Angol tizenegyes-átok és Gerets orosz leckéje

Angol tizenegyes-átok és Gerets orosz leckéje

, ktn

UEFA-kupa, nyolcaddöntők

Nagyot focizott és győzött az Everton és a Tottenham - mégis kiesett. Már megint a tizenegyesek okozták az angolok vesztét.



Írjuk fel százszor a táblára: az angol csapatok képtelenek tizenegyest rúgni. A válogatottat például rendszeresen megleckéztetik a németek (1990, 1996) vagy a portugálok (2004, 2006), de a kupacsapatok sem brillíroznak ezen a téren, szerdán két szigetországi gárda süllyedt el a szétlövés után. Pedig mindkettő nagy bravúrt hajtott végre azzal, hogy egyáltalán eljutott odáig.

Everton: KO

Az Everton Firenzében alárendelt szerepet játszott, és csak Howard kapus bravúrjainak köszönhette, hogy megúszta egy 0-2-vel. Alig egy hét kellett a száznyolcvan fokos fordulathoz: a Fiorentina csak Frei kapus bravúrjainak köszönhette, hogy eljutott a büntetőkig a Goodison Parkban. Az Everton a kapujához szögezte az olasz csapatot, amelynek szinte momentumai sem voltak a meccsen. A szerencse azonban a vendégek mellé állt - ha Frei már verve volt, valaki mindig közbelépett a gólvonalon. Többnyire Gamberini volt a Violák megmentője: az emberfeletti munkát végző bekknek nemcsak Frei kisegítésére, hanem a totálisan csődöt mondó Dainelli bakijainak kijavítására is koncentrálnia kellett.

A hazaiaknál a két góllövő (Andy Johnson és Arteta) emelkedett ki a csapatból, de aztán jött a tizenegyes-átok: Yakubu flegmán a kapufára ívelt, Jagielka lövését pedig Frei védte óriási bravúrral. A Lilák viszont nem vicceltek: Pazzini a pipába, Montolivo a léc alá bombázott, Osvaldo pedig egészen lezser szökellés után pöttyintett a gólvonal mögé. Az Everton hiába ütötte ki a pályán a Fiorentinát, a végén mégis az angolokat kellett felmosni a gyepről.

A firenzeiek ezzel valamelyest javítottak az idei olasz-angol mérlegen: az Inter és a Milan a BL-ben 0-6-ot hozott össze a Liverpoollal és az Arsenallal szemben. Némi vigasz az Everton drukkerei számára: csapatuk a korábbi öt olasz gárda elleni kupameccsén még csak gólt sem tudott rúgni riválisának. Most legalább ez összejött.

Gomes mentette meg a PSV-t

A Tottenham 0-1-ről indult a PSV Eindhovennel szemben, de hiába játszott jobban mindkét meccsen holland ellenfelénél, kiesett. Természetesen tizenegyesekkel. Juande Ramos csapatának Dimitar Berbatov hozta vissza a reményt egy szenzációs kapáslövéssel a 81. percben, sőt, a Sarkantyúsok akár győzhettek is volna, ha Gomes kapus a 120. percben nem növeli meg saját testmagasságát vagy 15 centivel, ezáltal kipiszkálva Malbranque lövését a pipából. Aztán jöttek a büntetők (Dzsudzsák betalált), a londoniak pedig mehettek haza, lógó orral.

A szentpétervári csoda

Az angoloknak csak félig sikerült a sírból visszahozni a továbbjutást, a Zenit Szentpétervárnak viszont egészen. Az oroszok Marseille-ben akár egy hatost is kaphattak volna, de a flegma franciák megelégedtek hárommal, ráadásul Arsavin a hajrában szépített. Szerda este kiderült, hogy a mokány támadó gólja továbbjutást ért.

Szentpéterváron is száznyolcvan fokos fordulat történt: az oroszok domináltak, és szép lassan bedarálták a franciákat Pogrebnyak két góljával (a második egy zseniális akció után született). A meccs végén még Arsavin cselezett ki minden útjába kerülő franciát, Eric Gerets pedig nem tanulta meg az orosz leckét. Az előző fordulóban az Olympique a Szpartak Moszkva elleni sima hazai 3-0 után idegenben kikapott 2-0-ra. Éppen úgy, ahogy most. A Zenit már a legjobb nyolc között, Dick Advocaat fiai tovább melegíthetnek a BL-re, ahol ősszel a szentpéterváriak a főtábláról indulnak. Végre az Auróra is bekerül a BL-brosúrákba.

UEFA-kupa, nyolcaddöntő, visszavágók


PSV Eindhoven-Tottenham 0-1 (0-0, 0-1, 0-1, tizenegyesekkel 6-5)
Gól: 81. Berbatov
Tj.: PSV (1-1, büntetőkkel)


Bayern München-Anderlecht 1-2 (1-2)
Gól: 9. Lucio, ill. 20. Serhat, 35. Jakovenko
Tj.: BAYERN (6-2)


Zenit Szentpétervár-Olympique Marseille 2-0 (1-0)
Gól: 39. és 78. Pogrebnyak
Tj.: ZENIT (3-3, idegenben lőtt góllal)


Hamburger SV-Bayer Leverkusen 3-2 (0-1)
Gól: 53. Trochowski, 64. Guerrero, 80. Van der Vaart, ill. 18. Barbarez, 55. Gekasz
Tj.: LEVERKUSEN (3-3, idegenben lőtt góllal)


Everton-Fiorentina 2-0 (1-0, 2-0, 2-0, tizenegyesekkel 2-4)
Gól: 16. Johnson, 65. Arteta
Tj.: FIORENTINA (2-2, büntetőkkel)


Getafe-Benfica 1-0 (0-0)
Gól: 78. Albin
Tj.: GETAFE (3-1)


(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább