A futball húsz csodája - amikor 0-3-ról fordított a ManUtd, 0-4-ről a Bayern

A futball húsz csodája - amikor 0-3-ról fordított a ManUtd, 0-4-ről a Bayern

, anfield.focitipp.hu

2. rész

Ha vesztésre áll egy csapat, még nincs veszve semmi. Van, aki háromgólos hátrányban elkeseredetten ordít, de van olyan is, aki ordítás helyett fordít: következzen a húsz legizgalmasabb meccsdramaturgia.




10. Espanyol-Leverkusen 3-0, 0-3, tizenegyesekkel 2-3

UEFA-kupa döntő 1988-ban: az Espanyol-Leverkusen mérkőzést 3-0-ra a spanyolok nyerték, s a Bayer örülhetett, hogy megúszta három kapott góllal. A visszavágóból is eltelt már nagyjából egy óra, amikor még mindig 0-0 volt, Javier Clemente csapata pedig lassan készülődhetett az ünneplésre. Csakhogy a németek a semmiből lőttek három gólt (a harmadikat a dél-kóreai Bum Kun Csa fejelte), következett hát a hosszabbítás, majd a tizenegyesek. A büntetőpárbajt is az Espanyol kezdte jobban, 2-0-ra vezetett - innen fordított 3-2-re a Leverkusen.

9. Ausztria-Svájc 7-5
Az 1954-es világbajnokságon a házigazda svájciak Lausanne-ban mérkőztek az osztrákokkal, és a 23. percben már 3-0-ra vezettek (Ballaman, Hügi, Hügi). Nagyon szép meccskezdet volt svájci szempontból, csakhogy kilenc perccel később már 4-3 volt az állás az osztrákoknak (Wagner, Körner, Wagner, Ocwirk), a vége pedig 7-5 - s több is lehetett volna, ha az osztrák Körner nem hagy ki egy büntetőt. Az öröm nem tartott sokáig, az elődöntőben Ausztria 6-1-re kikapott az NSZK-tól.

8. QPR-Partizan 6-2, 0-4
1984, az UEFA-kupa második fordulója: macska-egér harc Londban, a Queens Park Rangers a Highburyben (a Loftus Roadon nem játszhatott) egykapuzott a Partizannal, és 1-2-es állásról 6-2-re nyert. Olyasmi korábban csak egyszer fordult elő az európai kupák történetében, hogy egy csapat négygólos hátrányt ledolgozott volna a visszavágón, de a Partizannak sikerült a bravúr: a "crno-bjeli sampion” 55 ezer fanatikus néző által hajtva 4-0-ra győzött Belgrádban, és 6-6-os összesítéssel, idegenben lőtt góloknak köszönhetően továbbjutott.

7. Bochum-Bayern 5-6
A Bundesliga történetének legvadabb meccse, 1976-ból: a Bochum az első félidő után 3-0-ra vezetett, majd az 53. percben már 4-0-ra is: innen fordított 4-5-re a Bayern, Karl-Heinz Rummenigge és Gerd Müller vezérletével. A Bochum a 80. percben egyenlített (5-5), de egy perccel a vége előtt Uli Höeness berúgta a Bayern hatodik gólját.

6. Deportivo-Paris SG 4-3
BL 2000/01, második csoportkör. A Paris Saint-Germain az 55. percben már 3-0-ra vezetett a La Coruna ellen a Riazorban. Mit sem ért. Jött Pandiani (háromszor), és egy őrült hajrával 4-3-ra fordított a Depor.

5. Werder Bremen-Anderlecht 5-3

Legendás meccs, az ínyencek biztosan emlékeznek rá: BL, 1993/94, Werder Bremen-Anderlecht. A 66. percben még 0-3 volt az állás. Aztán mi lett? Játék és muzsika húsz percben: Rufer 1-3, Bratseth 2-3, Hobsch 3-3, Bode 4-3, Rufer 5-3. Ilyen egyszerű játék a futball. Gondolták a brémai drukkerek, de tévedtek. Néhány héttel később senki sem pánikolt Brémában, amikor a Porto a 70. percben 3-0-ra vezetett, mindenkit megnyugtatott az Anderlecht elleni fantasztikus hajrá emléke. Aztán mi lett? Domingos és Timofte is betalált, a Porto 5-0-ra verte a Werdert.

4. Tottenham-Manchester Utd 3-5
A 2001/02-es szezon legemlékezetesebb mérkőzése volt Angliában: szeptember végén a Spurs egy félidő után 3-0-ra vezetett a ManUtd ellen. Hogy mit mondott Sir Alex Ferguson a szünetben játékosainak? Ezt nem volt hajlandó szó szerint idézni a meccs után, de a lényege az volt, hogy a Premier League legjobbjait nem érheti ekkora szégyen. Nem is érte. A ManUtd öt gólt lőtt a második félidőben (Cole fejjel, Blanc fejjel, Van Nistelrooy fejjel, Verón ballal, Beckham jobbal), és 0-3-ról 5-3-ra fordított. (videó: 02:09)

A Tottenham nem tanult az esetből, és 2004 februárjában az FA-kupa 5. fordulójában 3-0-s félidei vezetés után végül 4-3-ra kikapott az emberhátrányban futballozó Manchester Citytől (naná, hogy Bartont állították ki).


3. Liverpool-Milan 3-3, tizenegyesekkel 3-2
Korábban még senki sem fordított háromgólos hátrányból európai kupadöntőben, s egy félidőnyi játék után Isztambulban is úgy tűnt, a Liverpoolon már csak a csoda segíthet: a Milan 3-0-ra vezetett, Kewell és Finnan lesántikált, kész, passz. Hát nem. Gerrard fejjel szépített, Šmicer távoli lövéssel szorossá tette az eredményt, Xabi Alonso pedig egy kihagyott büntető után a kipattanóból javított: 0-3-ról 3-3, öt perc leforgása alatt. A hosszabbításban jobb volt a Milan, de hiába: gólt nem lőtt, a tizenegyesek során pedig Serginho, Pirlo és Sevcsenko is hibázott. (videó: 01:53 min)


2. Dyn. Dresden-Uerdingen 2-0, 3-7
A KEK 1985/86-os negyeddöntőjében történt: a párharc esélyesének számító Dynamo Dresden (soraiban olyan kiváló keletnémet játékosokkal, mint Ulf Kirsten, Mathias Sammer vagy Torsten Gütschow) az első meccsen 2-0-ra verte az Uerdingent, az idegenbeli visszavágón pedig már 3-1-re vezetett a félidőben. Összesítésben 5-1 volt a Dresden javára, s ez az állás egészen az 57. percig érvényben volt. Az Uerdingennek ekkor 5 gólt kellett volna rúgnia a továbbjutáshoz, ami elképzelhetetlennek tűnt - csakhogy a hazaiak tíz perc alatt három gólt rúgva 4-3-ra fordítottak, s az euforikus hajrában újabb három gólt rúgva 7-3-ra győztek! A drezdaiak balszerencséjét tetézte, hogy a csatár Frank Lippman a mérkőzés után elszökött a szállodából, és kint maradt az NSZK-ban.

A Dresdennek nem ez volt az első ilyen bukása: egy évvel korábban szintén negyeddöntőt játszott a KEK-ben, s a Rapid Wien elleni 3-0-s győzelem után magabiztosan utazott a bécsi visszavágóra - ott azonban 5-0-ra kikapott és kiesett.

1. Charlton-Huddersfield 7-6
1957 decemberében a Charlton a Huddersfieldet fogadta az angol másodosztályban, és a 17. perctől emberhátrányban játszott. A vendégek kihasználták a fórt, és a 64. percben már 1-5 volt az állás. Ami ezután következett, példa nélkül áll az angol futball történetében: a 10 emberrel küzdő Charlton bő negyedóra alatt 6-5-re megfordította az állást, és az sem szegte kedvét, hogy a Huddersfield nem sokkal a meccs vége előtt kiegyenlített - a 90. percben ugyanis az önkívületben focizó Charlton megszerezte a győztes gólt - 7-6! A mérkőzés hőse az öt gólt szerző charltoni csatár, Johnny Stummers volt.

(anfield.focitipp.hu)
*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább