A bravúrkapus, a tizenegyesölő és a köpcös

A bravúrkapus, a tizenegyesölő és a köpcös

, focitipp

Az év kapusai

Kik voltak a 2007-es év legjobb kapusai? Leltárt készítettünk. De előtte egy gyors kvízkérdés: hogyan hívják a kapust Peter Handke A kapus félelme tizenegyesnél c. regényében?



"Erről egyszer beszéltem egy régi kapussal kapcsolatban. Zsák Károlynak hívták. Ez a Zsák olyan kiváló kapus volt, hogy bárhová elmehetett volna. Külföldön is, belföldön is megvásárolhatták volna nagy csapatok. De nem ment el. Nem hagyta ott azt a nagyon szegény kis csapatot, a Budai 33-ast. De soha eszébe sem jutott, hogy a hazafiságról beszélnie kellene." (Mándy Iván)

Annyit már most elárulunk, hogy a tavalyi toplistához képest hiányzik Petr Cech, a Chelsea és a cseh válogatott kapusa. Nem az Aston Villától kapott négyes miatt. Cech pályafutása során csupán másodszor fordult elő, hogy négy gólt kapjon bajnoki meccsen - először öt évvel ezelőtt a Rennes-Bordeaux (3-4) találkozón. Koponyatörése után ingadozó formát mutatott, s egyetértünk Mourinhóval: örülhet, hogy él. A tavalyiak közül kimaradt Jens Lehmann is, aki szívesen elfelejtené az őszi szezont, amikor nyugdíjas korára Almunia szekundánsává fokozták le az Arsenalban. A portugál Ricardót pedig a világ felejtette el: mégsem rendezhetnek a kedvéért évente angol-portugál tizenegyespárbajt. Lássuk tehát az idei rangsort!


1. Gianluigi Buffon (Juventus)

Hogy ő a legjobb, az vitán felül áll. Villámgyors, jók a reflexei, nem fél a lövésektől, bátran haza lehet adni neki a labdát, nem rúgná ki vele az ablakot. Igazi bravúrkapus, és még kesztyűje is van. A Juventus és az olasz válogatott is elégedett vele. Nálunk is ő a numero uno.


2. Pepe Reina (Liverpool)

A numero due pedig José Pepe Reina, aki két tizenegyest hárított a Chelsea elleni BL-elődöntő büntetőpárbajában - mialatt ismeretlen tettesek kirabolták a lakását. Nem szánalomból adjuk az ezüstöt: Reina a Liverpool biztos pontja. Megkockáztatjuk: Ray Clemence óta nem volt ilyen megbízható kapus az Anfield Roadon. Vagy valakit alábecsültünk a Grobbelaar, Ogrizovic, James, Dudek, Westerveld, Carson névsorból? No ugye. Lábjegyzet Reinához és a tizenegyesekhez: utolsó spanyolországi szezonjában (2004/2005) a Villarreal kapusaként kilenc büntetőből hetet megfogott.


3. Edwin Van der Sar (ManUtd)

34 évesen fogadta el a Manchester United ajánlatát, és a Vörös Ördögök azóta is dörzsölhetik a tenyerüket emiatt. A 197 centi magas holland bajnoki címet és angol szuperkupát nyert a Uniteddel, egész éves remek teljesítményét azonban beárnyékolja egy viharos milánói éjszaka, amikor a BL-elődöntőben a ManUtd beleszaladt a késbe a San Siróban.


4. Miguel Moyá (Mallorca)

Megkövezhetnek bennünket, de nálunk a Primera Liga legjobbja kapusposzton a mallorcai Moyá. A tavaszi szezonban 16 meccsen mindössze 14 gólt kapott, ősszel pedig 10/13 volt a mérlege. Őt követeljük a kapuba az argentin German Lux helyett.


5. Sebastien Frey (Fiorentina)

Van, amiben Frey az első: ő a világ egyik legalulértékeltebb kapusa. A védéseinek óriási szerepe volt abban, hogy a Fiorentina a pályán szerzett pontjai alapján bronzémet nyert volna tavasszal a Serie A-ban. A reflexei Buffont idézik, s bár elsőre köpcösnek tűnik, mozgása egy jaguáré. Kisugárzás, karizma, melír - ez így együtt az ötödik helyet jelenti nálunk.


Akik kimaradtak

Az első tízbe befért volna még a hidegvérű Almunia, az örökifjú Casillas, vagy a sevillai Palop, aki az UEFA-kupa hőse volt. Vagy az Internazionale argentinjai mögött biztosító brazil Júlio César. Vagy a Bundesliga felfedezettje, a mindössze 22 éves Rene Adler.


A 2006-os lista: 1. Buffon, 2. Cech, 3. Lehmann, 4. Ricardo, 5. Given
A 2005-ös lista: 1. Cech, 2. Reina, 3. Buffon, 4. Coupet, 5. Cobej (Artmedia)


A bevezetőben feltett kérdésre a válasz: Handke könyvének (A kapus félelme tizenegyesnél) főhősét Josef Blochnak hívják.


(focitipp)



*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább