Hidegkuti, Zico, Boniek, Djorkaeff: mi a közös bennük?

Hidegkuti, Zico, Boniek, Djorkaeff: mi a közös bennük?

, kl

Boldog születésnapot

Mindnyájan a héten ünnepelték - vagy ünnepelték volna - születésnapjukat. Készüljenek, remek videók következnek!



Nem lehet elégszer emlékezni az "évszázad mérkőzésére". A focitipp nem emlegeti nap, mint nap a magyar futball legszebb napjainak egyikét. Ma azonban kivételt teszünk: Hidegkuti Nándor mesterhármast szerzett a Wembley-ben. Hétfőn lett volna 86 éves.

Hidegkuti harmadik gólja az angolok ellen


Annyira más volt a futball 26 évvel ezelőtt. Csak nézzék meg ezt a szűk félperces videót az 1982-es vébéről. Nézzék a mezeket, az eredményjelzőt és a szurkolókat. Boldog békeidők. Zico  55. születésnapját ünnepelte hétfőn.

Zico gólja a skótok ellen (1982)


Ne távolodjunk el a '82-es világbajnokságtól, olyan jó a hangulata, nem igaz? Nézzék meg inkább a Lengyelország-Belgium meccs összefoglalóját, amellyel Zbigniew Bonieket köszöntjük 52. születésnapján. Ha pedig többet szeretne olvasni a lengyel legendáról, kattintson ide.

Boniek mesterhármasa Belgium ellen (1982)


Kisnövésű, argentin támadó középpályás. Kire gondolunk? Messi? Nem. Saviola? Nem. Agüero? Nem. Akkor Aimar! Ő sem. A helyes válasz: Ariel Ortega. Miért éppen ő? Mert kedden múlt 34 éves. Ha rá talán már nem is emlékeznek annyian, de becenevére ("kis csacsi") biztosan.

Ortega


Roy Makaay a Bayernben vált ismert futballistává, de nekünk már akkor a kedvencünk volt, amikor a SuperDeporban ontotta a gólokat. Négy év alatt 133 meccsen 79-et. Éppen ezért 32. születésnapján - amelyet éppen ma ünnepel - a La Coruna mezében szerzett találataival üdvözöljük.

Makaay


Kalmük apától és örmény anyától származik, de francia nemzetiségű futballistáról van szó. Szerény volt és higgadt. Na meg egy zseni, amit az alábbi videó is bizonyít. Készüljenek. A nap legszebb gólja következik. Youri Djorkaeff ma ünnepli 40. születésnapját.

Djorkaeff gólja a Roma ellen (1996/97)


Sok kedvencünk kimaradt a mai videószórásból: Pierluigi Casiraghi (39) és Kubilay Türkyilmaz (41) nem volt akkora sztár, mint amekkora egyéniség. Videóval nem tudjuk őket köszönteni, de nem feledjük őket sem. Juan Sebastian Verónt (33) pedig Ariel Ortega szorította ki a keretből. Majd öt év múlva ő következik.

Nézzük a további évfordulókat. Kedden múlt 66 éves Sztevanovity Zorán. Hívják ide édesanyjukat vagy feleségüket, egy videóval nekik is kedveskedünk. Pier Paolo Pasolini rendezte a Salo, vagy Sodoma százhúsz napja című filmdrámát, amely akkora felháborodást keltett, hogy nem sokkal a bemutató után meggyilkolták a rendezőt. Pasolini szerdán lett volna 86 éves. Végezetül pedig - először a focitipp történetében - komolyzenével búcsúzunk: Maurice Ravelre emlékezünk a leghíresebb szerzeményével.

Zorán - A szerelemnek múlnia kell


Ravel - Bolero


A hét eseményei

- Oroszországban II. Sándor orosz cár rendelettel eltörli a jobbágyrendszert (1861. március 3.)
- Az amerikai kormány megkezdi az indián törzsek rezervátumokba telepítését (1870. március 3.)
- Megkezdi működését a Magyar Távirati Iroda (1880. március 3.)
- Megalakul a Real Madrid (1902. március 6.)
- Az első lottóhúzás Magyarországon (1957. március 7.)
- New Yorkban 40 ezer textilipari munkásnő lép sztrájkba a béregyenlőségért és munkaidő csökkentésért. Ennek emlékére tartják a nemzetközi nőnapot. (1857. március 8.)
- Megalakul a híres-hírhedt Francia Idegenlégió (1831. március 9.)
- Megalakul az Internazionale FC (1908. március 9.)

A hét szülöttei

- Alexander Graham Bell, a telefon feltalálója (1847. március 3.)
- Hidegkuti Nándor, az Aranycsapat tagja (1922. március 3.)
- Zico, brazil futballista (1953. március 3.)
- Zbigniew Boniek, lengyel futballista (1956. március 3.)
- Kubilay Türkyilmaz, svájci-török futballista (1967. március 4.)
- Pierluigi Casiraghi, olasz futballista (1969. március 4.)
- Ariel Ortega, argentin futballista (1974. március 4.)
- Sztevanovity Zorán, magyar énekes (1942. március 4.)
- Pier Paolo Pasolini, olasz filmrendező (1922. március 5.)
- John Frusciante, a Red Hot Chili Peppers gitárosa (1970. március 5.)
- Ray Parlour, angol futballista (1973. március 7.)
- Maurice Ravel, francia zeneszerző (1875. március 7.)
- Youri Djorkaeff, francia futballista (1968. március 9.)
- Roy Makaay, holland futballista (1975. március 9.)
- Juan Sebastian Verón, argentin futballista (1975. március 9.)

(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább