Sevcsenkóék utódai és a fejbe kólintott németek

Sevcsenkóék utódai és a fejbe kólintott németek

, focitipp.hu

UEFA-kupa, negyeddöntők

A Bayer Leverkusen szinte már kiesett, és a Bayern München sem tudott előnyt szerezni a visszavágóra. A kicsik viszont naggyá lettek: aratott a Getafe és a Zenit.



Toni az elején

Meseszerű mérkőzés volt. Felhőfejessel indult (Luca Toni nyolcadik gólja idén az UEFA-kupában), havasesővel folytatódott, és a végén a jó is elnyerte jutalmát. Eleinte úgy tűnt, a nagy nevekből álló Bayern ad egy-két atyai pofont a túl messzire merészkedő Getafének, azzal el is dől a továbbjutás, s hazamennek a legények. Nem így történt: a Bayern gólja után radikálisan megváltozott a játék képe, az addig ötletesen és gyorsan támadó bajorok (az alacsony Ribéry kimagaslott a mezőnyből) egyszer csak azon kapták magukat, hogy védekezni kényszerülnek.

Contra a végén

Volt, hogy Lahm mentett a gólvonalról; volt olyan is, amikor a kapufán csattant a labda (Casquero fejesénél); és volt, amikor már a szerencse sem segített a favoriton. A 90. percben ugyanis a csereként beállt román jobbhátvéd, Cosmin Contra kapáslövésre mozdult, de ehelyett mellel (!) tolta el a labdát Ze Roberto mellett, majd a kifutó Kahn fölött a kapuba emelt. Contra, aki korábban a Milanban és az Atléticóban is megfordult, 2001-ben az Alavéssel játszott UEFA-kupa döntőt (Alavés-Liverpool 4-5).

A Getafe is a manchesteri döntőről álmodik, s ezen nem kell mosolyogni: Michael Laudrup csapata legyőzte már ebben a szezonban a Barcelonát, a Real Madridot és a Sevillát is, a Spanyol Kupában nemsokára döntőt játszik a Valenciával, az UEFA-kupában csoportgyőztes lett, jelenleg pedig továbbjutásra áll a Bayern Münchennel szemben. Ennyit a "kis" Getaféről.

Bayern München-Getafe 1-1

Fiorentina: fekete pont

Egy másik favorit is lépéshátrányba került a visszavágó előtt. A Fiorentina ötlettelen, sematikus futballt mutatott be a PSV ellen. A Violáktól megszokott gyors, rövidpasszos támadófociból semmit sem láttunk. Ehelyett kaptunk néhány életerős Montolivo-bombát, a sérülése után felépült Mutu küszködését, Vieri beállása után néhány légiriadót, és egy ízléstelen Liverani-taslit. A piros lap elmaradt, de a fekete pont nem.

PSV: piros pont

A PSV-nek viszont piros pont jár. A hollandok nagyszerűen védekeztek, és még nagyszerűbben lendültek támadásba a tarthatatlan Afellay vezérletével - pedig az Eredivisében az eindhoveniek mostanában nem villognak, Affelay ott csak önzőzik. Az általa adott gólpassz és Koevermans befejezése viszont az ínyenceket is kielégíthette, az ezúttal Dzsudzsák nélküli PSV jó úton halad az elődöntő felé.

Fiorentina-PSV 1-1

Zenit: Getafe-effektus, Lobanovszkij-iskola

A Getafe-effektust mutató Zenit pedig már ott is van. Egy névtelen orosz csapat Szentpétervárból, Gazprom-pénzből vett légiósokkal, Dick Advocaattal a kispadon (eltiltása miatt ezúttal a lelátón). Ehhez képest a Zenit iskolajátékot mutatott be a Bundesligában szimpatikusan vitézkedő Leverkusennel szemben. A németek csak lestek a BayArenában a Lobanovszkij-iskola remixe láttán: az oroszok letámadták őket, majd a megszerzett labdákat sprintben, káprázatos passzokkal vitték egészen Adler kapujáig (a második gólt szerző Pogrebnyak Tonival együtt vezeti a góllövőlistát). Nem túlzás: az 1-4-gyel a Leverkusen lehet elégedett.

Arsavin a zeniten

Valahogy így intézte el 1997 őszén a Dinamo Kijev a Barcelonát - 3-0 Kijevben, 4-0 a Nou Campban. Akkoriban a Sevcsenko-Rebrov duó őrjítette meg az ellenfeleket, manapság Andrej Arsavin a siker kulcsa. A 172 centi magas támadó az első gólnál mindenkit lefutott, majd pimasz módon a léc alá vágta a ziccert, de a második félidőben is élményszámba ment minden megmozdulása. Mellesleg ő volt az, aki Marseille-ben (0-3-nál) visszahozta az oroszok reményét egy szóló után. Apropó Marseille: a lesajnált Zenit bizony a Marseille-t és a Villarrealt is kiütötte már idén az UEFA-kupából. De hogy az orosz foci rajongói ne tápláljanak hiú reményeket az Eb kapcsán, elárulnánk valami: Arsavin az Andorra elleni Eb-selejtező 84. percében kiállíttatta magát, így a Szbornaja első két csoportmeccsén nem játszhat...

Leverkusen-Zenit 1-4

Rangers: nulla

A Glasgow Rangers gól nélküli döntetlent harcolt ki a Sporting ellen. Hazai pályán. A skótok edzője már a meccs előtt elfogadta volna ezt az eredményt...

(anfield, ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább