Aki harmincról lőtte a gólokat

Aki harmincról lőtte a gólokat

, anfield

Matt Le Tissier

Számunkra ő volt A FUTBALLISTA. Nem voltak sztárallűrjei, a meccsek után szégyenlősen mosolygott, elutasította az AC Milan és a Chelsea ajánlatát, s közben harminc méterről rúgta a gólokat a Southampton mezében - hűségesen, alázattal, 16 hosszú szezonon át.



A Guardian szakírói szerint Matthew Le Tissier a valaha volt legjobb olyan futballista, aki soha semmilyen trófeát nem nyert csapatával. Ez a csapat a Southampton volt: Le Tissier 16 élvonalbeli szezont húzott le a Szenteknél.

Nem akármilyen formátumú játékos volt. Csak egy olyan középpályás van, aki több mint száz gólt lőtt az angol élvonalban: Le Tissier. Ryan Giggs éppen száz gólnál tart, ő viszont 162 találatig jutott.

"Ez a srác egy zseni volt, értik? Egy zseni" - mondta róla Paul Gascoigne. Le Tissier 1986 őszén írta alá első profi szerződését a Southamptonnal, s első szezonjában mesterhármast ért el a Leicester ellen.

Rúgótechnikája egészen kivételes volt: nem véletlen, hogy a Southamptonban 1990-től kezdve ő végezte el a büntetőket. Nem szokott hibázni. 49 tizenegyesből 48-at értékesített, azt az egyet a Nottingham Forest tizenegyesölő kapusa, Mark Crossley hárította (Crossley még ma is véd, 38 évesen a harmadik ligás Oldham játékosa).

1990-ben őt választották az Év legjobb fiatal játékosává (idén Cristiano Ronaldót, tavaly és tavalyelőtt Rooney-t). Az 1993/94-es idényben 30 gólt lőtt (a bajnokságban 25-öt, vagyis a Southampton góljainak több mint a felét), de hiába hívta őt a Chelsea, az AC Milan és a Tottenham, ő hűséges maradt „vidéki klubjához": 16 hosszú szezonon keresztül szolgálta alázattal a southamptoni Szenteket, 540 mérkőzésen (ebből 443 bajnoki) összesen 209 gólt lőtt (162 bajnoki).

Hogy melyik volt a legszebb gólja? 1995-ben Angliában az Év találatává választották a Blackburnnek lőtt gólját: néhány finom testcsellel megkeverte a hátráló védőket, majd 35-ről bevarrta (a Blackburn kapuját egykori csapattársa, Tim Flowers őrizte).

De említhetnénk a Wimbledon elleni gólját is: a szabadrúgást neki gurították vissza, ő jobbal felpörgette magának a labdát, majd kilőtte a felső sarkot (1994 februárjában). Ugyanabban a szezonban, 1993 októberében szépségdíjas gólt szerzett a Newcastle ellen: futtában, sarokkal vett maga elé egy indítást, és két esernyőcsel után higgadtan a hosszú sarokba helyezett. Érdemes megnézni azt is, ahogy a ManUtd ellen átemelte a 193 centi magas Schmeichelt.



A régi southamptoni stadionban (The Dell) 2001 májusában játszották az utolsó meccset. Le Tissier akkor már sokat volt sérült, de arra a mérkőzésre (az Arsenal elleni bajnokira) őt is nevezték, s nem sokkal a vége előtt csereként pályára is küldték. A sztori mesébe illő: Le Tissier bejött, majd ballal, kapásból lőtt egy bombagólt - az volt az utolsó gól a The Dell-ben.

A Szentek szurkolói csak azt fájlalták, hogy Le Tissier mindössze nyolcszor szerepelt az angol válogatottban. Az 1998-as világbajnokság előtt Anglia B-csapatában három gólt lőtt az oroszoknak, Glenn Hoddle azonban még a bővebb világbajnoki keretbe sem nevezte őt.

2002 nyarán vonult vissza, 34 évesen. Búcsúztatóján 32 ezren tapsoltak neki, könnyes szemmel, miközben Frank Sinatra My way című slágere szólt a hangszórókból. Matt Le Tissiernek szólt a taps, egy zseninek, aki tehetsége alapján világhírnevet érdemelt volna.


NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Matthew Le Tissier
Születési hely: St. Peter Port, Anglia
Születési dátum: 1968. október 14.
Állampolgárság: angol

Klubjai (meccs/gól)

Southampton (443/162)
Válogatottság/gól: 8/0

(anfield)


*****

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé. Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább