Chelsea, Milan: nagy lépés az elődöntőbe?

Chelsea, Milan: nagy lépés az elődöntőbe?

, focitipp.hu

Bajnokok Ligája, negyeddöntők

A Liverpool keddi győzelme mellett további három meccs a negyeddöntőben. Lyon-PSV, Chelsea-Bayern, Milan-Inter. Érdekli, milyen szabálymódosítást javasol a focitipp.hu?



A Juventus liverpooli vendégeskedése mellett még három BL-negyeddöntőt is lejátszottak hétközben, annak rendje s módja szerint, fennakadás és nagyobb meglepetések nélkül. Vegyük sorban.

Lyon
Talán az egyetlen helyszín, ahol - ha nem is nagyobb, de kisebb meglepetés - született. Tippversenyünkben (utólag is köszönjük a szavazotokat, különösen azt, amelyik szerint a Fradi nyeri idén az UEFA-kupát) könnyed francia sikert vártunk. A franciák is, de ez nagyképűvé tette őket, különösen, hogy már a meccs első negyedórájában betaláltak. Ekkor mindenki, különösen Somos Zoltán kommentátor újabb gólfiesztát várt, de a hollandok nem voltak partnerek ebben, szívósan, bár a kapura veszélytelenül küzdöttek a házigazdák ellen. Különösen van Bommel és a koreai Young-Pyo Lee játéka volt üdítő. A második félidőben aztán Govou kihagyta az év helyzetét. Hat méterről, szemben a kapuval, szinte leállított labdával - ahelyett, hogy keresztüllőtte volna a hálót, gyenge lövését Gomes nagy lélekjelenléttel védte. A hajrában Cocu teljesen váratlanul egyenlített, kényszerítője egy védőről visszapattant a fejére, és a véletlen önszöktetés után egy fű alatt suhanó lövéssel tette nehézzé a gólrekorder Lyon számára a visszavágót.

London
Londonban a Chelsea-nek sikerült az, ami kedden a Liverpoolnak nem, megismételni a nyolcaddöntő hazai eredményét. A 4:2-es győzelem a kétgólos siker miatt egyrészt siker a kékek számára, másrészt a hosszabbításban esett bajor tizenegyesgól nem nyugtathatja meg őket a visszavágó előtt. Az eredmény jogos: bár a londoniak a hajráig 4:1-re vezettek, három gólnyi különbség nem volt a két csapat között, és még akkor is, ha Ballack erősen feldobta magát Carvalho mellett a 93. percben. A Bayern védői semmit sem tudtak kezdeni a Drogbára ívelt labdákkal - ezt önkritikusan be is látták a meccs utáni nyilatkozataikban, kérdés, hogy minderre miért nem készültek fel néhány órával korábban. Persze a németeket nem kell félteni, hazai pályán az Arsenalt 3:1-re verték, ami a Chelsea ellen éppen elég lenne.

Milánó

A milánói derbinek megelőlegeztünk egy unalmas nullnullt, ami majdnem be is jött. A meccs unalmas volt, de legalább láthattunk két gólt. A Milan taktikája nyilvánvaló bizonyítéka volt annak az értelmetlen szabálynak (az idegenben lőtt gólok elsőbbsége egyenlőség esetén), ami sok esetben éppen a hazai csapatokat teszi óvatossá. A vörös-feketék az első perctől kezdve azzal a nyilvánvaló szándékkal játszottak, hogy ne kapjanak gólt (ami már két évvel ezelőtt be is jött nekik az Inter ellen). Az Inter pedig, éppen az idegenben lőtt gólok értéke miatt, végig támadólag lépett fel. Nyilván Ancelottiék tisztában voltak azzal, hogy jövő héten is félig-meddig hazai stadionban játszanak majd (igaz, főleg Inter-szurkolók előtt), ahol többet ér, ha betalálnak. Ha pedig most gólt kapnak, az duplán számít majd a visszavágón. A focitipp.hu véleménye szerint egy szabálymódosítás sokat segítene azon az állapoton, ami így kialakult az európai focipályákon. (Hiszen ne feledjük, Benítez [Liverpool] is hangsúlyozta a Juve-meccs előtt: inkább egy nullnull, mint hogy gólt kapjanak.) Javaslatunk, egyenlő állás esetén számítson a hazai gól, ami talán elősegítené a csapatokat, hogy saját közönségük előtt bátor támadófocit játszanak, és ne üljenek rá az olykor értékesnek látszó eredményre.

kiemelés

A focitipp.hu első szóróanyagán hét futballista fotója szerepel. Egyikükről (Pirlo) már a VB-selejtezők kapcsán értekeztünk. Pirlo két szabadrúgása, csakúgy, mint a skótok ellen, itt is aranyat ért: Stamnak és Sevcsenkónak nem volt nehéz dolga a hajszálpontos ívelések után. A forduló hőse azonban kétséget kizáróan reklámunk másik főszereplője, Frank Lampard. Az angolok legjobbja 1:1 után két gólt szerzett, ráadásul a második gólja (mellel levette, megfordult és kapásból, droppal a hosszúba bikázott) komoly művészi produkció volt, magába integrálva a talajtorna és a balett elemeit egyaránt. Makelelével kiegészítve egészen különleges párost alkotnak a középpályán. A focitipp.hu titokban már nagyon várja, hogy Isztambulban farkasszemet nézzenek az egészen más habitusú, és más erényekkel rendelkező, de hasonló színvonalú Pirlo-Gattuso duóval. Igérjük, a vesztest levesszük reklámanyagainkról, és helyette kirakjuk Lipcsei Petit.

(knt)

*****

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első forduló

Lyon-PSV Eindhoven 1:1 (1:0)
Lyon: Coupet - Réveillere, Cris, Cacapa, Abidal - Govou, Essien, Diarra, Juninho, Maluda - Wiltord
PSV Eindhoven: Gomes - Ooijer, Alex, Bouma, Lee - Van Bommel, Cocu, Vogel - Park, Vennegoor, Farfán (Beasley 71.)
Gólszerzők: Maluda 12. (1:0), Cocu 79. (1:1)
Sárga lapok: Vogel, Cocu
Kapura lövések: 5:4
Kapu felé tartó lövések: 4:1
Labdabirtoklás (%): 48:52
Passzok száma (pontos passzok aránya, %): 307:313 (73:69)
Szabálytalanságok: 18-26

Chelsea-Bayern München 4:2 (1:0)
Chelsea: Cech - Johnson (Huth 64.), Carvalho, Terry, Gallas - J. Cole (Tiago 82.), Makelele, Lampard, Duff - Gudjohnsen, Drogba (Forssell 89.)
Bayern München: Kahn - Sagnol, Lucio, R. Kovac, Lizarazu - Hargreaves, Ballack, Frings, Zé Roberto - Salihamidzsics (Schweinsteiger 46.), Guerrero
Gólszerzők: J. Cole 5. (1:0), Schweinsteiger 52. (1:1), Lampard 59. (2:1), Lampard 70. (3:1), Drogba 81. (4:1), Ballack 92. - 11-esből (4:2)
Sárga lapok: Drogba, Carvalho, Frings, Gallas, Makelele
Kapura lövések: 14:8
Kapu felé tartó lövések: 6:4
Labdabirtoklás (%): 43:57
Passzok száma (pontos passzok aránya, %): 200:284 (64:70)
Szabálytalanságok: 17:22

AC Milan-Internazionale 2:0 (1:0)
AC Milan: Dida - Cafú (Costacurta 93.), Nesta, Stam, Maldini - Gattuso, Pirlo, Seedorf, Kaká - Crespo (Ambrosini, 84.), Sevcsenko
Internazionale: Toldo - J. Zanetti, Mihajlovics, Cordóba, Favalli - Sztankovics, C. Zanetti (Van der Meyde 83.), Cambiasso, Veron (Karagunisz 71.) - Martins, Cruz (Vieri 56.)
Gólszerzők: Stam 45. (1:0), Sevcsenko 77. (2:0)
Sárga lapok: Gattuso, Stam, Mihajlovics, Sevcsenko, C. Zanetti
Kapura lövések: 3:3
Kapu felé tartó lövések: 6:6
Labdabirtoklás (%): 54:46
Passzok száma (pontos passzok aránya, %): 381:299 (74:70)
Szabálytalanságok: 17:27

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább