Főszerepben a Milan, a Manchester United és az angol válogatott

Főszerepben a Milan, a Manchester United és az angol válogatott

, focitipp

Az év meccsei

A Manchester tavasszal elázott Milánóban, Kaká és Seedorf tündökölt - a focitippnél az volt az év meccse 2007-ben. Az angol-horvát drámaisága, a Manchester-Roma a hazaiak szuperfocija miatt került fel a listára.



1. Milan-Manchester Utd 3-0

BL-elődöntő. 2007. május 2.
San Siro, 78 500 néző.
Vezette: De Bleeckere (belga).
Gól: 11. Kaká 1-0 30. Seedorf 2-0, 78. Gilardino 3-0.
Milan: Dida, Oddo, Nesta, Kaladze, Jankulovski, Gattuso (84. Cafu), Pirlo, Seedorf, Ambrosini, Kaká (86. Favalli), Inzaghi (66. Gilardino).
Man Utd: Van der Sar, O'Shea (77. Saha), Brown, Vidics, Heinze, Ronaldo, Fletcher, Scholes, Carrick, Giggs, Rooney.


A Milan már ezért a kilencven percért megérdemelte a BL-címet, Kaká pedig az Aranylabdát. Az ítéletidőben az olaszok a kilencvenes évek nagy Milanját idézték: szigorú letámadás, tökéletes ritmusváltások a labdatartás és a gyors, egyérintős akciók között. A manchesteriek tátott szájjal bámulták a gálát, de legalább fizetniük nem kellett érte. Az év legjobb csapata ettől még a Manchester United marad.




2. Anglia-Horvátország 2-3

EB-selejtező, 2007. november 21.
Wembley, 88 091 néző
Vezette: Frojdfeldt (svéd)
Gól: 8. Kranjcar 0-1, 14. Olic 0-2, 56. Lampard (11-es) 1-2, 65. Crouch 2-2, 77. Petric 2-3
Anglia: Carson, Richards, Campbell, Lescott, Bridge, Wright-Phillips (46. Beckham), Gerrard, Barry (46. Defoe), Lampard, Joe Cole (80. Bent), Crouch.
Horvátország: Pletikosa, Corluka, Simic, Robert Kovac, Simunic, Srna, Modric, Nico Kovac, Kranjcar (75. Pranjic), Olic (84. Rakitic), Eduardo (69. Petric).


Az angol foci Irapuatója. Tizenegy dörzsölt, technikás, a presztízsért játszó futballista a Wembley-ben csinált bohócot Angliából. David Beckham egyelőre örök, mint ahogy az angolok tehetetlensége is a ravasz, rövidpasszos kelet-európai focival szemben. Drámai meccs volt, akárcsak a francia-bolgár 1993-ból, Emil Kosztadinovval...




3. Manchester Utd-AS Roma 7-1

BL-negyeddöntő, 2007. április 10.
Old Trafford, 74 476 néző
Vezette: Miche¾ (szlovák)
Gól: 12. Carrick 1-0, 17. Smith 2-0, 19. Rooney 3-0, 44. Ronaldo 4-0, 49. Ronaldo 5-0, 60. Carrick 6-0, 69. De Rossi 6-1, 81. Evra 7-1
Man Utd: Van der Sar, Brown, Ferdinand, Heinze, O'Shea (52. Evra), Ronaldo, Fletcher, Carrick (73. Richardson), Giggs (61. Solskjaer), Rooney, Smith.
Roma: Doni, Panucci, Mexes, Chivu, Cassetti, Wilhelmsson (88. Rosi), De Rossi (86. Faty), Vucsinics, Pizarro, Mancini (90. Okaka Chuka), Totti.


Carrick duplázott, Evra jobbhátvédként rúgott gólt, a vége 7-1 lett. Nem, a Manchester tartalékjai nem a Wycombe Wanderers ellen játszottak felkészülési mérkőzést, hanem az AS Romával szemben BL-negyeddöntőt. A pályán mégis macska-egér harc folyt, a Bajnokok Ligája történetének egyik legemlékezetesebb meccse.




4. Sevilla-Espanyol 2-2

Tizenegyesekkel 3-1
UEFA-kupa, döntő
Ibrox Park, 50 670 néző
Vezette: Busacca (svájci)
Gól: 18. Adriano 1-0, 28. Riera 1-1, 105. Kanoute 2-1, 115. Jonatas 2-2
Kiállítva: 68. Moises (Espanyol)
Espanyol: Iraizoz, David Garcia, Moises, Torrejon, Jarque, De la Pena (87. Jonatas), Zabaleta, Luis Garcia, Riera, Rufete (56. Pandiani), Tamudo (72. Lacruz).
Sevilla: Palop, Javi Navarro, Dani Alves, Dragutinovics, Adriano Correia (76. Renato), Poulsen, Puerta, Marti, Maresca (46. Jesus Navas), Kanoute, Luis Fabiano (64. Kerzsakov).


Semmi szélsőséges védekezés, semmi unalmas tili-toli, semmi "kivárásos taktika": futball volt ez a javából, főszerepben egy kapussal, a sevillai Andrés Paloppal, aki előbb gólpasszt adott Adrianónak, majd az Espanyol négy tizenegyeséből hármat hárított. Az Espanyol nem nyerte meg a kupát, pedig egyetlen meccsen sem kapott ki a rendes játékidőben. Pech.




5. Portsmouth-Reading 7-4

Premier League, 2007. szeptember 29.
Fratton park, 20 102 néző
Gól: 7. Mwaruwari 1-0, 37. Mwaruwari 2-0, 45. Hunt 2-1, 48. Kitson 2-2, 55. Hreidarsson 3-2, 70. Mwaruwari 4-2, 75. Kranjcar 5-2, 79. Long 5-3, 81. Davis 6-3, 92. Muntari 7-3, 94. Shorey 7-4.
Portsmouth: James, Johnson, Campbell, Distin, Hreidarsson, Utaka, Davis, Diop, Muntari, Kranjcar, Mwaruwari (80. Nugent).
Reading: Hahnemann, Murty (77. Long), Duberry, Ingimarsson, Shorey, Rosenior, Gunnarsson (77. Fae), Harper, Hunt, Doyle, Kitson.


Utoljára 1988-ban született tizenegy gól angol élvonalbeli bajnokin (Luton-Oxford 7-4). Régen volt, gondolták a Portsmouth játékosai, és munkához láttak a Reading ellen. „Négy gólt lőttünk idegenben, bónuszként kihagytunk egy tizenegyest is, mégis kikaptunk" - nyilatkozta a Reading edzője, Steve Coppell. Harry Redknapp, a Pompey trénere Puskást és Di Stéfanót emlegette, aztán éhkoppon maradt: a Portsmouth azóta nem tudott gólt lőni a Fratton Parkban, pedig hat bajnokin is próbálkozhatott.




Ami kimaradt

Például a tavaszi El Clásico: egy hatgólos parádé (3-3) a Nou Campban, Messi mesterhármasával. Szívesen felvettük volna a listára az őszi Roma-Napolit (4-4), mint ahogy a Boxing Day klasszikusai közé emelkedő Chelsea-Aston Villát (4-4), a Tottenham-Aston Villát (4-4) vagy a Tottenham-Readinget (6-4). A BL-csúcsot jelentő Liverpool-Besiktas (8-0) meccsel óvatosak vagyunk, amióta kiderült, hogy rajta van az UEFA listáján (bundagyanús meccsként vizsgálja az Interpol).

A best of 2007 sorozat cikkei >>>

(focitipp)

*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább