Repült a tintásüveg, másodosztályban a ManUtd

Repült a tintásüveg, másodosztályban a ManUtd

, anfield.focitipp.hu

Repült a tintásüveg a Juventus meccsén, a Fradi 11-1-re verte az Újpestet, a Manchester United pedig a második vonalban vitézkedett. Mi történt a futballvilágban tíz, húsz, ötven és hetvenöt évvel ezelőtt? A Focitipp utánanézett - nosztalgiázzanak velünk! Első rész.



75 évvel ezelőtt: Repült a tintásüveg

Amikor még Ambrosiana volt az Inter
Hetvenöt éve, 1932. november 6-án milánói derbit játszottak az olasz bajnokságban: az Ambrosiana (mai nevén Internazionale) 5-4-re verte a Milant, s kilenc gól esett Torinóban is, ahol az AC Torino 9-0-ra eltángálta a Casale csapatát.

Másodosztályban a Manchester United
Angliában egy nappal korábban, 1932. november 5-én a Manchester United 2-0-ra verte a Notts Countyt, s a tabella 7. helyén állt - a másodosztályban. Az első ligában ugyanazon a napon a Liverpool 1-0-ra kikapott a Leedstől az Anfield Roadon. A bajnokságot az Arsenal nyerte az Aston Villa, a Sheffield Wednesday és a West Bromwich előtt.

Kis magyar retró
Magyarországon hat győzelemmel és három döntetlennel kezdett a címvédő Ferencváros, amely az előző idényben százszázalékos mérleggel lett bajnok (22-0-0, 105-18, gólkirály Takács II József 42 góllal), de ebben a szezonban az Újpest örvendhetett a bajnoki aranynak. A zöld-fehéreket csak az vigasztalta, hogy a kupadöntőben 11-1-re verték a lilákat. A magyar válogatott 1932 novemberében nem játszott mérkőzést: a téli szünet előtt október 30-án Németországot verte 2-1-re Budapesten (gólszerzők: Déri, Turay).

Juventus-Slavia, elkezdődött

A Közép-európai Kupában (KK, más néven: Mitropa Cup) elmaradt a döntő! Történt ugyanis, hogy a Juventus-Slavia elődöntőben a prágai 0-4 után meglehetősen ellenséges hangulat fogadta a cseheket Torinóban. Olyannyira, hogy Fialát egy brutális szabálytalanság után már az első félidőben hordágyon kellett levinni. A Juventus hamar faragott a hátrányából Cesari góljával (aki nem játszhatott volna a meccsen, mivel Prágában kiállították, a Juventus azonban elérte, hogy pályára léphetett), majd a játékvezető a közönség követelésének engedve befújt egy büntetőt az olaszok javára (Orsi belőtte, 2-0).

Juventus-Slavia, félbeszakadt

A Slavia legendás kapusát, Plánickát (aki majd az 1934-es világbajnokság hőse lesz) kavicsokkal dobálták, s a korabeli tudósítások szerint egy tintásüveg is repült felé (széttört a kapufán), a 46. percben pedig kővel dobták fejbe. A meccs félbeszakadt, az európai szövetség pedig salamoni döntést hozva mindkét csapatot kizárta a kupasorozatból, s a győztes a másik elődöntőt megnyerő Bologna lett.


50 évvel ezelőtt: Vasas-Ajax 4-0


Ötven éve Norvégia annak örült, hogy csak ötöt kapott Budapesten: 1957. november 10-én világbajnoki selejtezőn Magyarország-Norvégia 5-0.

Pazar Vasas

A Vasas félelmetes csapat volt abban az évben: megnyerte a magyar bajnokságot, a BEK-ben pedig 6-1-re verte a CDNA Szófiát, aztán jöhetett novemberben a Young Boys Bern (2-1, 1-1), majd a negyeddöntőben az Ajax Amszterdam (4-0, 2-2), az elődöntőben pedig a Real Madridot is legyőzték a piros-kékek (2-0), bár a madridi 0-4 (Di Stéfano 3) után ez már nem jelentett továbbjutást. A Real pazar formában játszott, a negyeddöntőben pl. a Sevillát 8-0-ra verte odahaza (Di Stéfano 4).

Volt egyszer egy Wolves
Angliában 1957. november 9-én megbotlott a Wolves: csak ikszelt a Portsmouth-szal. Veretlenségi szériája azonban folytatódott, s azon az őszön a bajnokságban 18 meccses (14-4-0) sorozattal büszkélkedhettek a Farkasok. Akkoriban a Wolverhampton egyeduralkodó volt Angliában: az ötvenes években kilencből nyolcszor a dobogón végzett (három bajnoki cím), s az ötvenes évek végén rekordot állított fel azzal is, hogy négy egymást követő élvonalbeli szezonban több mint száz gólt rúgott (1958-tól 1961-ig: 103, 110, 106, 103).

Szelíd motorosok
A keletnémet bajnokság november 10-i fordulójában sem a Motor Karl-Marx-Stadt, sem a Motor Zwickau, sem pedig a Motor Jena nem tudott nyerni - de még a Turbine Erfurt sem.

Öreg hölgy, régen
Olaszországban november 10-én a Juventus vezette a bajnokságot a Fiorentina és a Napoli előttt. Argentínában a Boca Juniors november 10-én 3-1-re verte Che Guevara kedvenc csapatát, a Rosario Centralt, a bajnokságot azonban a River Plate nyerte.

Második rész: Rémálom az Üllői úton, Telek Manci a Juventus ellen.


(anfield.focitipp.hu)

*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább