A futballista, aki Rimbaud-t olvasott

A futballista, aki Rimbaud-t olvasott

, focitipp.hu

Eric Cantona

Hogy miért volt kulcsfontosságú az angol futball számára az 1966-os év? Nem azért, mert Anglia megnyerte a világbajnokságot, hanem mert 1966. május 24-én megszületett Eric Cantona.Cantona úgy lett világhírű futballista, hogy sohasem szerepelt világbajnokságon, akárcsak az északír George Best, a walesi Ryan Giggs, vagy az argentin-kolumbiai-spanyol Alfredo di Stefano.

A művész

„Egyikük sem, hanem én" - válaszolta egyszer Cantona arra a kérdésre, hogy Platini vagy Zidane volt-e minden idők legjobb francia labdarúgója. Az excentrikus Eric, aki Maradona mellett a színész Marlon Brandót, az énekes Jim Morrisont és a költő Arthur Rimbaud-t tartotta példaképének, a pályán futballművésznek számított. Minden meccsre tartogatott váratlan és meglepő dolgokat: brilliáns technikai tudása, zseniális helyzetfelismerése, valamint kíméletlenül pontos lövése miatt tisztelték az ellenfelek. A szurkolók pedig azért is rajongtak érte, mert Cantonán látszott: ha kell, inkább meghal a pályán, de nem fog veszíteni.

Balhék

Heves vérmérsékletének köszönhetően botrányok sora fűződik hozzá: 23 évesen egy Marseille-Torpedo Moszkva mérkőzésen földhöz vágta a mezét, miután lecserélték. Később nyilvánosan megsértette Henri Michelt, a francia válogatott szövetségi kapitányát; Montpellierben összeverekedett csapattársával. A Nimes játékosaként dühében a bíróhoz vágta a labdát, majd az egy hónapos eltiltás kihirdetésénél külön-külön leidiótázta a fegyelmi bizottság minden tagját (a büntetést azonnal két hónapra emelték). 1995-ben pedig egy Crystal Palace elleni meccsen - miután piros lapot kapott - mellberúgta az őt ócsárló szurkolót. Abban a szezonban már nem léphetett pályára (nem is lett bajnok nélküle a ManUtd.), s a szankciók a válogatott meccsekre is vonatkoztak.

Erik, a király

Futballtudását és hallatlan népszerűségét jelzi, hogy a manchesteri szurkolók az Évszázad legjobb játékosává választották. „Erik, a király" 1991-től kezdve hét év alatt hat bajnoki címet szerzett, három különböző klubbal (Marseille, Leeds, ManUtd.). A Manchester United mezében 185 mérkőzésen 82 gólt lőtt, s négy bajnoki cím mellett két FA-kupa trófeát is begyűjtött a Vörös Ördögökkel. Nem volt még 31 éves sem, amikor befejezte pályafutását.


NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Eric Daniel Pierre Cantona
Születési dátum: 1966. május 24.
Születési hely: Párizs
Állampolgárság: francia
Poszt: csatár

Klubjai: Auxerre, Martigues, Auxerre, Marseille, Bordeaux, Montpellier, Marseille, Nimes, Leeds Utd., Manchester Utd.
Válogatottság/gól: 45/20

Sikerek

U21-es Európa-bajnok (1988), francia kupagyőztes (1990, Montpellier), francia bajnok (1991, Marseille), angol bajnok (1992, Leeds; 1993, 1994, 1996, 1997, ManUtd.); FA-kupa győztes (1994, 1996, ManUtd.), az Év játékosa Angliában (1994).


A múlt csillagai sorozat
14. Salvatore Schillaci >>>
13. Zbigniew Boniek >>>
12. Bum Kun Cha >>>
11. Enzo Scifo >>>
10. Jan Ceulemans >>>
9. Preben Elkjaer Larsen >>>
8. Marco Van Basten >>>
7. Jean Tigana >>>
6. Rabah Madjer >>>
5. Pierre Littbarski >>>
4. Gaetano Scirea >>>
3. Gary Lineker >>>
2. Enzo Francescoli >>>
1. Alessandro Altobelli >>>


*****

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé. Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább