Arséne Wenger, a titkok tudója

Arséne Wenger, a titkok tudója

, focitipp.hu

Az év edzői

Arséne Wenger valamit nagyon tud, de a spanyolok (Ramos & Valverde) sem sokkal maradtak le tőle. Üdvözöljük a listán Leo Beenhakkert és Carlo Ancelottit is.A tavalyiaktól (Lippi, Klinsmann, Mourinho, Rijkaard és Houllier) kivétel nélkül megváltunk. A vb-hősök pihennek: Marcello Lippi a tengereket járja (szivarcsutkákat rágva), Jürgen Klinsmann Kaliforniában lógatja a lábát. A többiek pedig? Mourinho és Houllier munkanélküli, Rijkaard pedig hamarosan az lesz. Ilyen az edzősors.

1. Arséne Wenger (Arsenal)

Arséne Lupin, a hírhedt kasszafúró sem vitte olyan sokra saját szakmájában, mint Arséne Wenger, az Arsenal francia trénere. Az őszi idény egyik nagy meglepetése az Arsenal szárnyalása. Wenger titkok tudója, ez most már bizonyos: olyan játékosokba is életet lehelt, mint Flamini vagy Bendtner.

2. Juande Ramos (Sevilla/Tottenham)

A Betis-drukkerek nem véletlenül dobták fejbe vizespalackkal: a huligánok jó érzékkel felismerték, hogy a Sevilla kulcsfigurája a kispadon ül, szigorú arccal. Juande Ramos kétszer nyert UEFA-kupát csapatával, ami nem rossz ajánlólevél. Tavaly ráadásul minden fronton padlógázzal robogott a Sevilla: le a kalappal előttük!

3. Ernesto Valverde (Espanyol)

Régen volt ilyen jó éve az Espanyolnak: tizedannyi pénzből gazdálkodva kullancsként tapad a nagycsapatokra, tavasszal megleckéztette a Benficát és a Werder Brement, jelenleg pedig 16 meccses veretlenségi szériát húz.

4. Leo Beenhakker (Lengyelország/Feyenoord)

Már a trinidadiak edzőjeként is csodáltuk, de a napszemüveg/cigaretta páros Varsóban is nyerő. Lengyelországot története során először juttatta ki az Európa-bajnokság nagydöntőjére.

5. Carlo Ancelotti (Milan)

Egy futballcsapat éppen olyan, amilyen az edzője. Ez nagy igazság, ami Ancelottira és a Milanra fokozottan érvényes. Ancelotti konzervatív, szofisztikált személyiségnek tűnik, amilyen a csapata. Hogy kísérletezhetne egy kicsit bátrabban is? A Milan így is megnyerte a BL-t és a klubvilágbajnokságot.

Akik kimaradtak

Steve Coppellnek az első helyet is odaadtuk volna. Hogy miért? A Tottenham elleni idegenbeli 4-6 után (ahol csapata háromszor is vezetett), a következőket nyilatkozta: "ráülhettünk volna az eredményre, de ez nem a mi játékstílusunk". A Reading stílusa viszont a miénk. Luciano Spallettiért is fáj a szívünk. A Roma edzője hétről hétre a klasszikus minőség/mennyiség-problémát feszegeti. Az egycsatáros játék ellen ágálók számára bizonyára arculcsapás látni azt a Romát, amely sokszor 4-6-0-s felállással is tornádóként söpri el aktuális ellenfelét.

A 2006-os sorrend: 1. Lippi, 2. Klinsmann, 3. Mourinho, 4. Rijkaard, 5. Houllier

A best of 2007 sorozat cikkei >>>

(focitipp.hu)


*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább