Nyilasi Tibor, Ivan Zamorano, zöld sas, kék bársony

Nyilasi Tibor, Ivan Zamorano, zöld sas, kék bársony

, kl

Boldog születésnapot

Múlt héten ünnepelte születésnapját Nyilasi Tibor. De nemcsak neki gratulálunk, hanem például a chilei Zamoranónak és a mexikói Blancónak. No, és persze David Lynchnek is.



Nyilasi Tibor akkor volt futballista, amikor az még jelentett valamit ebben az országban. 1972-83 között 243 mérkőzésen 132 gólt szerzett a Ferencváros játékosaként. Ezután lehúzott öt évet a bécsi Dózsában (Austria Wien), ahol a mutatója ennél is impozánsabbra sikeredett: 120/81. Nyilasi Tibor pénteken ünnepelte 52. születésnapját. Ennek alkalmából - utolsó magyarországi szezonjából - nézzék meg a Rába ETO-Ferencváros mérkőzés összefoglalóját. Nosztalgiázzon, és utólag is koccintson valakivel Nyilasi egészségére.

Rába ETO-Ferencváros 3-3 (1983)


Cuauhtémoc Blanco
. Ne próbálja kimondani a keresztnevét, úgyse sikerül. A mexikói játékosoknak nem sok babér terem Európában, Blancóval is ez történt. A Real Valladolidban nem tudott kibontakozni (két év, 23 meccs, 3 gól), ezért hazatért az Américába. Hírnevét az 1998-as világbajnokságon alapozta meg, amikor több koreai játékost is egy olyan csellel csapott be (a labdát a lábai közé véve átugrott a védőkön), amelyre új kifejezést kellett találni a futballnyelvben. Magyarul máig nincs rá szó, de spanyolul értő olvasóink talán értik, mit jelent a "Cuauteminha" elnevezés. Blanco ma is aktív futballista, ott volt a tavaly nyári Copa Américán is. Nem csoda, hiszen csak 35 éves múlt, január 17-én.

Blanco


Keresgéltük a videókat El Hadji Dioufról, hiszen ő is szülinapos (26) volt a héten. Az első videón egy műesést láttunk, tizenegyessel. Bárkivel megesik, legyintettünk. A másodikon szimulált, majd csókot dobott a felháborodott közönségnek. Összevontuk a szemöldökünket, de újat kerestünk. Azon viszont olyat láttunk, ami már több, mint a csibészség...

Diouf műesése


Diouf szimulálása


Diouf...


Blanco mellett egy másik dél-amerikai ünnepeltünk is volt a héten: a chilei Ivan Zamorano. A két játékos egy évig együtt szerepelt az Américában, a 2002/03-as idényben. Zamorano európai pályafutása azonban sikeresebb volt. Kilenc évet húzott le az Öreg Kontinensen, négyet a Real Madridban (137/77), majd ötöt az Interben (101/25). Zamorano részt vett a 2000-es olimpián is, ahol Chile bronzérmes, ő pedig a torna gólkirálya lett hat találattal. Zamorano pénteken múlt 40 éves.

Ivan Zamorano az Interben


Nézzük a hét egyéb eseményeit. 106 éves múlt az MLSZ, bár sok ünnepelnivalója nincs mostanság Kisteleki Istvánnak - mondjuk a vb-selejtezők sorrendjének kiharcolása miatt érdemes pezsgőt bontani...

Fordítsuk figyelmünket komolyabb ügyek felé. Január 15-én 78 éves lett volna Martin Luther King, aki 39 éves korában merénylet áldozata lett. 1986-tól kezdve minden év harmadik hétfőjét (jelen esetben a mai napot) az USÁ-ban ünnepnapnak nyilvánították. Benno Führmann neve nem forog közszájon, de a héten ünnepelt 36. születésnapja alkalmat ad arra, hogy figyelmükbe ajánljuk a Fegyverszünet karácsonyra című filmet. Vasárnap múlt 62 éves David Lynch. A Twin Peaks, a Kék bársony, a Radírfej, és a Mulholland drive (és még megannyi hardcore-film) rendezője.

Egyszer azt olvastuk róla, hogy egy kör alakú szobában van az ágya, melyet középen helyezett el. Ki érti ezt? De tudják mit? "Ne keressünk benne logikát, és ne próbáljuk megérteni." Cooper ügynök is ezt tanácsolta Andynek a Twin Peaksben, amikor amaz a barátnője viselkedése miatt volt szomorú...

Fegyverszünet karácsonyra


David Lynch filmjei



A hét eseményei

- Meghal III. András magyar király, ezzel kihal az Árpád-ház (1301. január 14.)
- Megnyílik a British Museum (1759. január 15.)
- A Római Birodalom kettészakad (395. január 17.)
- Megjelenik a Don Quijote első kiadása (1605. január 17.)
- Először használnak Röntgen-gépet (1896. január 18.)
- A győri telefontársaság 72 előfizetővel megkezdi működését. (1879. január 19.)
- Az első felső-vezetékes villanyvilágítási rendszer felavatása New Jersey-ben (1883. január 19.)
- Megalakul a Magyar Labdarúgó Szövetség (1901. január 19.)
- Hong Kong szigete brit megszállás alá kerül (1841. január 20.)
- Az Egyesült Államok haditengerészeti bázist hoz létre Pearl Harborban (1897. január 20.)

A hét szülöttei

- Martin Luther King, Nobel-békedíjas amerikai polgárjogi aktivista (1929. január 15.)
- Martin Petrov, bolgár futballista (1979. január 15.)
- El Hadji Diuof, szenegáli futballista (1981. január 15.)
- Jermaine Pennant, angol futballista (1983. január 15.)
- Hugo Viana, portugál futballista (1983. január 15.)
- Seydou Keita, mali futballista (1980. január 16.)
- Tuncay Sanli, török futballista (1982. január 16.)
- Benno Fürmann, német színész (1972. január 17.)
- Cuauhtémoc Blanco, mexikói futballista (1973. január 17.)
- Alvaro Arbeola, spanyol futballista (1983. január 17.)
- Nyilasi Tibor, magyar futballista (1955. január 18.)
- Ivan Zamorano, chilei futballista (1967. január 18.)
- Paulo Ferreira, portugál futballista (1979. január 18.)
- Asier Del Horno, spanyol futballista (1981. január 19.)
- Predrag Mijatovics, szerb futballista (1969. január 19.)
- David Lynch, amerikai filmrendező (1946. január 20.)
- Owen Hargreaves, angol futballista (1981. január 20.)

(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább