Futballkrónika, 2005/február

Futballkrónika, 2005/február

, focitipp.hu

Andorra a mennybe ment, megszűnt a Servette Genf és a Bohemians Praha, kiesett az UEFA-kupából a címvédő Valencia, dagad a bundabotrány Németországban...



02.01. (kedd)
Anglia. Premier League: némi meglepetésre a Manchester United a Highburyben lefocizta az Arsenalt. A 25. fordulóban: Arsenal vs ManU 2:4 (Vieira, Bergkamp, ill. C. Ronaldo 2, Giggs, O Shea).
Skócia. Liga Kupa, elődöntő: Glasgow Rangers vs Dundee Utd. 7:1.
Portugália. A Vitória Setubalt irányító José Couciero lett az FC Porto új edzője.

02.02. (szerda)
Anglia. Arjen Robben góljával a Chelsea 1:0-ra győzött Blackburnben. A holland csatárt már a 11. percben le kellett cserélni lábfejsérülése miatt (két hónapig nem léphet pályára).

02.04. (péntek)

Svájc. Megszűnt a Servette Genf, Svájc 17-szeres bajnokcsapata. A klubnak mintegy 10 millió svájci frank tartozása volt.

02.05. (szombat)

Spanyolország. Kikapott a Barcelona a Nou Campban. A Primera Division 22. fordulójában: Barca vs Atletico Madrid 0:2 (mindkét gólt Fernando Torres lőtte, az 1. és a 94. percben).

02.06. (vasárnap)

Franciaország. Zsinórban 6. bajnoki meccsén nem tudott nyerni a Paris St. Germain: PSG vs Lens 0:2. A párizsi klubvezetés menesztette Vahid Halihodzsics vezetőedzőt (utódja Laurent Fournier).

02.07 (hétfő)

Görögország. Lemondott posztjáról Zdenek Scasny, az athéni Panathinaikosz cseh edzője (utódja Alberto Malesani).
Belgium. Franky Vercauteren lett az Anderlecht új edzője.

02.08. (kedd)

Olaszország. A Brescia kispadjáról távozni kényszerülő Gianni De Biasi már a 9. leváltott tréner a Serie A 2004/2005-ös szezonjában (Biasi utódja Alberto Cavasin)..
Utónpótlás (U21) vb-selejtező, 7. csoport: Spanyolország vs San Marino 14:0.

02.09. (szerda)

Macedónia. A macedónok az idegenbeli 0:1 után otthon sem tudták legyőzni Andorra válogatottját - Dragan Kantlarovszki szövetségi kapitány a kínos döntetlen után lemondott posztjáról.
Világbajnoki selejtezők, Európa, 1. csoport: Macedónia vs Andorra 0:0 - az andorraiak ezzel megelőzték csoportjukban Örményországot. Versenyben maradtak ugyanakkor az EB-győztes görögök, miután a 2. csoport rangadóján 2:1-re verték Dániát (Zagorakisz, Baszinasz, ill. Rommedahl).
VB-selejtezők, Ázsia: Bahrajn vs Irán 0:0.
VB-selejtezők, Afrika: Marokkó vs Kenya 5:1.
Barátságos válogatott-mérkőzésen: Egyiptom vs Belgium 4:0.
Németország. Húsz év után távozott az anyagi csőd szélére sodródott Borussia Dortmund éléről Gerhard Niebaum (utódja Hans-Joachim Watzke).

02.11. (péntek)

Spanyolország. Rasszista megnyilvánulásaiért 3 ezer eurós büntetést kapott az UEFA fegyelmi bizottságától Luis Aragones, a spanyol válogatott edzője (a francia Thierry Henry volt a címzett).

02.12 (szombat)

Anglia. Rekordokat dönt Petr Cech és a Chelsea (Everton? Never!)
Olaszország. Ki ez a balkáni tahó? Mihajlovics 2 góljával Inter vs AS Roma 2:0 (felhajtott gallér).
Németország. A rendőrség letartóztatta Berlinben Robert Hoyzer futballbírót, a bundabotrány központi figuráját.

02.13. (vasárnap)

Baszkföld. 0:3-ról 4:3-ra fordít a Bilbao a Betis Sevilla ellen, de végül ez sem elég a győzelemhez (Legyek baszk!)
Törökország. A tízmillió euróért vásárolt Nicolas Anelka gólt lőtt, Fenerbahce vs Istanbulspor 4:0.
Argentína. Döntetlennel kezdte a Clausurát az Apertura bajnoka, a Newells Old Boys. Velez Sarsfield vs Newells 0:0, Boca Juniors vs Lanus 2:2.

02.14. (hétfő)

Megkezdi működését a focitipp.hu.

02.15. (kedd)

Spanyolország. 6:3 a Nou Campban: Jótékonysági meccs a cunami károsultjainak megsegítéséért: Ronaldinho és barátai vs Sevcsenko és barátai 6:3.

02.16. (szerda)

UEFA-Kupa (a 16 közé jutásért): a játéknap egyetlen meglepetése: otthonában kapott ki a Fener a Zaragozától. (Itt az ETA!)
Afrika: Samuel Etoo, a Barcelona kameruni csatára lett a 2004-es év játékosa Afrikában.

02.17. (csütörtök)

Argentína. Bejelentette visszavonulását Claudio Caniggia, az argentin válogatott egykori csatára, aki a 90-es vb-n előbb Brazília ellen lőtt győztes gólt, majd az elődöntőben a házigazda olaszoknak is betalált.
Argentína. 69 éves korában elhunyt Omar Enrique Sivori egykori argentin válogatott futballista, aki 1961-ben megkapta az Aranylabdát. A Juventus és az SSC Napoli játékosaként alkotott maradandót. 1961-ben például 6 gólt lőtt egy Juventus-Internazionale (9:1) bajnokin - a rangadó már ismételt meccs volt, az első összecsapás 2:0-ás Inter-vezetésnél félbeszakadt, mert a szurkolók berontottak a pályára. A meccs újrajátszása ellen tiltakozó Inter végül csak az ificsapatával állt ki a Juve ellen, pedig ha nyer, a Milant megelőzve a második helyen végzett volna a tabellán.

02.18. (péntek)

Egyesült Államok. A Major Soccer League-ben szereplő New York/New Jersey MetroStars csapatához szerződött Youri Djorkaeff. A 82-szeres francia válogatott középpályás utoljára a Blackburn Roversben szerepelt.

02.19. (szombat)

Anglia. Csodálatos hétvége: mind az öt alacsonyabb osztályú csapat versenyben marad az FA Kupa nyolcaddöntőjében! (Outsiderek, előre!; Izsaiás csodái)
Németország. Megalázták a Borussia Dortmundot a Bundesliga 21. fordulójában: Bayern-BVB 5:0 (Makaay 3 gól).
Spanyolország: Baszk győzelem Madridban: Real-Bilbao 0:2!

02.20 (vasárnap)

Anglia, FA Kupa: kiesett a Chelsea, amely tartalékos összeállításban kapott ki Newcastle-ben.
Spanyolország. A szurkolók rasszista rigmusai miatt Alfonzo Pérez Burrull játékvezető néhány percre félbeszakította a Malaga-Espanyol (3:2) mérkőzést.
Törökország. Fenerbahce-Kayserispor 7:0.
Afrika. A nigériai Enyimba csapata hosszabbításban 2:0-ra legyőzte a ghánai Hearts of Oak együttesét, s így zsinórban másodszor hódította el az afrikai Szuper-Kupát.

02.21. (hétfő)

Brazília. Befejezte pályafutását Djalminha. A 34 éves középpályás a Deportivo La Corunában vált ismert játékossá (2000-ben spanyol bajnoki címet szerzett a Deporral).

02.22. (kedd)

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő és a kortárs angol líra: kikapott a Juventus, szétszedték az Arsenalt, de: Liverpool vs Leverkusen 3:1.
Now if you go down Goodison way,
Hard luck stories you hear each day,
There's not a trophy to be seen,
'Cos Liverpool have swept them clean!

Anglia, II. liga: Cardiff-Millwall 0:1, két kiállítás millwalli oldalon az utolsó percben.
Noone likes us,
we dont care,
we are Millwall
from the Den.


02.23. (szerda)

Bajnokok Ligája: Forza Magico Milan (ManUtd-AC Milan 0:1), a Nou Campban transz á la Maxi Lopez (Barca-Chelsea 2:1; 34 lövés)

02.24. (csütörtök)

UEFA-Kupa: Mint Ducadamék idejében: robbantott a Steaua! Meglepetések sorozata a 16 közé jutásért: kiesett a Schalke 04, az Ajax, a Stuttgart, a Bilbao, a Valencia, a Feyenoord, a Benfica és a Fenerbahce (Stuttgart-blues).

02.25 (péntek)

Ausztrália. Pierre Littbarski az ausztrál bajnokságban szereplő Sydney edzője lett.
Hollandia. Lemondott Ronald Koeman, az Ajax edzője.

02.26. (szombat)

Spanyolország. Ismét lemosták a pályáról a Realt (La Coruna-Real 2:0: Deportillo), és továbbra is szenved az Osasuna Pamplona (otthonában kapott egy hatost a Malagától, s ezzel már 8 meccse nyeretlen).
Anglia, 2. liga: Brighton-Millwall 1:0, ezúttal csak egy millwallit állítottak ki a 90. percben.

02.27. (vasárnap)

Olaszország: Unalmas meccsen vették el az Inter szüzességét (Internazionale-AC Milan 0:1; sok hűhó); szerencsére Del Piero néha a régi Del Piero (Juve-Siena 3:0; az a baj...); bresciai győzelmével dobogós helyre jött fel a Sampdoria.
Anglia: Csak az eredmény volt szoros, sajnos a Chelsea lefocizta a Liverpoolt, Gerrard öngólja után ráadásul Mourinho bemutatott a Liverpool-tábornak. A Ligakupa döntőjében: Chelsea-Liverpool 3:2, hosszabbítás után.
Németország. Perverzió a Bundesliga II-ben: bőrnadrág, sokkhatás: Alemannia Aachen-Erzgebirge Aue 1:5.
Skócia: magyar vonatkozású hír: Hearts-Livingstone 2:1 (a vendégek magyarjai közül Horváth Ferenc és Vincze Gábor a kispadon, Kriston Attila a lelátón kapott helyet...).

02.28. (hétfő)

Csehország. Lőj a rasszistára! Győzelemmel kezdte a tavaszi idényt a Sparta, amely a megszokott bordó helyett fekete-fehér szerelésben lépett pályára, csatlakozván az Henry-féle antirasszista kampányhoz: Stand up, speak up!
Csehország: Hol vagytok, ti régi játszótársak? Megszűnt a prágai Bohemians (Bohemka-sirató).

gj
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább