Egy erős bordói

Egy erős bordói

, focitipp.hu

Alain Giresse

A nyolcvanas évek francia aranycsapatának középpályáján Platini volt az agy, Tigana a művész, Giresse pedig az erő. Az alacsony termetű (163 cm "magas") középpályás kilencven percen keresztül robotolt, de a labdával is mesterien bánt.Olyannyira, hogy mindmáig ő a Bordeaux legeredményesebb góllövője a francia élvonalban (164 találattal), és a bordók játékosaként az 1982/83-as UEFA Kupa szezon gólkirálya is lett hét góllal. Neve összeforrott a csapattal: tizenhét éven keresztül játszott a dél-francia klubban. A Bordeaux a nyolcvanas években élte fénykorát: Giresse vezérletével kétszer is (1984, 1985) elhódították a francia bajnoki címet (1987-ben harmadszor, immár nélküle), 1985-ben pedig a BEK elődöntőjéig is eljutottak, ott azonban a Juventus állta az útjukat - Michel Platini csapata erősebbnek bizonyult.

Giresse a francia válogatott tagjaként vált sokak kedvencévé: a Les Bleus-szel 1982-ben vb-negyedik helyet, 1984-ben Eb-győzelmet, 1986-ban vb-bronzot szerzett. Tizenkét világbajnoki meccsen játszott kezdőként - csak a két bronzmeccsre kapott pihenőt. A francia rendezésű 1984-es Eb minden meccsét végigjátszotta, a belgák elleni 5:0 során egy gólt is szerzett.

Amikor Bernard Tapie nagy csapatot ígért a Marseille szurkolóinak, magával csábította Giresse-t is, aki pályafutása utolsó két évét a kikötővárosban töltötte. 586 mérkőzésen lépett pályára a francia első osztályban, nála többször csak a kapus Jean-Luc Ettori (602) játszott Ligue 1-meccset. A France Football háromszor választotta a legjobb francia futballistának (1982, 1983, 1987), az európai Aranylabda-szavazáson pedig 1982-ben Paolo Rossi mögött (és Boniek előtt) megszerezte a második helyet.

Megpróbálkozott a trénerkedéssel is, de még nem aratott nagy sikereket. A Paris Saint-Germainnél három hónap jutott neki, mivel 1998 őszén a Maccabi Haifa kiverte a párizsi klubot a KEK első fordulójából (az izraeliek nemrég újra megkeserítették a nagymúltú PSG életét). 2004 és 2005 között a grúz nemzeti tizenegyet irányította, tavaly március óta pedig a gaboni válogatottnál dolgozik.


NÉVJEGYKÁRYTA

Név: Alain Giresse
Poszt: középpályás
Állampolgárság: francia
Születési dátum: 1952. augusztus 2.
Születési hely: Langorian (FRA)

Pályafutás

1970-1986: Girondins Bordeaux
1986-1988: Olympique Marseille

Francia bajnoki szerepléseinek és góljainak száma: 586/164
Válogatottság: 47/6

Legnagyobb sikerei

Európa-bajnok (1984, Franciaország)
Vb-bronzérmes (1986, Franciaország)
Kétszeres francia bajnok (1984, 1985, Bordeaux)
Francia kupagyőztes (1986, Bordeaux)


A múlt csillagai sorozat
19. Gary McAllister >>>
18. Dejan Szavicsevics >>>
17. Karl-Heinz Riedle >>>
16. Paul Gascoigne >>>
15. Eric Cantona >>>
14. Salvatore Schillaci >>>
13. Zbigniew Boniek >>>
12. Bum Kun Cha >>>
11. Enzo Scifo >>>
10. Jan Ceulemans >>>
9. Preben Elkjaer Larsen >>>
8. Marco Van Basten >>>
7. Jean Tigana >>>
6. Rabah Madjer >>>
5. Pierre Littbarski >>>
4. Gaetano Scirea >>>
3. Gary Lineker >>>
2. Enzo Francescoli >>>
1. Alessandro Altobelli >>>


(ktn.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé. Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább