Gyászos stuttgarti kiszenvedés

Gyászos stuttgarti kiszenvedés

, focitipp.hu

UEFA-Kupa, tizenhat közé jutásért: Stuttgart–Parma 0:2

Csütörtök este néhány titkos esélyesünk búcsúzott, de újra a futballtérképen Bukarest, Belgrád és Moszkva! Lekerült viszont onnan Valencia és Stuttgart. Érdeklik a részletek? Kattintson a stuttgart-bluesra.



Az első forduló eredménye után, valamint látva a Parma hozzáállását senki nem gondolta komolyan, hogy Stuttgartban komoly ellenállást fejtenek majd ki az olaszok. Ezt az érzést erősítette, hogy Marchionni és Bresciano, a csapat két fazonszabásza csak a kispadon foglalt helyet, Morfeo még ott sem – Gilardino viszont kezdő volt. Ahogy körülbelül két év után a kolumbiai Bolano, és a 17 éves ifjú titán, Dessena is. A németeknél Szabics a kispadra szorult, rajta kívül teljes harckészültségben várta a visszavágót a Stuttgart.

első félidő
Az első félidő értékelhetetlen volt. Semmi sem történt azon kívül, hogy egyszer elment a kép mintegy három percre, pont amikor a Parma tizenhatosán belül pattogott a labda…

második félidő
A másodikban aztán beállt a már említett Marchionni és Bresciano is, eleinte mégsem ők keltettek feltűnést, hanem az ifjú Cannavaro (Paolo), aki egy brutális becsúszás miatt jogosan érdemelte ki a piros lapot. Ekkor akár temetni is kezdhettük volna az olaszokat, de láthatóan ez az esemény csak még jobban összekovácsolta őket, hősiesen küzdöttek a fagyott és sáros Gottlieb Daimler stadionban.
A Stuttgart dekoncentráltan játszott, lassan és körülményesen. Hiába a három csatár, Szabics, Kuranyi és Cacau inkább csak egymást zavarta – az amúgy zseniális fehérorosz Hleb pedig inkább tisztálkodott és pipiskedett, mint focizott. Az idő múlásával egyre idegesebbé is váltak a németek, ezzel egyenes arányosságban egyre magabiztosabbak az olaszok. Ekkor már lógott a levegőben a meglepetés.

hosszabbítás
A meglepetésre a 98. percig kellett várni. Ekkor Gilardino egy negyvenméteres indítást sarokkal tett Marchionni elé, majd egy kényszerítő után utóbbi pöckölte a hálóba a labdát, a stuttgarti védelem teljes zűrzavara közepette. Mesteri volt. Innnetől kezdve a meccs inkább paródiává kezdett válni. A Serie A kiesőjelöltje leckét adott a Bundesliga egyik éllovasának, igen kínos leckét. Gilardino kétpercenként áldozta fel ziccereit egy káprázatos gól reményében. Marchionni pedig gyakorlatilag már csak azzal foglalkozott, hogy kötényt adjon Stranzlnak. Ez nem sikerült neki (jegyezzük meg: az amúgy szimpatikus ifjonc ezzel nem javított renoméján). Aztán, ahogy várható volt, a Stuttgart nemhogy nem egyenlített, hanem egy klasszikus kontra eredményeképpen megkapta a demoralizáló második gólt is. Pisanu találatánál a center Gilardino valahol a félvonalnál sétálgatott… Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a németek jogosan reklamáltak nullegynél egy tizenegyest, de a látottak alapján ez sem sokat változtatott volna a végeredményen.

VfB Stuttgart–AC Parma 0:2 (0:0, 0:0, 0:1)
Stuttgart: Hildebrand – Hinkel, Babbel (Gentner 105.), Fernando Meira, Stranzl – Vranješ (Heldt 69.), Hleb, Tiffert (Szabics 86.), Soldo – Cacau, Kuranyi
Parma: Bucci – Contini, Bonera, Cannavaro, Bettarini (Bovo 59.) – Pisanu, Bolano, Simplicio, Dessena (Marchionni 50.) – Gilardino, Ruopolo (Bresciano 79.)
G: Marchionni 98. (0:1), Pisanu 116. (0:2)
S: Soldo, Meira, Babbel ill. Pisanu, Dessena, Bresciano, Bolano
P: Cannavaro

a többi mérkőzésről
Előzetes tippjeinket alaposan felborította néhány kiscsapat váratlan bravúrja, vagy éppen néhány esélyes döbbenetes formahanyatlása. A Valencia kispadján a bukaresti blamázs után már csak egy csoda tarthatja meg Ranierit. A szégyent csak fokozza, hogy a spanyolok teljes összeállításban léptek pályára. A hazai pályán 2:0-ás előnyt eladni és végül tizenegyesekkel kikapni – ezt nehéz lesz megmagyarázni a Valencia fanatikusainak. Maradva a spanyoloknál: szokás szerint sikerrel abszolválták a fordulót. A Sevilla a hajrában úszta meg a kiesést, sőt végül a hosszabbítást is, kivervén a Panathinaikoszt. A Villarrealnak is a vártnál könnyebben sikerült búcsúztatnia a Dinamo Kijevet, a Zaragoza pedig kettős győzelemmel lépett túl a Fenerbahcén.

Maradva a focitipp.hu titkos favoritjainál, hamar búcsút kellett vennünk a dnyepropetrovszki gárdától. Egyik szemünk sír, a másik nevet, hiszen a Partizan Belgrád vágta el az ukránok útját a döntő felé, ráadásul a 40. perctől kezdve emberhátrányban játszottak a jugoszlávok Szasa Ilics kiállítása miatt. A Valencia kiesésével fő esélyesünkké a baszk Bilbao lépett elő, amelyik Bécsben egy megnyugtató 0:0-val várja a vasárnapi visszavágót. Figyelem: 3:3 esetén idegenben lőtt gólokkal kiesnek!

Akik nagyot buktak: a németek és a hollandok. Mindkét nemzet három csapatot vesztett néhány óra leforgása alatt. A németeknél a Stuttgart mellett a Schalke is otthon bukott az ukrán Sahtar ellen. Az Aachen másodosztályú klubként legalább becsületesen helytállt – éppen az egyetlen talpon maradt németalföldi gárda, a holland liga meglepetéscsapata, az Alkmaar ellen. A Feyenoord botrányosan, a bíró megdobása miatt negyedórára félbeszakadt meccsen kikapott a Sportingtól, az Ajax 1:0-ás előnyét tékozolta el az Auxerreben. A Heerenveennek pedig amúgy sem volt sok esélye a Newcastle ellen.
Összességében: állva maradt két angol és egy holland csapat – rajtuk kívül csak kelet- és dél-európaiak vannak még versenyben. A spanyol fölény mellett (a Bilbao bejutása esetén 4 gárda is ott lesz a nyolcaddöntőben) van orosz, ukrán, román, jugoszláv, görög, olasz, portugál, valamint két francia csapat is az igencsak heterogén mezőnyben.

(knt)
*****

Eredmények:

Dnyepropetrovszk–Partizan Belgrád 0:1 (0:0)
G: Radovics 87. (0:1)
P: Ilics 42. (Partizan)
tj: Partizan Beograd (3:2)

Schalke 04–Sahtar Donyeck 0:1 (0:1)
G: Aghahowa 22. (0:1)
tj: Sahtar (2:1)

AZ Alkmaar–Aachen 2:1 (0:1)
G: Meijer 31. (0:1), Van Galen 62. (1:1), Mathijsen 80. (2:1)
P: Stehle (72., Alemannia Aachen)
tj: Alkmaar (2:1)

Steaua Bukarest–Valencia 2:0 (1:0, 2:0, 2:0) – büntetőkkel 4:3
G: Cristea 49. (1:0), Cristea 70. (2:0)
tj: Steaua (2:2) 11-esekkel

Sochaux–Olimpiakosz 0:1 (0:0)
G: Sztoltidisz 67. (0:1)
tj: Olimpiakosz (2:0)

Newcastle United–Heerenveen 2:1 (2:0)
G: Breuer 10. – öngól (1:0), Shearer 25. (2:0), Bruggink 80. – 11-esből (2:1)
tj: Newcastle (4:2)

Feyenoord–Sporting Lisszabon 1:2 (0:0)
G: Munoz 62. (0:1), Rochemback 83. (0:2), Hofs 88. (1:2)
tj: Sporting (4:2)

Auxerre–Ajax 3:1 (1:1)
G: Kalou 30. (1:0), Babel 36. (1:1), Cheyrou 55. (2:1), Mathis 86. (3:1)
tj: Auxerre 3:2

Real Zaragoza–Fenerbahce 2:1 (1:0)
G: Galletti 12. (1:0), Savio 72. (2:0), Alex 88. (2:1)
tj: Zaragoza 3:1

Middlesbrough–Grazer AK 2:1 (1:1)
G: Bazina 9. (0:1), Morrison 19. (1:1), Hasselbaink 61. (2:1)
tj: Middlesbrough 4:3

Lille–FC Basel 2:0 (1:0)
G: Moussilou 37. (1:0), Acsimovics 78. – 11-esből (2:0)
tj: Lille 2:0

Sevilla–Panathinaikosz 2:0 (0:0)
G: Makukula 84. (1:0), Correira 90. (2:0)
P: Gonzalez (72., Panathinaikosz)
tj: Sevilla (2:1)

Villarreal–Dinamo Kijev 2:0 (2:0)
G: Figueroa 23. (1:0), Cazorla 32. (2:0)
P: Riquelme 42., (Villarreal)
tj: Villarreal 2:0

Benfica–CSZKA Moszkva 1:1 (0:0)
G: Ignasevics 50. (0:1), Karadas 64. (1:1)
tj: CSZKA Moszkva 3:1

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább