Franck Ribéry, Bajorország királya

Franck Ribéry, Bajorország királya

, focitipp.hu

Négy francia, egy-egy brazil, walesi és hondurasi volt a nyári átigazolási időszak legnagyobb fogása. Íme, a focitipp toplistáját.



1. Franck Ribéry (francia, Marseille-Bayern München)

A sebhelyes arcú Ribéry elhomályosítja majd Zidane emlékét, vélték a Bayern vezetői, ezért gyorsan leigazolták a 24 éves támadó középpályást. A muzulmán vallású Ribéry szerződtetése egyelőre telitalálat, vagy ahogy a Bayern óriásplakátjai hirdetik: Bajorországnak ismét van királya!

2. Fernando Torres (spanyol, Atlético Madrid-Liverpool)

Csak idő kérdése volt, hogy Fernando Torres mikor hagyja el az Atléticót egy még rangosabb klub kedvéért. Az idő idén nyáron jött el, s az Atléticótól egészen pazar mérleggel búcsúzott (214 meccsen 84 gól), pedig még csak 23 éves. A Liverpool a nyári átigazolási időszak rekordösszegét (35 millió eurót) fizette érte, de megérte: az agilis Torres már most három gólnál jár a Premier League-ben.

3. Thierry Henry (francia, Arsenal-Barcelona)

BL-döntőt játszott az Arsenallal - kikapott. Világbajnoki döntőt játszott a francia válogatottal - kikapott. Henry ráunt a sok ezüstre, ráunt arra, hogy az Arsenalban nincs méltó játszótársa, ezért igent mondott Joan Laporta hívó szavára. Napjaink egyik legjobbja, bár Aranylabdás már aligha lesz.

4. Luca Toni (olasz, Fiorentina-Bayern München)

Három év alatt 77 gól az olasz bajnokságban - kell ennél jobb ajánlólevél egy csatár számára? Münchenben nemet mondtak erre a kérdésre, Toninak pedig igent, kihasználva, hogy az olasz nem akarta a Fiorentina hazai riválisait erősíteni, így inkább Bajorországba költözött.

5. Eric Abidal (francia, Lyon-Barcelona)

A Barcelonának Belletti sem volt elég jó, pedig győztes gólt szerzett egy BL-döntőben. Rijkaard ezért előbb megszerezte Zambrottát, idén pedig Eric Abidalt, így a világ két legjobb szélsőhátvédje immár egy klubban szerepel. A Lyon ébenfekete robotgépe mostantól falat emel a Barcelona bal oldalán.

6. Wesley Sneijder (holland, Ajax-Real Madrid)

Amszterdam gyászba borult, amikor az alacsony termetű, ámde rakétaerejű lövésekkel büszkélkedő Sneijder a Realhoz igazolt. A 24 esztendős irányító szinte már az első meccsén a Királyi Gárda nélkülözhetetlen játékosává vált. Ez nem kis dolog, tucatnyi szupersztárnak ugyanez sosem sikerült.

7. Florent Malouda (francia, Lyon-Chelsea)

A Chelsea egyetlen nagy fogása idén Florent Malouda volt, a francia balszélső első válogatottbeli gólját Magyarország ellen szerezte. Szebb emléke viszont, hogy a Chelsea-ben mindjárt első tétmeccsén eredményes volt (a Manchester elleni Community Shield-mérkőzésen). Robbent el lehet felejteni, itt van Malouda.

8. Carlos Tévez (argentin, West Ham-Manchester Utd.)

Az Apacs, akit annak idején egymás után háromszor választottak Dél-Amerika legjobbjává, aki a 2004-es olimpia gólkirálya lett, akit argentin létére a brazil liga legjobbjává választottak, s aki Maradona szerint az új futballpróféta lesz. Tévedett volna Diego? Tévez egyelőre adós a jó futballal Angliában. Majd most megmutatja, mit tud - így a manchesteriek. Várjuk.

9. Arouna Koné (elefántcsontparti, PSV Eindhoven-FC Sevilla)

Tavaly Alexszel együtt ő volt a PSV legjobbja - az elefántcsontparti csatár az utóbbi négy évben 49 gólt lőtt a holland ligában. A PSV 10-es mezét a nyáron a Sevilla 22-esére cserélte. Egyelőre úgy fest, Kanouté szekundánsa lesz - ez a legrosszabb döntés a Sevilla és Koné számára is.

10. David Suazo (hondurasi, Cagliari-Internazionale)

Kis túlzással a hondurasi tartotta bent a Cagliarit az élvonalban az elmúlt két évben. Az Inter legnagyobb nyári igazolása hajszálpontosan lő, villámgyorsan fut, és elhamarkodottan dönt: júliusban egyszerre egyezett meg az Interrel és a Milannal - végül a kék-feketéké lett.

11. Alexandre Pato (brazil, Internacional-AC Milan)

Kis túlzással szappanopera lett a fél Európa által üldözött 18 éves brazil zseni körüli találgatásokból. A Kacsáért folyó csatát végül a Milan nyerte, így a szeptemberben a World Soccer szavazói által a húsz legtehetségesebb futballista közé beválasztott Kaká-utód januártól a San Siróban bizonyíthat.

12. Gareth Bale (walesi, Southampton-Tottenham)

Tavaly az Év tehetsége lett Wales-ben, és a szlovákok ellen lőtt góljával rekorder lett: ő minden idők legfiatalabb walesi gólszerzője az Eb-selejtezőkön. A Tottenham 15 millió eurót fizetett érte, és jó vásárt csinált, ez nem vitás: a még mindig csak 18 éves balhátvéd Bale az egyik legnagyobb tehetség a Premier League-ben.

13. Simao Sabrosa (portugál, Benfica-Atlético Madrid)

230 meccs, 95 gól - középpályás létére impozáns mérlege volt a Benficában. Aztán sokáig és kitartóan udvarolt neki a Liverpool, mert az Anfield Roadon pontosan tudták, mennyit ér: Simao volt az, aki két éve kiejtette a Liverpoolt a BL-ből. Félelmetesen pontos lövései vannak, s bár Spanyolországban egyszer már csődött mondott (húszévesen a Barcában), most ismét a Primera Ligába vágyott. Nézzék az Atlético meccseit, Simao miatt érdemes!

14. Nikola Zsigics (szerb, Santander-Valencia)

Nem azért rendkívüli csatár, mert 202 centis, hanem mert szinte minden labdaérintéséből gól lesz. Na jó, ez túlzás, de a Crvena Zvezdában majdnem meccsenkénti egy gól volt az átlaga, a Santanderben pedig 13-szor volt eredményes tavaly, a Bilbaónak például mesterhármast lőtt. Kikosarazta a Werder Brement és a ManCityt, és a Valenciát választotta. Jó döntés volt.

15. Nery Castillo (mexikói, Olimpiakosz-Sahtar Donyeck)

A Copa Americán bohócot csinált a fél kontinensből, így mindenki meglepetten vette tudomásul, hogy a 23 éves futballista végig szem előtt volt, mivel 2000 óta az Olimpiakoszban focizott. Nyártól viszont már Donyeckben, ahol a brazilokkal és Lucarellivel kiegészülve akár még BL-kiugrás is várható a Sahtartól.

(anfield&ktn.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább