Kaká, a példakép és a leendő FIFA-elnök

Kaká, a példakép és a leendő FIFA-elnök

, focitipp.hu

Az év középpályásai

Ki más nyerhetett volna, mint Kaká? Esetleg Cristiano Ronaldo, vagy Fabregas, de a brazil egyelőre más minőség. Pirlo is és Gerrard is, a maga filozófus- és bosszúálló módján.



Ronaldinho kizuhant a Barca kezdőjéből, régi énjét pedig már egy spiritiszta szeánsz sem tudná előhívni. Így aztán toplistánkon kívül találta magát a brazil. Akárcsak Juninho, aki idén is csak szabadrúgásgólokkal nevezett - ez most kevés. Vieira? A sérültek toplistáján ott van, innen hiányzik.

1. Kaká (AC Milan)

Sosem szerez sorsdöntő pillanatban kézzel gólt, mint tette azt Maradona (és Messi). Sosem cselez majd úgy bokából, mint Ronaldo; és sosem készül róla olyan videóklip, amin egymás után háromszor is eltalálja a kapufát a tizenhatosról, mint Ronaldinho. A stílusa Platinihez hasonlítható, de Kaká a FIFA elnöke lesz majd. Most viszont
vita nélkül ő a világ legjobb futballistája - vagy még ennél is több. Igazi példakép.



2. Cristiano Ronaldo (ManU)

Beckhamnek vége, itt az új sztár, aki mindent visz, a keleti piactól kezdve az Államokig, plüssmackók és ájult tinilányok ezreit hagyva maga után. A Ronaldo futball-márkanév ma már a ManU portugálját jelenti. Kivételes tehetség, s ha játékintelligenciája gyarapodna, méltó utóda lehetne a Manchester United nagy "heteseinek", George Bestnek és Eric Cantonának.



3. Cesc Fabregas (Arsenal)

Neki még sikerülhet az, ami honfitársainak - Xavinak és Iniestának - már nem: egyszer még ő lehet a világ legjobb középpályása. Pimasz, szemtelen, hányaveti - de piszok jól focizik. Olyan, mint egy koravén irányító. Ha hiszik, ha nem, Fabregas még mindig csak 20 éves.



4. Andrea Pirlo (Milan)

Néha lassú, néha körülményes, ráadásul vannak pocsék meccsei - mit keres a negyedik helyen? Eláruljuk: szívesen tennénk az élre is, ugyanis egy másik dimenzióban futballozik. Páratlan játékintelligenciáját csodálni egyetemes élmény: Pirlo filozófus, matematikus és költő egy személyben.



5. Steven Gerrard (Liverpool)

Ha Pirlo a filozófus és a költő, akkor Gerrard az egyszemélyes bosszúálló, aki egymaga szeretné ráborítani a pályát az ellenfélre, ő a Sárkányölő Szent György, aki fogaival képes átharapni a kapufát, ha éppen felrobban benne az adrenalinbomba. Tavasszal BL-döntőbe vezette csapatát, ősszel pedig futószalagon lőtte a gólokat.



Akik kimaradtak

Csak sorjában, annyian tolonganak a kapu előtt. Itt van például Ribéry, a bajorok új (moszlim) királya, a sebhelyes arcú azonban még nem bizonyított az európai kupákban - majd jövőre ismét próbálkozhat nálunk. Esteban Cambiasso (Inter) már most állócsillag, tapsoljuk meg a hatodik helyét. De mutassanak jobb játékost Mutunál - ugye, nem könnyű. Kit hagytunk ki? Iniestát? Tényleg: Andrés Iniesta az első cserénk.

2006-os lista: 1. Ronaldinho, 2. Kaká, 3. Juninho, 4. Vieira, 5. Pirlo

A best of 2007 sorozat cikkei >>>

(focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább