Romboltak a német tankok, multikulti Oroszországban

Romboltak a német tankok, multikulti Oroszországban

, focitipp.hu

UEFA-kupa, 1. forduló

Az európai klubfoci másodvonalában arattak a németek, Agüerót Romarióhoz hasonlították, Oroszországban holland edzők és olasz kapusok csaptak össze egymással. A Tottenham kikapott, Martin Jol alatt felborult a kispad.



Német sikerek: háromból három

Mindhárom német csapat győzött az UEFA-kupa csoportkörének első játéknapján. Nagy ügy, gondolná, aki nem ismeri a sorozat elmúlt évekbeli történetét: a 2003/04-es szezonban a legjobb 32, egy évvel később pedig a legjobb 16 közé sem sikerült beverekednie magát egyetlen német gárdának sem. Ehhez képest csütörtökön a Hamburg Bergenben, a Bayern Belgrádban győzött, a Leverkusen pedig hazai pályán múlta felül a Toulouse-t.

A hétvégén a Stuttgartot tönkreverő Hamburg sokkal nagyobb különbséggel is nyerhetett volna az októberben 44 év után ismét bajnoki címet szerző Brann Bergen ellen. A Leverkusen szorosabb csatában győzte le a Toulouse-t, a Bayern pedig belefutott egy belgrádi thrillerbe, melynek végén a bajorok lélegezhettek fel. A semleges nézők viszont inkább nevethettek: a 93. percben Randjelovics ritkán látható potyagólt kapott, így a 85. percig 2-1-re vezető Crvena Zvezda végül 3-2-re kikapott.

A győztes gólt szerző 17 esztendős Toni Kroos egyébként Ottmar Hitzfeld szerint a jövőben a Bayern karmestere lehet. Kroos a Hansa Rostocktól került Bajorországba, és a 2007 őszén Dél-Koreában rendezett U17-es világbajnokságon szerzett öt góljával a bronzérmes német csapat házi gólkirálya lett (ennyit lőtt a meglehetősen jó sajtójú Bojan Krkic is).

CZ-BM 2-3


Holland edzők és olasz kapusok párbaja Oroszországban

Két nagy rangadót is játszottak Oroszországban. A Zenit-AZ Alkmaar meccsen két holland edző (Advocaat és Van Gaal), a Lokomotív Moszkva-Atlético Madrid találkozón két olasz kapus (Pelizzoli és Abbiati) nézett farkasszemet egymással. Utóbbiak a végeredmény alapján (3-3) nem fenyegetik Buffon pozícióját - bár a moszkvai Pelizzolinak több óriási védése volt, a találatok többsége pedig védhetetlen bombagól volt. A szezon kezdetén még pontokat hullajtó Atlético kezd belejönni: legutóbbi nyolc meccsüket a moszkvai vereség mellett csak egy barcelonai 0-3 csúfítja, a többit azonban megnyerték (összesített gólarány: 24-6). A sikerek kulcsa Sergio Kun Agüero, akit a moszkvai produkciója után Anatolij Bisovec (Lok. Moszkva) már Romarióhoz hasonlított.

Loko-Atléti 3-3


Szentpétervárott az az AZ vendégeskedett, amely tavasszal méltán kapta meg az Európa lúzere jelzőt. Louis van Gaal fiainak április 29-én csak egy győzelmet kellett volna szerezniük ahhoz, hogy 1981 után ismét bajnokok lehessenek. Az Excelsior Rotterdam azonban közbeszólt (2-3), ráadásul az Alkmaar a Bl-selejtezőért vívott play-offot is elbukta az Ajax-szal szemben. A Van Gaal-fiúk azóta tovább süllyedtek: 2-2-4-es mérlegükkel csak a 12. helyen állnak a holland ligában, a Zenit elleni iksszel pedig sorozatban a hetedik meccsükön maradtak nyeretlenek. Igaz, erre a döntetlenre büszkék is lehetnek, hiszen Dick Advocaat legényei a 39. perctől kezdve emberelőnyben játszottak Ari kiállítása miatt (a brazil hátulról taposta meg védőjét). Hiába az angol válogatott ellen is brillírozó Arsavin és a szentpétervári idegenlégiós-sereg (a csapatban többek között dél-koreai, török és argentin játékos is szerepel), az oroszoknak csak egyenlíteniük sikerült az ukrán Timoscsuk büntetőjével (ismét azt a Zirjanovot buktatták, aki a válogatottban Anglia ellen is kiharcolt egy tizenegyest).

Jolnak idén rosszul ment

A játéknap fő híre, hogy a Getafe elleni vereség után menesztették Martin Jolt, a Tottenham vezetőedzőjét. A holland edző 2004-ben érkezett a Sarkantyúsokhoz, akik akkor már évek óta csak a középmezőnyben (vagy annak végén) vegetáltak. Jol 2005-ben a 9. helyre kormányozta a Tottenhamet, az előző két szezonban pedig a nagy négyes (Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool) mögötti 5. helyet csípte el csapatával. Idén azonban tragikusan megy a gárdának, amely 11. forduló után csak a 18. a Premier League-ban, mindössze egy meccsen győzött, és hét mérkőzés óta nyeretlen. Az angol lapok szerint a nagy esélyes Juande Ramos, a Sevilla edzője - kérdés, hogy a tréner otthagyná-e a Sevillát a londoniak kedvéért.

T'ham-Getafe 1-2



UEFA-kupa, csoportkör, 1. forduló

A csoport
Zenit-AZ Alkmaar 1-1 (1-1)
Gól: 43. (11-esből) Timoscsuk, ill. 20. Ari
Piros lap: 39. Ari
Everton-Larissza 3-1 (1-1)
Gól: 14. Cahill, 50. Osman, 85. Anichebe, ill. 65. Cleyton

B csoport

Panathinaikosz-Aberdeen 3-0 (1-0)
Gól: 11. Gumasz, 73. Papadopulosz, 77. Szalpingidisz
Lokomotív Moszkva-Atlético Madrid 3-3 (1-1)
Gól: 27. Biljaletdinov, 61. és 64. Odemwingie, ill. 16. és 85. Agüero, 47. Forlán

C csoport
Elfsborg-AEK Athén 1-1 (1-0)
Gól: 14. Mobaeck, ill. 49. Pappasz
Villarreal-Fiorentina 1-1 (0-0)
Gól: 88. Capdevila, ill. 48. Vieri

D csoport
Brann Bergen-Hamburg 0-1 (0-0)
Gól: 62. Kompany
Basel-Rennes 1-0 (0-0)
Gól: 55. Streller

E csoport
Sparta Praha-Zürich 1-2 (1-1)
Gól: 24. Slepicka, ill. 38. Konde, 62. Alphonse
Piros lap: 79. Hassli (Zürich)
Bayer Leverkusen-Toulouse 1-0 (1-0)
Gól: 35. Kiessling

F csoport
Bolton-Sporting Braga 1-1 (0-0)
Gól: 66. Diouf, ill. 87. Jailson
Crvena Zvezda-Bayern München 2-3 (1-1)
Gól: 16. Koroman, 74. Milijas, ill. 20. és 85. Klose, 92. Kroos
Piros lap: 92. Bajalica (CZ)

G csoport
Tottenham-Getafe 1-2 (1-1)
Gól: 19. Defoe, ill. 21. De la Red, 79. Braulio
Anderlecht-Hapoel Tel-Aviv 2-0 (1-0)
Gól: 36. és 70. Frutos

H csoport
Helsingborg-Panioniosz 1-1 (0-1)
Gól: 83. Larsson, ill. 45. Gundulakisz
Bordeaux-Galatasaray 2-1 (0-1)
Gól: 52. Cavenaghi, 63. Chamakh, ill. 21. (11-es) Nonda

(ktn.focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább