A cseles svéd, a Rijkaardot fejberúgó ír és a kábszeres zenész

A cseles svéd, a Rijkaardot fejberúgó ír és a kábszeres zenész

, kl

Boldog születésnapot

Egy ír karaterúgás, néhány svéd-csavar és David Villa góljai vannak összegyűjtve az alábbi összeállításban. Ráadásul még a Doorst is szereti? Kattintson. Olvasson. Nézzen.



Napi videó rovatunk helyett mostantól hetente emlékezünk meg a (futball)évfordulókról.

Az elmúlt héten ünnepelte születésnapját Paul McGrath (48), aki Írország történetének első színesbőrű válogatott futballistája volt. 1982-89 között a Manchester United, 1989-96 között pedig az Aston Villa csapatában játszott. Szerepelt az 1990-es és az 1994-es világbajnokságon is. Ez utóbbi vébén gólt is szerzett a Hollandia elleni nyolcaddöntőben, de a játékvezető veszélyes játék miatt érvénytelenítette a találatot.

Paul McGrath meg nem adott gólja az 1994-es világbajnokságon


Ha azt kérdeznénk, hogy ki a legtechnikásabb svéd játékos, bizonyára mindenkinek Zlatan Ibrahimovic neve ugrana be - joggal. Ettől függetlenül véget ért már a "favágó svédek" korszaka. Ha nem hiszi, nézze meg az alábbi videót Christian Wilhelmssonról, aki tegnap ünnepelte 28. születésnapját.

Wilhelmsson


Szintén a héten ünnepelt David Villa is. A spanyol gólzsák pályafutása végére számtalan csúcsot megdönthet, hiszen 231 bajnoki meccsen eddig 117 gólt szerzett (Ronaldo éppen eddig jutott a Primera Divisiónban). Ahhoz azonban, hogy ő legyen minden idők legtöbb gólt szerző csatára Spanyolországban, még 135 gólt kéne szereznie. Akkor megelőzhetné Telmo Zarrát, aki a negyvenes-ötvenes években 251 gólig jutott. David Villának van ideje. Hétfőn még csak 26 éves múlt.

David Villa


Kinek kell bemutatni Jim Morrisont, a Doors együttes legendás énekesét, dalszövegíróját és a modern kor egyik költőjét? Mindössze 27 éves volt, amikor kábítószer-túladagolásban elhunyt (az életben maradását bizonyító összeesküvés-elméletekkel nem foglalkozunk) a hetvenes évek bálványa. Tegnap ő is a születésnapját ünnepelte volna. Még mindig csak a hatvannegyediket.

The Doors - Riders on the storm



A hét eseményei

- Megalakul az FTC futballszakosztálya (1900. december 3.)
- József Attila öngyilkos lesz (1937. december 3.)
- Albert Flórián kapja az Aranylabdát a France Football szavazásán (1967. december 4.)
- Napóleon eltörli a spanyol inkvizíciót (1808. december 4.)
- Japán hadüzenet nélkül megtámadja Pearl Harbort (1941. december 7.)

A hét szülöttei

- Jean-Luc Godard, francia filmrendező (1900. december 3.)
- David Villa, spanyol futballista (1900. december 3.)
- Paul McGrath, ír futballista (1959. december 4.)
- Walt Disney, rajzfilmrendező (1901. december 5.)
- Jim Morrison, a Doors együttes énekese (1943. december 8.)
- Christian Wilhelmsson, svéd futballista (1979. december 8.)
- Gheorghe Popescu, román futballista (1967. december 9.)

(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább