A kis nagy ember és az Inter gyilkosai

A kis nagy ember és az Inter gyilkosai

, focitipp.hu

Az év csatárai

"Vajon hány s hány évig kell fociznunk, hogy a térdünkön elhordjuk a rétet?” Költői kérdés, válasz nincs. Arra azonban válaszolunk, hogy kik voltak a 2007-es év legjobb csatárai. åme, a focitipp rangsora.



A tavalyiak közül mindenkit lecseréltünk. Eto’o és Drogba többet járt orvoshoz, mint edzésre. David Villa eltűnt a sötét valenciai éjszakában, Henryt pedig feltűnés nélkül beszippantotta a Barcelona. Egyedül Klose maradhatott volna, ahhoz viszont egy vb-gólkirályi cím hiányzott.

1. Lionel Messi (Barcelona)
Maradonát látjuk benne - írtuk annak idején. Maradonát látta benne a világ, amikor a Getafe öt védőjét és kapusát is elfektette a gól előtt. Sírni tudtunk volna akkor a gyönyörűségtől. De sajnos Maradonát láttuk benne akkor is, amikor az Espanyol ellen kézzel szerzett gólt, lemásolva Diego 1986-os, Shiltonnal szembeni mozdulatát. Sírni tudtunk volna akkor is, mert ez azt jelentette: Messiből nem lesz messiás. De az első hely az övé.

Messi a Getafe, Maradona a belgák ellen:


Messi három gólja a Real Madrid ellen


2. Zlatan Ibrahimovic (Inter)
Ibrahimovicot az Internek teremtették. Az előkelő Juventusba nem illett, a Nerazzurrik egoista sztárjai között azonban megtalálta a helyét: a balkáni pimaszság és a spiccel lőtt gólok passzolnak a kék-feketéhez.


3. Luca Toni (Bayern)
Egy olasz, akitől a Bundesliga bekkjei elsősorban nem briliáns technikája, hanem fizikuma miatt rettegnek. Ősszel 22 tétmeccsen 17-szer zörgette meg a hálót a Bayern Münchenben, a skótok elleni glasgowi Eb-selejtezőn pedig sorsdöntő gólt rúgott. Idén szinte mindig jó időben volt jó helyen, nálunk ezért bronzérem jár.


4. Fernando Torres (Liverpool)
A legritkább esetben mosolyog a pályán - de hát nem is ez a dolga. Az ő dolga a góllövés, és munkáját Madrid után Liverpoolban is becsülettel végzi. Talán még Rio Ferdinand gyomra is összeugrik, ha Torres lendületből rávezeti a labdát.


5. Julio Cruz (Inter), Dimitar Berbatov (Tottenham)
Százból talán egy embernek jutna eszébe, hogy a világ legjobb csatárai között említse Julio Cruzt. Az indiánképű azonban csak bölcsen mosolyog ezen, és szaporán rúgdalja tovább a gólokat. Ősszel élete legjobb formájában játszott: megragadjuk a soha vissza nem térő alkalmat és dicséretben részesítjük. Akárcsak Berbatovot: a bolgár látványos könnyedséggel lövöldöz a kőkemény angol bekkek között - másfél év alatt 35 gólt hozott össze.

Cruz-videó:


Berbatov négy gólja a Reading elleni 6-4-es meccsen:



Akik kimaradtak
Fájó szívvel, de ki kellett hagynunk a magának Aranycipőt lövő Tottit (ősszel valahogy lemaradt). Van Nistelrooy amíg él, mindig ott lesz a közvetlen élmezőny mögött. Leborulunk a sevillai Kanouté nagysága előtt, Robinho pedig legalább harminc helyet javított a Copa Americán mutatott csodatételei alapján. Feláldoztuk kedvencünket, Tamudót is - az Espanyol csatára majd életműdíjat kap a Focitipptől, ha visszavonul.

A 2006-os sorrend: 1. Henry, 2. Klose, 3. Eto'o, 4. Villa, 5. Drogba

A best of 2007 sorozat cikkei >>>

(focitipp.hu)

*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább