A focista, aki fénykorában napi egy doboz cigit is elszívott

A focista, aki fénykorában napi egy doboz cigit is elszívott

, focitipp.hu

Sócrates

A brazil válogatottal egyetlen trófeát sem nyert, noha évekig ő volt a Selecao csapatkapitánya. Doktori és filozófiai diplomája van, ötven évesen pedig egy yorkshire-i klubhoz szerződött.Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, vagyis Sócrates minden idők egyik legkiválóbb futballistája volt, azonban sem Copa Americát, sem világbajnoki címet nem szerzett pályafutása során. A brazil válogatott csapatkapitánya volt az 1982-es és az 1986-os vb-n is, de a végső győzelemre is esélyes Selecao mindkétszer elbukott. Spanyolországban Paolo Rossi állt Sócratesék útjába, Mexikóban pedig a franciák ütötték ki a brazil válogatottat a negyeddöntőben (ráadásul Sócrates ekkor maga is rontott a tizenegyespárbajban).

A csillogó technikájú irányító nemcsak a göndör haja miatt tűnhetett fel bárkinek, hanem a védjegyévé vált sarkalásos passzairól, és hihetetlen játékintelligenciájáról. Pályafutása legnagyobb részét a Corinthiansban töltötte, de futballozott más brazil csapatokban, így a Botafogóban, a Flamengóban és a Santosban is.

Az európai kaland neki sem jött be: mindössze egy évet töltött a Fiorentina futballistájaként Olaszországban - még a taljánok sem tudtak mit kezdeni azzal, hogy Sócrates aktív pályafutása során is napi egy doboz cigarettát szívott el. Gyakorlatilag egyetlen számottevő trófeája van: 1983-ban őt választották az Év játékosának Dél-Amerikában. 25 válogatottbeli találatával jelenleg a 14. helyen áll a brazil válogatott örökranglistáján.

Nemcsak a futballhoz ért. Orvosi diplomája mellett filozófiai doktorátust is szerzett, és jelenleg is sportorvosként dolgozik szülővárosában. A Corinthians játékosaként számtalanszor szembeszegült a Brazíliában akkoriban uralkodó katonai diktatúrával. 2004-ben, már ötvenévesen, tett egy furcsa kitérőt: Carecával együtt elfogadta a Yorkshire-i Garforth Town egy hónapos szerződésre szóló ajánlatát, és egyszer pályára is lépett a csapatban. Egy erős dohányostól, aki ráadásul soha nem vetette meg az alkoholt sem, ez nem is akármilyen teljesítmény volt.


NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Sócrates
Poszt: középpályás
Állampolgárság: brazil
Születési dátum: 1954. február 19.
Születési hely: Belem (Brazília)

Pályafutás (meccs/gól)

1974/78: Botafogo (57/24)
1978/84: Corinthians (302/116)
1984/85: Fiorentina (25/6)
1986/87: Flamengo (14/4)
1988/89: Santos (5/2)
2004: Garfort Town (1/0)

Válogatottság:
63/25

Legnagyobb sikerei

Az Év játékosa Dél-Amerikában (1983, Corinthians)


A múlt csillagai sorozat

25. Rinat Daszajev >>>

24. Abedi Pelé >>>

23. Ilie Dumitrescu >>>

22. Claudio Gentile >>>

21. Jorge Valdano >>>

20. Alain Giresse >>>
19. Gary McAllister >>>
18. Dejan Szavicsevics >>>
17. Karl-Heinz Riedle >>>
16. Paul Gascoigne >>>
15. Eric Cantona >>>
14. Salvatore Schillaci >>>
13. Zbigniew Boniek >>>
12. Bum Kun Cha >>>
11. Enzo Scifo >>>
10. Jan Ceulemans >>>
9. Preben Elkjaer Larsen >>>
8. Marco Van Basten >>>
7. Jean Tigana >>>
6. Rabah Madjer >>>
5. Pierre Littbarski >>>
4. Gaetano Scirea >>>
3. Gary Lineker >>>
2. Enzo Francescoli >>>
1. Alessandro Altobelli >>>(ktn.focitipp.hu)*****

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé. Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább