Húsvéti mérkőzések

Húsvéti mérkőzések

, focitipp.hu

Magyar Hírlap, 1931. április 5.: Húsvéti mérkőzések (Újpest-Ferencváros, Vasas-Jugoslavija). Profizsoldon élő angolok, magyar vérmérséklet, győzelemre sóvárgók kórusa.Harminc éve immár, hogy az egyre izmosodó magyar futball 1901 húsvét ünnepére az első angol amatőr csaptot, a Richmond AFC-t látta vendégül. A szimpatikus angolok az akkori fogalmak szerint a zsúfolásig megtelt millenárisra jöttek, láttak és győztek. Azóta a húsvét hete a magyar labdarúgás nagyhete lett és évről évre

mindig húsvét alkalmával nyujtották csapataink az év legvonzóbb futballátványosságait.A nagyheti mérkőzések kiváló eszközök voltak a labdarúgás népszerűsítésének és nagymértékben hozzájárultak a rendszeres sportűzéssel szemben még mindig megnyilvánuló ellenszenv leküzdéséhez. (...) A Richmond csapata elleni mérkőzéstől kezdve állandóan felfelé ívelt labdarúgósportunk erőkészsége és néhány év előtt már ott tartottunk, hogy a legjobb, profizsoldon élő angol csapatnak sem volt biztos a budapesti játszótér győzelmek aratására.
Az utolsó évtizedben, leginkább azonban a hivatásszerű futball űzése óta tagadhatatlan bajok léptek fel a magyar labdarúgásban.
Kevés gondot fordítottak arra, hogy az érdekes küzdelmekért sokat áldozó közönség valóban a legjobb külföldi csapatok legjobb játékát láthassa.


Ezért nem nagyhete már a futballnak a húsvét kettős ünnepe és ezért maradnak távol a futballkultura művészei. Így csak a törekvő, de a mieinknél kétségkivül gyengébb jugoszláv egyesületek egyik legjobbja, a Jugoslavija látogat el hozzánk. A belgrádi csapat budapesti játéka nem emeli a húsvéti program érdekességét. Ennek ellenére is arra számíthatunk, hogy az Újpest-Ferencváros-Vasas rendezésében eldöntésre kerülő mérkőzések sportteljesítmény és jövedelmezőség szempontjából is kedvező mérleggel fognak zárulni.
  E feltevésnek helyességét az Újpest és a Ferencváros csapatainak ligabajnoki találkozása magyarázza. Néhány év óta a válogatott mérkőzések kivételével az érdeklődés mindinkább a ligabajnokság küzdelmei iránt nyilvánul meg. A start napjától a bajnoki döntőig a közönség együtt izgul a csapatokkal, és amikor egy-egy sorsdöntő összecsapásra kerül sor, a nézők száma is sokezerrel emelkedik. Ilyen

nagyszabású mérkőzés lesz a húsvétvasárnapi Újpest-Ferencváros küzdelem, amelynek sorsdöntő jellegét senki sem vonhatja kétségbe.A megyeriúti stadionban rekordlátogatottságra számítanak. (...) Fokozza a küzdelem érdekességét, hogy az Újpest saját pályája sem jelent figyelemreméltó előnyt a vasárnapi játékban. Az otthonos környezet előnyétől a várható hatalmas látogatottság fosztja meg az Újpest csapatát, mert erre a mérkőzésre az újpesti törzsközönségen kívül felvonul a Ferencváros hű gárdája és a csapatától megfosztott Hungária közönsége is. A buzdítók és győzelemre sóvárgók kórusában a Ferencváros és a Hungária számbelileg meghaladja majd az Újpest híveinek számát. A vendégek állandó biztatása teljesen kiegyensúlyozza az Újpest előnyét.
A győzelmi esélyek mégis az Újpest mellett szólnak. Ha végignézünk az elmúlt két év belföldi és külföldi eredményein, Újpest eredményesebben képviselte a magyar szineket a Ferencvárosnál. A lila-fehérek a Hungária-mérkőzés óta stílussal, rutinnal, erővel és lendülettel telített játékot mutatnak. A prágai válogatott elleni eldöntetlenben is az oroszlánrész az újpesti kitartásé és küzdőképességé volt.


A Ferencváros az Újpest lehiggadt, kombinatív játékával szemben a színesebb, csillogóbb, a magyar vérmérsékletnek megfelelőbb futballt játssza.Az irambírás,a gyorsaság, az egyszer megteremtett helyzet lehetőségeinek azonnali végrehajtása jellemezte mindig a Ferencvárost, amely ma azért komoly és félelmetes ellenfél, mert - ha későn is - kezdi visszanyerni régi, nagy formáját.
Mindkét csapat legjobb legénységét állítja porondra.
A húsvéti porgramba állították a Vasas és a Jugoslavija nemzetközi játékát is. A Vasas a favorit.
A kettős mérkőzés győztesei hétfőn az üllői úti sporttelepen mérkőznek.
A húsvéti program érdekesebb mérkőzései egyébként a következők:
VASÁRNAP


Nemzetközi mérkőzés

Vasas-Jugoslavija (Belgrád), Megyeri út, 2. Bíró: Boronkay.


Professzionalista bajnokság
I.liga:
Újpest-Ferencváros, Megyeri út, 4.HÉTFŐ

Újpest-Ferencváros meccs győztese-Jugoslavija; Üllői út, 4
Újpest-Ferencváros meccs vesztese-Vasas; Üllői út, 1/4 3.

Pécs-Baranya-SAND (Szabadka); Pécs, 4.


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább