Az olasz pitbull, a kokainozó román és a felöklelt argentin

Az olasz pitbull, a kokainozó román és a felöklelt argentin

, kl

Boldog születésnapot

Gattuso, az elpusztíthatatlan. Mutu, a megtért bárány. Caniggia, a letaglózott. Számtalan érdekes jelenet válogattunk ezen a héten is a szülinaposokból.



Gennaro Gattusót rengetegen szeretik, de legalább ugyannyian utálják. Őrült és vadállat - mondják rá kritikusai és szimpatinzásai. Nem jó másra, mint megfélemlíteni az ellenfelet - hallottunk ilyet már szakkomentátor szájából is. Pedig a 2006-os világbajnokságon ő szerelte le legtöbbet az ellenfeleit szabályosan. Az alábbi videón Gattuso minden arca megjelenik: Poulsen, Salihamidzic és Marcello Lippi is mesélhetne az olasz játékos vehemenciájáról. Az ötvenhatszoros válogatott Gattuso mindössze egy gólt szerzett a Squadra Azzurrában, az angolok ellen. Azzal zárul a videó, amit nemcsak ezért érdemes végignézni.

Gattuso


A legnagyobb román tehetségnek tartották, aztán 2004-ben kokaint mutattak ki a szervezetében. A Chelsea elbocsátotta, két évet lehúzott a Juve kispadján, a másodosztályban azonban nem akart bizonyítani. Azóta Firenzében próbálja feledtetni Tonit. Tavaly 16 gólig jutott, idén pedig már kilencnél jár. Ha még nem találták volna ki, Adrian Muturól van szó, aki kedden múlt 28 éves (jó tanács a videóhoz: 2:15-nél vegyék lejjebb a hangerőt).

Adrian Mutu


1990-ben Argentína Kamerun ellen játszotta világbajnokság nyitómérkőzését. Hatalmas meglepetésre az afrikaiak legyőzték a címvédő dél-amerikaiakat, igaz két kiállítás árán. A 89. percben 1-0-s kameruni vezetésnél Claudio Caniggia lódult meg egy szöglet után Nkono kapuja felé. A saját térfelén rátámadó ellenfél még nem bántotta, a félpályánál a másodikat kicselezte, de a kameruni kapu közelébe érve Benjamin Massing már nem kegyelemezett. Caniggia minden bizonnyal már nem haragszik Massingra, hiszen azóta eltelt 18 év. Különben is: 41 évesen már bölcsebb az ember.

Claudio Caniggia



Horvát heteket élünk. Múlt héten Davor Suker, most pedig válogatottbeli csapattársa Robert Prosinecki ünnepel születésnapot (38). Ő is középpályás volt, mint Gattuso, de a kreatívabb fajtából. A meccseken sokszor csak ácsorgott és reklamált, fénykorában is cigarettázott, de valamiért csak leigazolta őt a Barcelona és a Real Madrid. Istenáldotta tehetség volt, egy bohém, balkáni bajkeverő, csillogó technikával.

Robert Prosinecki


Nézzük a hét egyéb eseményeit. Bryan Robson pénteken múlt el 50 éves, őt külön cikkben köszöntöttük. Az irodalomkedvelők figyelmébe ajánljuk Dandin György, vagy egy megcsúfolt férj című színdarabot, melyet Moliére írt. A francia drámaíró éppen ma 385 éve született. Hardcore. Ez a focitipp jelszava, a zenében is. A Rage Against The Machine zenekarnak radikális véleménye van az USA politikájáról. A focitipp ugyan nem politizál, de a RATM gyerekkori kedvencünk. A minimum, hogy egy videó jár Zack de la Rochának, a zenekar frontemberének, aki tegnap múlt 37 éves.

Rage Against The Machine - Sleep now in the fire



A hét eseményei

- Biztonsági okokból lezárják a látogatók elől a pisai ferde tornyot (1990. január 7.)
- Amerikában megkezdődik a Watergate-botrány (1973. január 8.)
- Megalakul az SS Lazio csapata (1900. január 9.)
- Julius Caesar átlépi a Rubicont, megkezdődik a polgárháború Rómában (Kr. e. 49. Január 10.)
- Az első lottóhúzás Angliában (1569. január 11.)
- Az amerikai ABC-tévétársaság levetíti a Batman c. filmsorozat első részét. (1966. január 12.)
- A görög nemzetgyűlés elfogadja a jelenleg is használatos nemzeti zászló tervét (1822. január 13.)
- Karol Wojtyla (a későbbi II. János Pál pápa) Krakkó érseke lesz (1964. január 13.)

A hét szülöttei

- Elvis Presley, amerikai zenész (1935. január 8.)
- Graham Chapman, angol színész, a Monty Python-csoport tagja (1941. január 8.)
- Pascal Zuberbühler, svájci kapus (1971. január 8.)
- Adrian Mutu, román futballista (1979. január 8.)
- Szeol Ki-Hjun, koreai futballista (1979. január 8.)
- Claudio Caniggia, argentin futballista (1967. január 9.)
- Gennaro Gattuso, olasz futballista (1978. január 9.)
- Jedlik Ányos, bencés szerzetes, a dinamó és a szódavíz feltalálója (1800. január 11.)
- Bryan Robson, angol futballista és menedzser (1957. január 11.)
- Jens Nowotny, német futballista (1974. január 11.)
- Robert Prosinecki, horvát futballista (1969. január 12.)
- Zack de la Rocha, a Rage Against the Machine frontembere (1970. január 12.)
- Bonaventura Kalou, elefántcsontparti futballista (1978. január 12.)
- Jean-Baptiste Poquelin (Moliére), francia drámaíró (1622. január 13.)

(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább