Oroszország

Oroszország

, focitipp.huAz ország területe: 17 075 400 négyzetkilométer
Az ország népessége: 142 754 000 fő
A szövetség alapítási éve: 1912
Honlap: www.rfs.ru
E-mail: rfs@roc.ru
Szövetségi kapitány:
Guus Hiddink (holland)

Legjobb FIFA-világranglista helyezése: 3 (1996. március)
FIFA-világranglista helyezések átlaga: 21
Legnagyobb sikerei: Európa-bajnok (1960), olimpiai bajnok (1956), vb-negyedik (1966),
A válogatott szerelése: piros mez, fehér nadrág, kék sportszár
A válogatott Eb-örökmérlege a selejtezők indulása előtt: 36 mérkőzés, 20 győzelem, 7 döntetlen, 9 vereség (82:41)


Eb-történelem

A Szovjetunió a futball Eb-k történetének egyik legeredményesebb állama. A Szbornaja az első négy kiírás mindegyikében bejutott a legjobb négy közé: egyszer győzött, kétszer pedig ezüstérmet szerzett. A nyolcvanas évek visszaesése után 1988-ban egy újabb ezüstnek örülhettek (Van Basten gólja minden idők egyik legemlékezetesebb találata). Azóta az oroszok négyből háromszor kijutottak a nagydöntőre, de mindannyiszor a csoport utolsó helyén végeztek.

Az első kiírást rögtön megnyerte a gárda, a Keleti Blokk három csapatának szurkolóit szomorítva. Az első fordulóban Magyarországot búcsúztatták kettős győzelemmel (a mi szempontunkból: 1:3, 0:1, a gólunkat Göröcs szerezte), a negyeddöntőből pedig a spanyolok visszalépése után automatikusan jutottak tovább az elődöntőbe, ahol 3:0-ra legyőzték a csehszlovákokat. A döntőben aztán jöttek a jugoszlávok, akiket (1:1 után) a párizsi Parc des Princes stadionban Ponedelnik hosszabbításban elért találatával fektettek két vállra. A franciákat hidegen hagyta a keleti finálé: mindössze 18 ezren látogattak ki a találkozóra. Négy évvel később már 105 ezer néző előtt játszották a döntőt, azonban a Bernabeu Stadionban a házigazda spanyolok győztek 2:1-re, Franco nagy örömére.

A következő kiírásban (1968) a sikeres selejtezők után a negyeddöntőben ismét Magyarországot verték: Budapesten Farkas és Göröcs góljaival győztünk, Moszkvában azonban a Szovjetunió egy 3:0-val vágott vissza... A nápolyi elődöntőben azonban elhagyta őket a szerencséjük: a gólnélküli döntetlen után az olaszok pénzfeldobással jutottak a döntőbe. Az Aranykor utolsó nagy menetelésére az 1972-es kiírásban került sor - természetesen ismét Magyarország itta meg a levét a szovjetekkel való találkozásnak. A brüsszeli elődöntő 85. percében Zámbó tizenegyest hibázott, így Konkov találatával a vörösök győztek, akik aztán a döntőben meghajoltak a németek előtt (0:3). Jellemző a kor viszonyaira, hogy a szovjet-magyar elődöntőt mindössze kétezren látták élőben.

És, ha már a magyar párhuzamnál járunk: említsük meg, hogy az 1988-as Eb csoportkörében a Szovjetunió a kárpátaljai származású Rácz László góljával legyőzte Hollandiát. A döntőben aztán a szovjetek Gullit és Van Basten góljaival visszavágtak. A szovjet korszaknak ezzel vége szakadt, az 1992-ben Független Államok Közösségeként, majd Oroszországként induló válogatott azonban már nem tudta megismételni a szovjet válogatott sikereit.


Eddigi Eb-eredmények

1960: győztes (Szovjetunió-Jugoszlávia 2:1, hosszabbítás után)
1964: ezüstérem (Spanyolország-Szovjetunió 2:1)
1968: 4. helyezett (Anglia-Szovjetunió 2:0)
1972: ezüstérem (NSZK-Szovjetunió 3:0)
1976: negyeddöntő (Csehszlovákia-Szovjetunió 2:0, Szovjetunió-Csehszlovákia 2:0)
1980: 4. (4) helyezett a selejtezőcsoportban
1984: 2. (4) helyezett a selejtezőcsoportban
1988: ezüstérem (Hollandia-Szovjetunió 2:0)
1992: 4. (4) helyezett a csoportban (8. helyezett)
1996: 4. (4) helyezett a csoportban (14. helyezett)
2000: 3. (6) helyezett a selejtezőcsoportban
2004: 4. (4) helyezett a csoportban (13. helyezett)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább