Ancelotti visszavág?

Ancelotti visszavág?

, focitipp.hu

Bajnokok Ligája, Manchester United–AC Milan 0:1

Egy kapussal a Milan mindenképpen jobb volt Manchesterben. Meg egy kicsit szerencsésebb. És egy kicsit frissebb. De mikor igazol végre egy rendes kapust a United?



A viszonylag változatos kilencven perc után a focitipp.hu három megállapítással kezdené beszámolóját. Egy: Carlo Ancelotti és Alex Ferguson taktikai csatáját végül az olasz mester nyerte meg szerda este. Kettő: a Manchesternek pedig ideje lenne igazolni egy rendes kapust, például akár Király Gábort. Három: Cafú és Gary Neville összehasonlításának semmi értelme sincs.

Már az első félidőben előtte puskaporát a United
Hatalmas iramban kezdődött a mérkőzés. Az első negyedórában több ziccere is volt mindkét csapatnak. A 10. perc körül Seedorf tesztelte le a felső lécet, néhány perccel később pedig Fortune csinált bohócot Nestából a baloldalon, beadása után Scholes bikája alig kerülte el a kaput – a Milan teljes védelme verve volt már. Feltűnő volt a két hátvádzseni, Nesta és Maldini bizonytalankodása, egy alkalommal szinte összeütköztek a félvonal környékén – pedig nem ma játszottak először együtt. Az olaszok többet tartották a labdát, Ancelotti alaptaktikája már ekkor érvényesülni látszott – nem hagyták lendületbe jönni az angolokat. Egy alkalommal azonban Ronaldónak sikerült meglógnia és kiugratnia Quinton Fortunet, aki a kivetődő Dida mellett az üres kapu mellé kotorta a labdát, helyezni már nem volt ideje, inkább csak belebotlott a lövésbe. Akkor még senki sem gondolta, hogy gyakorlatilag ezzel a Manchester minden puskaporát ellőtte ezen a meccsen.

Crespo: a tökéletes helyettes
A második félidő első valamirevaló momentuma az volt, amikor a Milan addig-addig járatta a labdát a középpályán, hogy a sérüléséből felépülő Van Nistelrooynak percekig a vonal mellett kellett ácsorognia, várva a beállásra. Ez végül is megtörtént, de a meccs ezen szakaszában már egyre magabiztosabbá váltak a vendégek, talán csak Rooney néhány távoli kísérlete és egy meg nem adott szöglet borzolta a kedélyeket hazai oldalról. Az olaszok a Serie A-ban megszokott tempónál sokkal gyorsabban játszották precíz altató-játékukat, keresve Crespo megjátszásának lehetőségét. Az argentin a 75. percben még elhibázta ziccerét (az addigi legnagyobb Milan-helyzetet), de néhány perccel később már nem hibázott. Igaz, ehhez kellett az is, hogy Roy Carrol kapusról kipattanjon Seedorf átlagos lövése. (Hernan Crespo – aki eleinte nehezen illeszkedett be a Milánba – egyelőre minden fontos meccsen remekül helyettesíti Sevcsenkót. Így volt ez Manchesterben is.)

Az események innentől kezdve felgyorsultak. Saha első labdaérintéséből majdnem gólt fejelt. (Dida kis híján visszaadta a kölcsönt a manchesterieknek.) Kaká egymás után kétszer duplázhatta volna meg a Milan előnyét, elsőként elszórakozva, másodjára kicsit elönzőzve a helyzetet. A 90. percben még Van Nistelrooy tehette volna emlékezetessé visszatérését a csapatba, de kifacsarodott pozícióból ő sem volt képes csodára – gyengén melléfejelt.

Az Ancelotti-Ferguson párharc esélyei
Carlo Ancelotti csapatát a focitipp.hu-n egy héttel ezelőtt még bíráltuk kiszámítható játéka miatt, de Manchesterben az első pillanattól kezdve friss csapat benyomását keltették az olaszok, nyoma sem volt az elmúlt hetek fásultságának. A középpályán Pirlo és Seedorf vezérletével kigurigázták az angolokat, a Gattuso-Cafú kettős pedig tökéletesen semlegesítette a United balszárnyán Ryan Giggset, a csapat egyik legfontosabb játékosát. Rooney eltűnt a Maldini-Nesta kettős szorításában, egyedül Fortune és Cristiano Ronaldo tudta felpezsdíteni a publikumot néhány váratlan megoldással. A Milan előnyéhez persze kellett egy bődületes kapushiba is, de az olaszok 1:0-ás győzelme így sem mondható érdemtelennek – Ancelotti tényleg komolyan gondolta, hogy a Milan győzni utazott Angliába.

Ettől függetlenül a párharc még egyáltalán nem tekinthető lefutottnak. A Manchester bármikor és bárhol képes lehet győzelemre, bár ehhez jelentős reformra szorul a csapat taktikája – labda nélkül nehéz támadni, márpedig a San Siroban a vörös-feketék várhatóan még magabiztosabbak lesznek. Ugyanakkor a Milan tavaly a Deportivo ellen már bizonyította, hogy egy többszörösen megnyert párharcot is képes elbukni. Ráadásul Ancelotti emlékezhet egy 1999-es BL-elődöntőre, amikor még a Juventus edzőjeként 1:1-es manchesteri döntetlen után Torinóban (Inzaghi két góljával még vezetve!) 3:2-es vereséget szenvedett a Manchester United ellen. Itt az alkalom a visszavágásra.

(knt)

Manchester United–AC Milan 0:1 (0:0)
Manchester United: Carrol – G. Neville (Silvestre 80.), Ferdinand, Brown, Heinze – C. Ronaldo (van Nistelrooy 63.), Keane, Scholes, Fortune (Saha 80.), Giggs – Rooney
AC Milan: Dida – Cafú (Costacurta 87.), Nesta, Maldini, Kaladze – Pirlo (Ambrosini 84.), Gattuso, Seedorf, – Rui Costa, Crespo, Kaká (Serginho 90.)
G: Crespo 78. (0:1)
S: Fortune ill. Nesta

További eredmények. Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő 1. forduló

FC Porto–Internazionale 1:1 (0:1)
FC Porto: Vitor Baia – Pedro Emanuel, R. Costa, Nuno Valente – Gurkasz, Bosingwa (Luis Fabiano 28.), Maniche, Costinha – Raul Meireles, Quaresma (Postiga 83.), McCarthy
Internazionale: Toldo – J. Zanetti, Cordóba, Materazzi, Favalli – Verón (Emre 71.), C. Zanetti, Cambiasso, Sztankovics – Adriano (Vieri 81.), Martins
G: Martins 24. (0:1), Ricardo Costa 61. (1:1)
S: Costinha ill. Favalli, Cordóba, Materazzi

Werder Bremen–Lyon 0:3 (0:1)
Werder Bremen: Reinke – Stalteri, Ismaël, Pasanen, Magnin – D. Jensen, F. Ernst, Borowski (Hunt 61.), Micoud – Klasznics, Valdez
Lyon: Coupet – Diatta, Cris, Essien, Abidal – Diarra, Juninho Pernambucano – Govou (Ben Arfa 88.), Frau (Nilmar 63.), Malouda – Wiltord (Clément 77.)
G: Wiltord 9. (0:1), Diarra 77. (0:2), Juninho 80. (0:3)
S: Borowski ill. Wiltord, Govou

Barcelona–Chelsea 2:1 (0:1)
Barcelona: Valdes – Belletti (Gerard 85.), Puyol, Marquez, van Bronckhorst – Albertini (Iniesta, 57.), Xavi, Deco, Giuly (Maxi Lopez 64.), Ronaldinho – Eto'o
Chelsea: Cech – Ferreira, Terry, Carvalho, Gallas – Tiago, Makelele, Lampard – J. Cole (Johnson 74.), Drogba, Duff (Gudjohnsen 79.)
G: Belletti (öngól) 34. (0:1), Maxi Lopez 67. (1:1), Eto’o 76. (2:1)
S. Drogba
P: Drogba

Bayern München–Arsenal 3:1 (1:0)
Bayern München: Kahn – Sagnol, Kovac, Lucio, Lizarazu – Salihamidzic (Hargraves 75.), Frings, Demichelis, Zé Roberto (Scholl 57.) – Makaay, Pizarro (Guerrero 68.)
Arsenal: Lehmann – Lauren, Touré, Cygan, Clichy (Cole 83.) – Ljungberg (van Persie 76.), Vieira, Edu (Flamini 36.), Pires – Henry, Reyes
G: Pizarro 5. (1:0), Pizarro 57. (2:0), Salihamidzic 64. (3:0), Touré 88. (3:1)
S: R. Kovacs, Demichelis ill. Lauren, Vieira

Liverpool–Leverkusen 3:1 (2:0)
Liverpool: Dudek – Finnan, Carragher, Hyypiä, Traore – Luis Garcia, Hamann, Biscan, Riise (Smicer 90.) – Baros (Potter 86.), Kewell (Le Tallec 77.)
Leverkusen: Butt – Schneider, Callsen-Bracker, Juan, Placente – Freier (Bierofka 83.), Ponté (Franca 69.), Ramelow, Krzynóvek – Berbatov, Voronin (Donovan 69.)
G: Luis Garcia 17 (1:0), Riise 37. (2:0), Hamann 91. (3:0), Franca 93. (3:1)
S: Dudek, Hamann ill. Ponte, Freier

PSV Eindhoven–Monaco 1:0 (1:0)
PSV Eindhoven: Gomes – Ooijer, Alex, Bouma, Lee – Vogel, Cocu, Van Bommel – Park, Vennegoor, Farfán (Beasley 53.)
Monaco: Roma – Maicon, Rodriguez, Givet, Evra – Kallon, Zikos, Bernardi, Plasil – Saviola, Adebayor (Nonda 82.)
G: Alex 10. (1:0)
S: Vogel ill. Rodriguez

Real Madrid–Juventus 1:0 (1:0)
Real Madrid: Casillas – Salgado (R. Bravo 10.), Helguera, Samuel, R. Carlos – Figo, Beckham, Gravesen, Zidane – Raúl, Ronaldo (Owen 76.)
Juventus: Buffon – Zebina, Thuram, Cannavaro, Zambrotta – Camoranesi, Blasi (Tacchinardi 67.), Emerson, Nedved (Olivera 37.) – Del Piero (Zalayeta 81.), Ibrahimovic
G: Helguera 31.
S: Samuel, R. Carlos, Gravesen ill. Thuram, Blasi, Del Piero, Tacchinardi, Olivera

*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább