Tragédiák a stadionokban

Tragédiák a stadionokban

, anfield.focitipp.hu

Futballkatasztrófák

Összeállításunkban felidézzük a 25 évvel ezelőtti moszkvai tragédiát, s megemlékezünk a legnagyobb futballkatasztrófákról, Glasgow-tól kezdve a Hillsborough-n át a brüsszeli Heysel Stadionig.



Moszkvai történet
Huszonöt évvel ezelőtt, 1982. október 20-án történt: a Szpartak Moszkva a holland HFC Haarlemmel játszott az UEFA-kupában. A mérkőzésen nem volt teltház, nem zsúfolódtak össze a nézők a lelátón. A Szpartak 1-0-ra vezetett, s a szurkolók nagy része nem várta meg a lefújás pillanatát, hanem elindult hazafelé.

Jeges lépcsők - 66 vagy 340?
Csakhogy a szervezők egyetlen kaput nyitottak ki a Luzsnyiki stadionban (akkor még Lenin-stadionnak nevezték), így a szurkolók annál az egy kapunál torlódtak össze. A hazai csapat az utolsó percben újabb gólt lőtt - a kapunál hömpölygő tömeg erre megfordult, s ez okozta a tragédiát. A visszarohanó drukkerek egymást taposták agyon a jeges (éppen ezért rendkívül csúszós) lépcsőkön. Az egészséges és életvidám fiam elment a meccsre, aztán pedig már csak a koporsóban láttam viszont" - nyilatkozta az AP hírügynökségnek az egyik áldozat édesanyja.
A hivatalos szovjet források 66 halottról tudósítottak, az esetet tanulmányozó független források azonban 340 áldozatról számoltak be.

Amerika Hangja és a vijjogó szirénák
"Bárcsak soha ne lőttem volna azt a gólt" - emlékszik vissza Szergej Szvetcov, aki azt a bizonyos második gólt szerezte a Szpartak-Haarlem mérkőzésen. "Láttuk ugyan a rengeteg mentőkocsit, de nem tudtuk, hogy mi történt. Még aznap este hallottuk azt is, hogy az Amerika Hangja rádióadó félbeszakította az adását, és rendkívüli hírként számolt be a moszkvai tragédiáról. De bennünket csak másnap reggel tájékoztattak arról, hogy mi is történt" - állítja Edgar Gessz, a Szpartak akkori játékosa. Martin Haan, a haarlemiek csapatkapitánya csak arra emlékezett, hogy gyorsan el kellett hagyniuk a stadiont - nyilvánvalóan azért, hogy ne legyen sejtésük a tragédia valódi méreteiről. "A buszban egyebet sem hallottunk, csak a mentőkocsik vijjogó szirénáit."


TRAGÉDIÁK A STADIONOKBAN


1946, Bolton (Anglia)
Az engedélyezett 65 ezer helyett 85 ezer szurkoló tolongott a stadionban, két kerítést ledöntött a tömeg, 33 szurkoló lett agyontaposva.

1964, Lima (Peru)

Egy játékvezetői ítélet robbantotta ki a zavargásokat a Peru–Argentína mérkőzésen: a rendbontások hatására pánik tört ki a stadionban, a nézők fejvesztve próbáltak menekülni. A mérleg: több mint 300 halott, s közel 500 sebesült.

1971, Glasgow (Skócia)

Nem sokkal Újév után történt: a glasgow-i derbin a Celtic 1-0-ra vezetett a Rangers ellen az Ibrox Parkban. A csalódott Rangers-hívek már távozóban voltak, amikor elterjedt a hír, hogy csapatuk az utolsó pillanatokban egyenlített. A tömeg hirtelen megfordult, a vaskorlátok azonban kiszakadtak, és a szurkolók lávafolyamként sodródtak alá: az alsóbb sorokban 66 drukker vesztette életét.

1982, Moszkva (Szovjetunió)

A hivatalos közlemény szerint 66, független források szerint viszont 340 halálos áldozat a Szpartak Moszkva-Haarlem mérkőzésen.

1985, Bradford (Anglia)

A harmadik ligás Bradford-Lincoln meccsen tűz ütött ki a lelátón. A tüzet cigarettacsikk okozta, s a bradfordi stadion fából készült lelátója rövid idő leforgása alatt szénné égett: 56 szurkoló a lángok martalékává vált, további kétszázan megsérültek.

1985, Brüsszel (Belgium)

Az 1985. május 29-i Liverpool-Juventus (0-1, Platini) BEK-döntő előtti lincselést egyenes adásban láthatta egész Európa. 39 halott, több mint 400 sebesült. Volt, akit megkéseltek, volt, akit agyonvertek, s volt, akit megtaposott a menekülő tömeg. Nem ez volt a futballtörténelem legvéresebb tragédiája, de a televíziós közvetítés miatt a közvélemény a brüsszeli események kapcsán szembesült először a futballhuliganizmus méreteivel. Az UEFA az angol klubcsapatokat 5 évre kizárta a nemzetközi kupaküzdelmekből. A Liverpool büntetése még két évvel hosszabb volt. A brüsszeli vérengzés után 26 liverpooli huligán került bíróság elé.
[Cikkünk a tragédiáról: Brüsszeli lidércnyomás; Platini visszaemlékezése a Heysel poklára: A mártírok tribünje]

1989, Sheffield (Anglia)
Húszezer Liverpool-drukker kísérte el csapatát Sheffieldbe, ahol a Hillsborough stadionban délután 3-kor kezdődött a Nottingham-Liverpool FA-kupa elődöntő, 3 óra 6 perckor azonban le lett fújva a meccs: az első percekben többezres tömeget engedtek be a szervezők, halálra ítélve ezzel az első sorokban állókat. A szektor aljában lévők menthetetlenül a kerítéshez lettek préselve. 95 fiatal drukker halt meg agyontaposva vagy a rácshoz préselődve, a kilencvenhatodik áldozat a 22 éves Tony Bland volt, aki 1993-ban hunyt el, miután négy évig kómában feküdt. Az áldozatok fele 21 éven aluli volt, a legfiatalabb közülük egy tízéves kisfiú. Több mint négyszázan orvosi ellátásra szorultak. [Cikkünk a tragédiáról: Hillsborough]

2001, Accra (Ghána)
A rendőrség könnygázt vetett be a szurkolók ellen, akik menekülés közben agyontaposták egymást: 120 holttest maradt a kiürített stadionban.

(anfield.focitipp.hu)

*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább