Végre foci

Végre foci

, focitipp.hu

Olaszország, 27. forduló, Livorno–Palermo 2:2

Ki hitte volna, hogy ez lesz a forduló meccse?



Livorno–Palermo. Ha valaki tavaly ilyenkor azt mondja, hogy egy év múlva vasárnap esti meccsen ez a két csapat játszik egymás ellen a Serie A-ban, ráadásul nem kiesési rangadót, akkor minden bizonnyal hülyének nézik. A Livorno utoljára 61 éve játszott a legfelső osztályban, míg a Palermónak „csak” 34 évet kellett várnia erre. Érthető hát a nagy nekibuzdulás, a két csapat átlagon felüli szereplése.

Livorno
A Livornónál szezon közben kissé furcsa edzőváltás történt, de így legalább teljesült a klubelnök Aldo Spinelli vágya, a csapat szakvezetőjét Roberto Donadoninak hívják. Az ex-milán klasszis kicsit kikerekedett, szakállt növesztett és megőszült, ennek ellenére debütálásakor 1:0-ra verte régi cimborája, Carlo Ancelotti Milánját. Azóta azonban nem sok babér termett a Livornónak, bár a kiesés nem fenyegeti a csapatot. A csapat kulcsembere a livornói születésű Christiano Lucarelli, aki nemcsak góljaival, hanem lokálpatrióta érzelmeinek nyílt hangoztatásával is kivívta a szurkolók elismerését. Nyilatkozni azonban még meg kell tanulnia – emlkezetes, amint azzal vádolta a játékvezetői testületet, hogy a Livornót, mint az olasz liga egyetlen baloldali klubját sorozatosan hátrányos ítéletek sújtják.

Palermo
A Palermo főként hazai pályán veszélyes – a Milánnal azonos pontszámmal negyedik ebben az összevetésben –, ráadásul rendkívül kevés gólt kap, amiben szerepe van annak is, hogy a két legtehetségesebb fiatal olasz védő (Barzagli és Zaccardo) is a csapatot erősíti. A középpálya két szélén is kreatív futballisták játszanak. A Perugiában megismert Grosso már a válogatottban is bemutatkozott, erőteljes futballista, aki a pálya egész baloldalát bejátssza, védekezésben és támadásban egyaránt kiváló. A jobbszélen az argentin Mario Santana inkább támadó szerepkörben hasznos – Luigi del Neri is hiába próbálkozott vele a Chievóban: a védekezés továbbra sem az erőssége. Bár amilyen ördöngősen cselez, ez alól felmentést kaphat. A Palermo igazi fegyvere azonban a Totti-Cassano-Montella trióhoz hasonló formációban elhelyezkedő Zauli-Brienza-Toni hármas.

a Livorno–Palermo
A meccs színvonalas küzdelmet hozott, olasz mércével mérve sportszerű és tiszta játékot, nagy iramot és még négy gólt is. A Palermo Zaccardo kiállításáig kézben tartotta a meccset, és még tíz emberrel is volt ereje átvenni a vezetést, azonban a hazaiak mindkétszer megérdemelten egyenlítettek, főleg lelkesedésüknek köszönhetően. Az utóbbi fordulók kiábrándító rangadói után ideje volt egy olyan bajnokinak is, ahol a játék legyőzte a taktikát, sztárok nyilatkozatháborúja helyett ezúttal igazi foci zajlott a pályán.

a meccs embere
A focitipp.hu szerint a meccs embere nem lehetett más, mint a vendégek lakli csatára, Luca Toni. A 193 centiméter magas előretolt ék 1977. május 26-án született, és 2000-ben debütált a Serie A-ban, még a Vicenza színeiben egy Milan elleni 0:2-es meccsen. Első felsőosztályú szezonjában 31 mérkőzésen 9 gólt szerzett. A következő két idényt a Bresciában töltötte, de a második évben sérülések miatt csak 16-szor szerepelt a csapatban (2 gólt lőtt). Tavaly szerződött a Palermóhoz, amely akkor még a második ligában szerepelt, így kissé el is tűnt az olasz focit távolról szemlélők szeme elől. De futballozni olyannyira nem felejtett el, hogy 45 mérkőzésen szerzett 30 góljával gólkirály lett (éppen a Livornós Lucarellit előzte meg egy góllal!). A nemzeti tizenegyben is bemutatkozott, éppen a Palermóban játszott norvégok elleni tavaly őszi vb-selejtezőn, győztes gólt szerezve a nyolcvanadik percben… Testfelépítése, játékstílusa a fiatal Vierire emlékeztet, labdafedezése és cselezőkészsége is átlagon felüli – a Livornónak lőtt zseniális második gólja (egy szöktetést kissé kisodródott helyzetből jobb külsővel pörgetett el Amelia kapus mellett) bizonyítja: kivételes a rugótechnikája és a helyzetfelismerő-készsége.

Livorno–Palermo 2:2 (0:1)
Livorno: Amelia – Vargas (A. Lucarelli 23.), Melara, Doga, Balleri – Grandoni, Grauso (Ruotolo 70.), Vigiani, Passoni – C. Lucarelli, Protti
Palermo: Guardalben – Conteh (Terlizzi 84.), Biava, Barzagli, Zaccardo – Santana, Morrone, Grosso – Zauli (Ferri 75.), Brienza (Raimondi 61.), Toni
Gólszerzők: Toni 26. (0:1), A. Lucarelli 61. (1:1), Toni 64. (1:2), Passoni 73. (2:2)
Sárga lapok: C. Lucarelli, Balleri illetve Toni, Zaccardo
Kiállítás: Zaccardo 56.

(knt)
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább