AC MILAN vs AC SPARTA: adok-kapok

AC MILAN vs AC SPARTA:  adok-kapok

, focitipp.hu

Indulatok a lelátón - harmadik félidő is volt a San Siróban...



"Presszójuk van?" Si, bólintott a pincér, majd mosolyogva hozzátette: Milan due, Sparta zero. Csak egyetlen igazi csapat van, folytatta már angolul, a bárpult fölötti bekeretezett képre mutatva, amelyen Maldini emelte a magasba a BL-trófeát.

Az egyik legtekintélyesebb olasz sportlap, a Gazzetta dello Sport szerdán három oldalon harangozta be a visszavágót, ennek ellenére túlzás lenne azt állítani, hogy Milánó a meccs napján futball-lázban égett. A stadion környékén napközben csak bámészkodó Sparta-drukkerek lézengtek, a pénztárakat pedig csak két órával a meccs kezdete előtt nyitották ki. Ezt próbálták meg kihasználni a jegyüzérek, akik a "lehető legjobb helyekre" szóló belépőket kínáltak ötven euróért.

"Prágából?" - kérdezte az egyik zugárus, de a nemleges válasz sem tántorította el, és cinkossági alapon elárulta, hogy ő nápolyi, Maradona, Careca, ezek voltak az övéi, nem holmi Van Basten. "Elővételben már minden jegy elkelt, úgyhogy tényleg megéri", próbálkozott egy utolsó blöffel. Nem jött be.

A kezdésre aztán mintegy 65 ezer néző gyűlt össze a Giuseppe Meazza stadionban, amit a Milan-hívek következetesen régi nevén, vagyis San Sirónak neveznek, mivel Meazza az Internazionale sztárja volt, s ha van csapat, amelyet a rossonerik még a Juventusnál is kevésbé szívlelnek, akkor az a városi rivális és stadion-társbérlő Inter.

Arról azonban, hogy a BL-nyolcaddöntő jelentette ünnepnek felemás felhangjai legyenek, a Sparta drukkerei gondoskodtak. Poborskýékat mintegy másfélezer szurkoló kísérte el Milánóba, s a carabinierik láthatóan alábecsülték a prágai huligánokat. Az ún. déli kanyart (curva sud) megtöltő tifosik dalaira a csehek már az első percekben egy felakasztott olasz szurkolót ábrázoló transzparenssel és füstbombákkal válaszoltak.

A rohamrendőrök úgy gondolták, elegendő, ha a vendégszektort az egyik oldalról ők, a másikról egy kerítés biztosítja. Inzaghi gólja után ezért is érte váratlanul a rendfenntartókat a Sparta-tábor támadása: a prágaiak összehangolt rohamot indítottak a kerítés, és az azon túli hazaiak ellen: a meccs előtti motozáskor még zászlótartó rudakként behozott botok pillanatok alatt fegyverekké váltak a huligánok kezében.

Az indulatok a meccs végére sem csillapodtak, a vereség ténye vélhetően tovább bőszítette az addig is arrogáns és provokatív prágai kemény magot, amely a találkozó után ismételten megpróbált kitörni a vendégszektorból, de ekkor már a rohamrendőrökön keresztül. A kedélyek csak sokára nyugodtak meg, s éjfél is elmúlt már, mire a csehek buszra szállhattak.

A szégyenteljes lelátói epilógus bosszantó tanúsága, hogy hiába bizonyult a Sparta érett csapatnak a pályán, futballkultúra tekintetében elmondható: a felnőttkor még messze van.

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább