Rémálom az Üllői úton, Telek Manci a Juventus ellen

Rémálom az Üllői úton, Telek Manci a Juventus ellen

, focitipp.hu

Mi történt a futballvilágban tíz, húsz, ötven és hetvenöt évvel ezelőtt? A Focitipp utánanézett - nosztalgiázzanak velünk. Második rész.



20 évvel ezelőtt: elherdálta ötgólos előnyét a Honvéd

1987 őszén a BEK-ben az MTK már az első fordulóban búcsúzott (Steaua 2-0, 0-4), az UEFA kupa harmadik fordulójában pedig a Honvéd hazai pályán 5-0-s vezetés után 5-2-re verte a Panathinaikoszt (Kovács Kálmán négyet lőtt), az athéni visszavágón azonban 5-1-re kikapott és kiesett a magyar csapat.

DAC-Sparta 2-2
Volt egyszer egy dunaszerdahelyi DAC: a húszezres kisváros nagy csapata, ahogy akkoriban emlegették. A szlovákiai magyarok emblemaikus együttese húsz évvel ezelőtt, 1987. október 31-én Dunaszerdahelyen tízezer néző előtt 2-2-es döntetlent játszott a Spartával (gólszerzők: Majoros, Mièinec, ill. Griga, Skuhravý). A DAC összeállítása: Vahala-Kapko (Brodzianský), Liba, Medgyes, Szaban-Pavlík, Kosòovský (Michalec), Kašpar-Šoltés, Mièinec, Majoros.

Magyar-német
A magyar válogatott 1987. november 18-án barátságos mérkőzésen 0-0-t játszott az NSZK-val Budapesten. A mérkőzést a csehszlovák Krchòák vezette. Magyarország: Disztl-Sallai, Torma, Garaba, Sass-Farkas, Bérczy (Fitos), Détári, Bognár-Kiprich, Kovács. NSZK: Immel-Herget-Berthold, Kohler, Frontzeck-Rolff, Matthäus (Eckstein), Thon, Reuter-Littbarski, Allofs.


10 évvel ezelőtt: Rémálom az Üllői úton, Telek Manci a BL-ben

Az 1998-as világbajnoki selejtezők utolsó csoportmeccsén egy kabaréjelenetbe illő finn öngóllal Magyarország előbb a pótselejtezőben találta magát, majd egy rémálom közepén: Csank János együttese az Üllői úton 7-1-re kikapott Jugoszláviától, így a visszavágón elszenvedett 5-0 már nem tudta megríkatni a drukkereket. A magyar válogatott összeállítása az Üllői úti mérkőzésen: Sáfár-Bánfi, Sebők, Lőrincz, Keresztúri-Dombi (Mracskó), Halmai, Lipcsei (Urbán), Nyilas-Orosz, Klausz (Illés).

A belgrádi visszavágó góljai (szerb kommentárral)



Telek Manci a Delle Alpiban
1997 november 6-án a KEK-ben a Chelsea 7-1-re verte a norvég Tromsőt (a Betis és a Vicenza búcsúztatása után végül a Stuttgartot is legyőzte a döntőben), az UEFA-kupában a Liverpool 2-0-ra megverte a Strasbourgot, de 2-3-as összesítéssel kiesett (a Ferencváros az első fordulóban búcsúzott, OFI Kréta 2-1, 0-3).

A Bajnokok Ligájában pedig november 5-én a Juventus 3-2-re verte a kassai 1. FC-t a Delle Alpiban (Del Piero, Amoruso, Fonseca, ill. Ljubarszkij, Ferrara öngól). A kassaiak csapatában pályára lépett Telek András is a középhátvéd posztján.

A Juve összeállítása a kassaiak elleni mérkőzésen: Peruzzi - Birindelli, Ferrara, Tacchinardi, Iuliano - Conte, Zidane (Amoruso) - Deschamps, Pecchia (Torricelli) - Inzaghi (Fonseca), Del Piero. A kassaiak kapuját az a Ladislav Molnár védte, aki azóta edzőként megfordult Újpesten is.

A Juventus-1.FC Kassa mérkőzés góljai itt megtekinthetők.

Az előző rész: Repült a tintásüveg, Fradi-Újpest 11-1, másodosztályban a Manchester United >>>

(anfield.focitipp.h)

*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább