Anglia, 28. forduló: Rooney napja

Anglia, 28. forduló: Rooney napja

, focitipp.hu

A focitipp.hu csalódott. Egyrészt mert a ManU-Portsmouth meccs színvonala (ne köntörfalazzunk) szar volt, másrészt pedig mert szerkesztőségünk - kell-e mondani - végig az esélytelen Pompey-nek szurkolt...



Rooney melegít
„Tizenegy forduló még hátra van, a Chelsea még jön az Old Traffordra és az Arsenallal is játszik még, úgyhogy messziről sem dőlt még el a bajnokság. Ha szombaton győzünk, hat pontra csökken a hátrányunk“ - nyiltakozta a hétvégi forduló előtt a Wayne Roone. Jól számolt.
A ManU hétközben kikapott ugyan a Milantól, de a bajnokságban a zilált kezdés után egyszerűen ellenállhatatlan: legutóbb a manchesteri derbin győzött, és 2004. október 30-a óta veretlen! Azon az ominózus délutánon éppen a Portsmouth verte meg a vörösöket, akik azóta a megszerezhető 48 pontból 42-őt begyűjtöttek.
S mivel a 2004-es évben a két csapat mindkét egymás elleni meccsén az outsider Pompey nyert, várható volt, hogy az Old Traffordon ezúttal beleszaladnak a késbe Yakubuék, hát még amikor kiderült, hogy két csatárral lépnek pályára (s a náthás Berger nélkül).

Rooney tüzel - I. rész (Nyolc! Nyolc! Nyolc!)
Egy régi legenda szerint 1888-ban a Liverpool 88:8-ra verte az Evertont, míg egy másik futballkrónika szerint a 88-as Eb nyolcadik mérkőzésének 88. percében nyolc angol drukkert letartóztattak. Megbízható források híján s az idő rövidsége miatt nehéz leellenőrizni, hogy ebből mi igaz s mi nem.
Annyi azonban bizonyos, hogy a szombati meccs is a 8-as szám bűvöletében kezdődött.
A 8. percben a 8-as mezszámú Rooney 8. bajnoki gólját szerezte ebben a szezonban. A Roy Keane és Rio Ferdinand távollétében kapitányi szalagot viselő Gary Neville adott be jobbról, Van Nistelrooy ügyes manőverrel eltakarított két védőt, s az érkező Rooney jobb belsővel passzolt a kapuba - 1:0.
Ezután a semleges nézők irigykedve gondoltak az Aston Villa-Everton meccsre, ahol 4 gólról és csupa izgalomról szóltak a tudósítások, az Old Traffordon ugyanis visszavonulót fújtak a csapatok. Talán azért is, mert a statisztikák ismerői ekkor előhozakodtak a ténnyel: ha a ManU szerzi az első gólt a meccsen, akkor nem veszíthet. Idén ez volt a 19. olyan meccs, amikor a ManU szerzett vezetést, s ebből 17-et megnyert, 2 pedig döntetlennel végződött.
A bávatag bérletesek kabátjukba burkolózva bámultak, kényelmükből nehéz volt kizökkenteni őket: ismerős díszletek, ismerős meccsforgatókönyv, szép csendben vegetáltak hát a lelátón (a szomszédjukat is ismerték, és ez is jó volt), s csak a 41. percben hördült fel az a néhány száz ember a 68 ezres tömegben, aki még a hajdani Cockney Redsből hírmondónak megmaradt, amikor Gary Neville beadását Cristiano Ronaldo nyolc méterről fölé lőtte.

Tea-time
- Kér egy teát? - kérdezte az Old Trafford pincére a portsmouthi Gary O`Neilt.
- Nem, köszönöm - válaszolta a portsmouthi Gary O`Neil. - Inkább egyenlítenék.
- Ahogy gondolja. Pedig van yellow label, earl gray, csupa ceyloni... nos? - erősködött a pincér, de a portsmouthi Gary O`Neil ekkor már gondolatban a pályán volt.
- Tudja mit? Bevágom a bal alsóba - mondta, és szemei furcsán fénylettek. Az öltözőfolyosón már úgy ment végig, mint a holdkórosok. A második féldiő elkezdődött. Gary O`Neil pedig elindult a ManU kapuja felé.
A hírekben majd csak ennyi szerepel: a 48. percben O`Neil egyenlített.
Pedig a következő történt:
A 48. percben Yakubu Ayegbeni csapott le a labdára a bal szélen, laposan gurított vissza Steve Stone elé, aki két védő között megpróbált betörni a titzenhatosba (2x8), de szerelték. A labda visszapattant, és ekkor ért oda Gary O`Neil, aki 24 méterről (3x8) jobb külsővel, kapásból lőtt a bal sarokba: 1:1. Ez volt O`Neil 2. bajnoki gólja idén (az elsőt a Manchester City ellen szerezte).

Rooney tüzel - II. rész (Kilenc! Kilenc! Kilenc!)
A Pompey mégsem tudta kibekkelni a döntetlent. Azért nem, mert Rooney dühbe gurult. A 81. percben (9x9) Van Nistelrooy készítette elő számára a helyzetet, ő pedig mészároslegény-termetét meghazudtolva szinte rárobbant a labdára, és ezzel a villámrajttal máris lerázta magáról Stefanovicot, egy finom lövőcsellel leültette Chalkiasz kapust, aztán a jobb alsóba lőtt - 9. gólját szerezve. 2:1.

Epilógus
A Pompey nincs könnyű helyzetben: viszonylag jó őszi idény után a 2005-ös naptári évben harmatgyengék, s mivel legközelebb az Arsenal ellen játszanak idegenben, majd otthon fogadják a Newcastle-t, a gondtalan középmezőny helyett készülhetnek a kiesés elleni harcra.

Statisztika: Manchester United vs Portsmouth
- Egymás elleni bajnokik: 20 ManU-győzelem, 12 döntetlen, 16 Portsmouth-győzelem.
- A Portsmouth utoljára 1957-ben nyert az Old Traffordon (3:0-ra).
- Wes Brown 150., Phil Neville pedig 300. alkalommal lépett pályára a ManU mezében - a jubileumot csupán egy értelmetlen kakaskodással tette emlékezetessé (a 78. percben elborult aggyal rontott Taylorra).
- A ManU zsinórban a 6. meccsét nyerte meg a Premier League-ben:
Liverpool idegenben 1:0, Aston Villa otthon 3:1, Arsenal idegenben 4:2, Birmingham otthon 2:0, ManCity idegenben 2:0, Portsmouth otthon 2:1.
- A ManU a bajnokságban 17 mérkőzés óta veretlen (október 30-án Portsmouthban kapott ki 2:0-ra).
- A ManU 17 bajnoki gólt kapott idén, ez a második legjobb védelemt jelenti. 1. Chelsea: 8 kapott gól, 2. ManU 17, 3. Everton 29....
- A ManU a legveszélyesebben finiselő csapat a Premier League-ben: eddig 13 gólt rúgott az utolsó negyedórában.
- Az utolsó 7 meccset tekintve a Portsmouth az utolsó: 1 győzelem mellett 6 vereség.

MANCHESTER UNITED vs PORTSMOUTH 2:1 (1:0)
2005. 02.27., Old Trafford, 67 989 néző.
Gólszerzők: 8. Rooney (1:0), 48. O'Neil (1:1), 81. Rooney (2:1)
Játékvezető: Halsey.
Sárga lap: Phil Neville, ill. Taylor, Griffin.

ManU
Howard - Gary Neville (45. Smith), Brown, Silvestre, Heinze - Ronaldo, O'Shea, Scholes (65. Giggs), Phil Neville - Rooney, van Nistelrooy (85. Fortune).

Portsmouth
Chalkiasz - Griffin, Stefanovic, De Zeeuw, Taylor - Stone, Skopelitis, O'Neil (84. Kamara), Hughes (54. Mezague) - Yakubu, LuaLua.

Labdatartás:
ManU 55%
Portsmouth 45%

Lövések:
ManU 13
Portsmouth 8

Szögletek:
ManU 4
Portsmouth 3

Szabálytalanságok:
ManU 15
Portsmouth 15

gj
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább