klubsikerben még nem volt részem.

Kapusszemszögből melyik csoportmeccs tűnt a legnehezebbnek?

Egyértelműen a Chelsea elleni idegenbeli találkozó, amikor többször is csak a szerencsének köszönhettük, hogy megúsztuk kapott gól nélkül. De már ideje is volt, hogy Fortuna mellénk álljon, mert a Chelsea elleni hazai, vagy a Besiktas elleni idegenbeli meccsen is az utolsó percekben kaptunk gólt, ami végül pontokba került.

Néhány hete azt lehetett hallani, hogy a Manchester City érdeklődik ön iránt, s már a vételár - ötven millió cseh korona - is megjelent a sajtóban. Volt valóságalapja ennek a hírnek?

Valóban jelezték a Manchester City vezetői, hogy szerződtetni szeretnének, de azóta semmilyen konkrét lépés nem történt ez ügyben. A kapcsolatot pedig nem velem, hanem a klubvezetéssel kellene felvenniük, mivel egyelőre érvényes szerződésem van a Spartával. De jelen pillanatban nem szeretnék távozni Prágából.

gj
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább