Koronáztassék meg Maicon!

Koronáztassék meg Maicon!

, focitipp.hu

Az év hátvédei

Maicon idén végleg leváltotta Cafut, de alig maradt le mögötte Sergio Ramos és Daniel Alvés. Bekerülhetett volna az első ötbe a fél Arsenal-védelem (végül csak Touré és Eboué járt így), de további esélyesek is csak orrhosszal maradtak le."Vajon hány s hány évig kell fociznunk, hogy a térdünkön elhordjuk a rétet?"
(Esterházy Péter: Fancsikó és Pinta)
Cannavaro valamivel jobb, mint tavaly ősszel, és ahogy ismerjük, az Eb-n simán elérheti a vb-formáját, de 2007 nem róla szólt. Mindez a többiekre is igaz: a tavalyi Top 5 minden tagja kiesett a pixisből. Hogy miért? Idén voltak náluk jobbak.

1. Maicon (Internazionale)

Elfogyott a szufla, megszáradt a rágógumi, elsárgultak a Cafú-fotók - itt az új brazil jobbhátvéd-király, koronáztassék meg Maicon. Az Inter jobbhátvédje már ízig-vérig modern bekk: gyors, erős, kiváló az erőnléte, jól cselez. Egy kenyai hosszútávfutó és egy kubai ökölvívó keveréke, mégis ideális futballista.
2. Sergio Ramos (Real)

Amikor a Real Madrid két és fél évvel ezelőtt 27 millió eurót fizetett érte a Sevillának, csak csóváltuk a fejünket. Itt egy újabb Raul Bravo - mondogattuk. Tévedtünk. Méghozzá jókorát. Sergio Ramos azóta védő létére 14 gólt szerzett a Realban, s a jobbhátvéd és a középhátvéd posztján egyaránt bevethető, s még mindig csak 21 éves futballistától semmi pénzért nem válna meg a Real. Kivásárlási ára ennek megfelelően 180 millió euró. Lehet licitálni.
3. Daniel Alvés (Sevilla)

A tavaszi Dani Alvés talán az első helyen végzett volna nálunk: nem tett jót neki a nyári flörtölése a Chelsea-vel. Ahogy márciusban megtáncoltatta a Barcát, az élményszámba ment. Ősszel azonban már sem ő, sem a Sevilla nem találta régi énjét. A brazil jobbhátvéd egyetlen gyengéje a túlságosan heves vérmérséklete: ősszel 9 sárgát és 2 pirosat gyűjtött be, s ha így folytatja, túlszárnyalja Sergio Ramos tavalyi 14+1-es mérlegét.
4. Kolo Touré (Arsenal)

Jöjjön egy középhátvéd, elő Kolo Touréval! Ez a hatodik szezonja az Ágyúsoknál, s ma már el sem tudjuk képzelni nélküle az Arsenal védelmét. Ő a mindig lelkes futballista, mozgásában, gesztusaiban és kérlelhetetlenségében egyaránt Sami Kuffourt juttatja eszünkbe. Egy szó mint száz: Kolo Toure legény a talpán, úgyhogy Senderosszal nem kellene kísérletezni tovább.
5. Emmanuel Eboué (Arsenal)

Az Arsenal nagy erénye, hogy olyan bekkjei vannak, mint Eboué és Clichy, akik minden támadást végigkísérnek. Kolo Touré, Eboué, Abdoulaye Meite, Zokora, Yaya Touré - a névsor alapján az elefántcsontparti válogatottnak nem lesznek gondjai a defenzív alakzattal az Afrika Kupán.
Akik kimaradtak

Gael Clichy lekerült a toplistánkról, méghozzá azért, mert ő is Wenger-bébi - három Arsenal-hátvédet már mi is túlzásnak éreztünk. Kimaradt az egyik legjobb kelet-európai futballista, Nemanja Vidics is, akit Manchesterben joggal istenítenek, s kimaradt csapattársa, Patrice Evra is. Hátvéd-toplista olasz nélkül? Igen, ez egy ilyen év volt. Alessandro Nestának nemcsak szenzációs meccsei voltak, hanem bűnrosszak is; Marco Materazzit Juhász Roland intézte el augusztusban; Christian Panucci hiába szárnyalt és rúgta a fontos gólokat ősszel -ez csak a megosztott hatodik helyhez elég.

2006-os lista: 1. Cannavaro, 2. Puyol, 3. R. Ferdinand, 4. Gallas, 5. Abidal
2005-ös lista: 1. Terry, 2. Carragher, 3. Cannavaro, 4. Puyol, 5. Lúcio


(focitipp.hu)


A best of 2007 sorozat cikkei >>>


*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább