Az elkóborolt eb esete a Manchester Uniteddel

Az elkóborolt eb esete a Manchester Uniteddel

, anfield.focitipp.hu

A Lancashire-i és Yorkshire-i Vasúttársaság alkalmazottai 1878-ban gondoltak egy merészet, és megalapították a Newton Heath FC-t. Ma már ismeretlenül cseng ez a név, a klub ugyanis időközben nevet változtatott. Ma úgy hívják: Manchester United.A futball szerelmeseinek ajánlott, a Manchester United híveinek pedig kötelező olvasmány Dévényi Zoltán és Harmos Zoltán könyve, amely A világ leghíresebb futballklubjai sorozat részeként jelent meg 2006-ban.

Az Aréna2000 kiadványa a klub alapításától kezdve szemlézi a Manchester United történetét, évtizedes bontásokban, s megtalálható benne a ManUtd összes élvonalbeli szezonjának mérlege is. Az ortodox futballhívők mellett a könyvet élvezettel forgathatják a laikusok is, s nem csupán az exkluzív képanyag miatt. Alighanem meglepődnek majd, ha megtudják: egy elkóborolt ebnek kulcsszerepe volt abban, hogy a klub végül a Manchester United nevet kapta. A sztorit nem meséljük el, azt azonban megemlítjük, hogy az Old Trafford avatóját a Liverpool rontotta el, mert a nyitómeccsen 1910-ben 4:3-ra megverte a Manchester Unitedet. Az impozáns stadiont azonban 1941 márciusában német bombatámadás érte, s a tribünökkel együtt a klubot is a romokból kellett újjáépíteni a második világháború után. Ebben Matt Busby járt az élen, aki 1945-ben ötéves szerződést írt alá a klubbal - ki gondolta volna akkor, hogy Busby 25 évig fel sem áll a ManUtd kispadjáról? Busby volt az, aki a saját nevelésű fiatalokban bízott: az 1956-ban bajnokságot nyert csapat átlagéletkora mindössze 22 év volt (innen a Busby-bébik elnevezés).

A könyv megemlékezik a hatvanas évek nagy generációjáról is: az 1968-ban Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyert gárdából hárman is aranylabdások lettek, az angol Bobby Charlton, a skót Denis Law és az északír George Best is.
Az átigazolási rekordot mégsem ők döntötték meg, hanem a nyolcvanas évek elején Bryan Robson, aki másfél millió fontért érkezett a West Bromwich Albionból - Robson szerződéskötésének nyilvános ceremóniájára 47 ezren látogattak ki az Old Traffordra...

Melyik volt az az európai élcsapat, amelyet 10:0-ra vertek a Vörös Ördögök első nemzetközi kupaszezonjuk során? Melyik csapatnak lőtt gólt a félpályáról a még zöldfülű Beckham 1996-ban? Milyen következményekkel járt a világ legrágább hátvédje, Rio Ferdinand számára, hogy „elfelejtett" doppingvizsgálatra menni? Ki ellen fejelt gólt európai kupamecscsen a dán kapuslegenda, Peter Schmeichel? S miért száműzte a pályáról az angol szövetség az utóbbi évtizedek legjobb manchesteri légiósát, a francia Eric Cantonát?

A válaszokat nem áruljuk el. Olvassák el a könyvet!

A Fradi kiütötte a kupából a Manchestert

„Pacallá verjük a Ferencvárost" - nyilatkozta mosolyogva George Best 1965 júniusában, a Manchester United-FTC mérkőzés előtt. A Vásárvárosok Kupája elődöntőjében (a mai UEFA-kupa elődje) aztán mégis a Ferencváros bizonyult jobbnak, a manchesteri 2:3 után odahaza 1:0-ra verték a Vörös Ördögöket, majd a harmadik, mindent eldöntő mérkőzésen Budapesten 2:1-re győzött a Fradi, s jutott a fináléba (amelyben 1:0-ra verte a Juventust).

A ManU húsz évvel később, az UEFA-kupa 1984/85-ös kiírásában találkozott ismét magyar ellenféllel: az 1. fordulóban 5:2-es összesítéssel (3:0, 2:2) búcsúztatta a Rába ETO-t, a negyeddöntőben azonban alulmaradt a Videotonnal szemben (1:0, 0:1, büntetőkkel 4:5).

1991 őszén a KEK-ben a Pécsi MSC is legyőzte a Manchestert, de a továbbjutáshoz ez kevés volt (MU-PMSC 2:0, 0:1). Csakúgy, mint a zalaegerszegi Koplárovics gólja 2002 nyarán a BL-selejtezők során (MU-ZTE 5:0, 0:1). Az utolsó magyar csapat, amely az Old Traffordra látogatott, a DVSC volt: 2005-ben BL-selejtezőn a debreceniek a budapesti 0:3 után Manchesterben is 3:0-ra kikaptak.

(anfield.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább