Maradona és Hugo Sanchez árnyékában

Maradona és Hugo Sanchez árnyékában

, focitipp.hu

Jorge Valdano

Maradona mellett ő volt a hőse a mexikói világbajnokságot megnyerő argentin válogatottnak. A futballt hepatitis miatt hagyta abba, de aztán a Real Madrid sportigazgatója volt. Manapság Mourinhót és Benítezt tartja a futball gyilkosának.Argentína 1986-ban elsősorban Diego Maradona zsenialitásának köszönhette a világbajnoki címet, de a sikerhez kellettek mások is. Közülük is kiemelkedik Jorge Valdano, aki Mexikóban négy gólt rúgott (kettőt Dél-Koreának, egyet-egyet a bolgároknak és a németeknek).

Valdano a rosariói Newell's Old Boys-ban kezdett futballozni (itt kezdett Lionel Messi is), és már 18 évesen bajnoki címet szerzett a csapattal. Húsz éves korában költözött Európába. Előbb az Alavesnél, majd a Zaragozánál töltött el néhány évet, de igazi világsztár a Real Madridnál vált belőle Hugo Sanchez oldalán.

A nyolcvanas évek közepén két-két bajnoki címet és UEFA-kupát nyert a gárdával. A világbajnoki döntőhöz hasonlóan az UEFA-Kupa fináléiban sem remegett meg a lába: 1985-ben például a Sóstói stadionban ő is betalált a Videoton kapujába, egy évvel később pedig kettőt lőtt a Kölnnek a Bernabeúban (ugyanebben az évben 16 góljával második lett a spanyol bajnoki góllövőlistán).

1988-ban hepatitis-fertőzést kapott, így abbahagyta a labdarúgást, és kommentátorként, valamint a Real Madrid ifiedzőjeként dolgozott tovább. 1992-ben bent tartotta az első osztályban a Tenerifét, egy évvel később pedig a klub történetének legjobb eredményét (5. helyet) szerezte meg a csapattal. A Real Madridnál folytatta, és a Királyi Gárdával edzőként is bajnoki címet szerzett 1995-ben, majd a klub sportigazgatójaként tevékenykedett 2005-ig.

A Filozófusként is becézett Valdano két könyvet is írt (Futballálmok, Rövid futballtörténetek). Az elmúlt években többször is megszólalt a támadófoci védelmében - a 2007-es Liverpool-Chelsea BL-elődöntő után mindkét csapat edzőjét azzal vádolta, hogy túlszervezett, erőfocit mutató csapataik kiölik a szépséget a játékból. Ő fedezte fel Rault, aki az iránta érzett tisztelete miatt nevezte el első gyermekét Jorge-nak.


NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Jorge Valdano
Poszt: csatár
Állampolgárság: argentin
Születési dátum: 1955. október 4.
Születési hely: Las Parejas (ARG)

Pályafutás (meccs/gól)

1971-1975: Newell's Old Boys (49/11)
1975-1979: Deportivo Alaves (?/9)
1979-1984: Real Zaragoza (143/46)
1984-1987: Real Madrid (85/40)

Legnagyobb sikerei

Világbajnok (1986, Argentína)
Kétszeres UEFA-Kupa győztes (1985, 1986)
Háromszoros spanyol bajnok (1986, 1987, Real Madrid; 1995, edzőként, Real Madrid)
Argentin bajnok (1973, Newell's Old Boys)
Spanyol kupagyőztes (1985, Real Madrid)

(ktn.focitipp.hu)


A múlt csillagai sorozat
20. Alain Giresse >>>
19. Gary McAllister >>>
18. Dejan Szavicsevics >>>
17. Karl-Heinz Riedle >>>
16. Paul Gascoigne >>>
15. Eric Cantona >>>
14. Salvatore Schillaci >>>
13. Zbigniew Boniek >>>
12. Bum Kun Cha >>>
11. Enzo Scifo >>>
10. Jan Ceulemans >>>
9. Preben Elkjaer Larsen >>>
8. Marco Van Basten >>>
7. Jean Tigana >>>
6. Rabah Madjer >>>
5. Pierre Littbarski >>>
4. Gaetano Scirea >>>
3. Gary Lineker >>>
2. Enzo Francescoli >>>
1. Alessandro Altobelli >>>


*****

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé. Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább