Aki futószalagon lőtte a gólokat a Milanban

Aki futószalagon lőtte a gólokat a Milanban

, focitipp.hu

Marco van Basten

Nem vetette meg a lecsorgó labdákat, de azért kapáslövései is ugyanolyan emlékezetesek, mint "lesipuskás" góljai. Nem válallunk sok kockázatot a kijelentéssel: a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a holland Marco van Basten volt a legjobb európai csatár.Nem válallunk sok kockázatot a kijelentéssel: a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a holland Marco van Basten volt a legjobb európai csatár. Keveset futott, viszont remek helyezkedéssel mindig helyzetbe került. Nem vetette meg a lecsorgó labdákat, de azért kapáslövései is ugyanolyan emlékezetesek, mint „lesipuskás" góljai, gondoljunk csak az 1988-as Eb-döntőn szerzett találatára a szovjetek ellen, vagy a Ravellinek lőtt ollózásos góljára a BL-ben (a Milan 4:0-ra verte azon a meccsen a Göteborgot, s mind a négy gólt Van Basten szerezte).

Az Ajaxban 1982-ben mutatkozott be a Nijmegen ellen, s beállása jelképes volt: minden idők második legjobb holland focistája minden idők legjobb holland focistáját váltotta, Van Basten ugyanis a veterán Cruijff helyére állt be, s azonnal gólt lőtt. A következő négy szezonban az Eredivisie gólkirálya lett, 112 meccsen 117 gólt lőve, az 1985/86-os idényben 26 mérkőzésen 37-szer volt eredményes. 1987-ben az ő góljával győzött az Ajax a KEK-döntőben a Leipzig ellen, majd az 1988-as Eb-győzelem után (amikor a torna gólkirálya lett, miután mesterhármast ért el az angolok ellen) leigazolta őt az AC Milan.

A Rijkaard-Gullit-Van Basten trióval nyolc év szünet után ismét bajnok lett a Milan, s egymás után kétszer megnyerte a BEK-et. Van Basten, aki kétszer olasz gólkirály lett, az 1992/93-as szezonban súlyos térdsérülést szenvedett az Ancona elleni bajnokin, s operációk sorozata sem segített rajta. Utolsó meccse a Rossoneróknál a Marseille elleni vesztes BL-döntő volt.

Edzői pályafutását 2003-ban az Ajax tartalékcsapatának kispaján kezdte, egykori csapattársa, John van't Schip segítőjeként, majd 2004 nyarán elvállalta a holland válogatott irányítását (ahol Van't Schip lett az asszisztense). Az Oranjes csapatával veretlenül jutott ki a tavalyi világbajnokságra.


NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Marco van Basten
Poszt: csatár
Állampolgárság: holland
Születési hely: Utrecht
Születési dátum: 1964. október 31.

Pályafutás (bajnoki mecs/gól)
1982-1987 Ajax (133/128), 1987-1993 Milan (147/90)
Válogatottság: 58/24

Sikerei

holland bajnok (1982, 1983, 1985), holland gólkirály (1984, 1985, 1986, 1987), KEK-győztes (1987), Európa-bajnok (1988), BEK-győztes (1989, 1990), olasz bajnok (1988, 1992, 1993), olasz gólkirály (1990, 1992), Aranylabdás (1988, 1989, 1990), Aranycipős (1986)


A múlt csillagai sorozat
10. Jan Ceulemans >>>
9. Preben Elkjaer Larsen >>>
8. Marco Van Basten >>>
7. Jean Tigana >>>
6. Rabah Madjer >>>
5. Pierre Littbarski >>>
4. Gaetano Scirea >>>
3. Gary Lineker >>>
2. Enzo Francescoli >>>
1. Alessandro Altobelli >>>


*****

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé. Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább