A skót, akivel Uri Geller bánt el

A skót, akivel Uri Geller bánt el

, focitipp.hu

Gary McAllister

Majdnem akkora tiszteletet vívott ki magának a Liverpool fanatikusai között, mint két másik skót, Kenny Dalglish és Graeme Souness. Pedig Gary McAllister már harminchatodik évében járt, amikor az Anfield Roadra költözött, és mindössze két szezonon keresztül szolgálta a Vörösöket.Nem így indult: 2000 nyarán a Kop megkérdőjelezte Gérard Houllier épelméjűségét az öreg skót Liverpoolba csábítása miatt. Holott McAllister mindig is híres volt alázatos, csupaszív és gólerős középpályás játékáról. Csak hát az a fránya életkor...

A Motherwell és Leicester csapataiban lehúzott szorgos esztendők után, a kilencvenes évek eleje már az Elland Roadon találta. Az élvonal akkori újoncaként a Leeds United a negyedik helyen végzett, majd a következő kiírásban a bajnoki címig repesztett. Abban a príma garnitúrában Eric Cantona és Lee Chapman szállították a gólokat, a középpályán pedig a poszt legsokoldalúbb futballistái gyűltek össze, Strachan, Batty, Speed és természetesen McAllister személyében. Pár hónap múlva azonban a francia csatárzseni lelépett, a Leeds alaposan visszaesett, Gary pedig egyre inkább beleöregedett a reménytelen küzdelembe.

A siker ráadásul a nemzeti csapatban is rendszeresen elkerülte, legfájóbb emléke az 1996-os angliai Eb-hez kötődik. A házigazdák elleni sorsdöntő mérkőzésen 1-0-s hátrányban büntetőt hibázott (Seaman fogta a bántóan rossz lövést), és később pont az a "be nem lőtt gól" hiányzott a skótok továbbjutásához. A vonatkozó legenda szerint a hírhedt kanálhajlító, Uri Geller a meccs alatt a pálya fölött keringett helikopterével, és a rúgás előtti pillanatban mágikus módon elmozdította a labdát, végzetesen megzavarva ezzel McAllistert.

Karrierje már lejtmenetben volt, amikor érkezett Houllier, aki mentőövet dobott neki. Élt az eséllyel, és a Kop legnagyobb kedvencei közé emelkedett. Hogy mentalitásán kívül még mi kellett ehhez? Nem BL-győzelem, és nem is gólkirályi cím. Elég volt hozzá egyetlen találat - azt azonban jókor és jó helyen kellett megszerezni! Például egy mérkőzés utolsó pillanatában, harmincöt méterről, szabadrúgásból, 2-2-es állásnál. És persze a lényeg: a Goodison Parkban az ősi rivális Evertont megfricskázva ezzel!A hőstett aztán szárnyakat adott neki, és 2001 tavaszára a gárda egyik vezérévé vált. Az UEFA-kupa elődöntőjében az ő góljával búcsúztatták a Barcelonát, majd a felejthetetlen dortmundi fináléban négy gólból is kivette a részét, így nagymértékben neki köszönhető, hogy a Deportivo Alavés végül kénytelen volt fejet hajtani a Pool előtt. Abban az évben a triplázás is összejött: az UEFA-serleg mellett a Liga Kupa és az FA-kupa is Liverpoolba került.

2002-ben, harmincnyolc évesen távozott a Vörösöktől, ahol utolsó meccsén olyan búcsúztatásban részesült, mintha bajnoki aranyra vezette volna a csapatot. Aktív pályafutását a rákövetkező esztendőben a Coventry játékos edzőjeként fejezte be.


NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Gary McAllister
Poszt: középpályás
Állampolgárság: skót
Születési dátum: 1964. december 25.
Születési hely: Motherwell (SCO)

Pályafutás

1981-85 Motherwell 59/6
1985-90 Leicester City 201/47
1990-96 Leeds United 231/31
1996-00 Coventry City 119/20
2000-02 Liverpool 55/5
2002-03 Coventry City 55/10
Válogatottság: 57/5

Legnagyobb sikerei

UEFA-kupa: 2001
Európai Szuperkupa: 2002
Angol bajnoki cím: 1992
FA-kupa: 2001


A múlt csillagai sorozat
18. Dejan Szavicsevics >>>
17. Karl-Heinz Riedle >>>
16. Paul Gascoigne >>>
15. Eric Cantona >>>
14. Salvatore Schillaci >>>
13. Zbigniew Boniek >>>
12. Bum Kun Cha >>>
11. Enzo Scifo >>>
10. Jan Ceulemans >>>
9. Preben Elkjaer Larsen >>>
8. Marco Van Basten >>>
7. Jean Tigana >>>
6. Rabah Madjer >>>
5. Pierre Littbarski >>>
4. Gaetano Scirea >>>
3. Gary Lineker >>>
2. Enzo Francescoli >>>
1. Alessandro Altobelli >>>


(pgy.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé. Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább