Tottiék előbb hisztiztek, aztán fociztak

Tottiék előbb hisztiztek, aztán fociztak

, ktn

Udinese-Roma 1-3

Helyszíni riport

Az Udinese-AS Roma meccset a Stadio Friuliban izgultuk végig. Hiszik vagy sem: 51 kapura lövési kísérletet láttunk. Mégsem ez volt a lényeg. Riportunk egy bájos olasz városból. Képgalériával.Udinei képgaléria >>>

Adria, Dolomitok

Udine egy 100 ezer lakosú város, Friuli-Venezia Giulia tartomány központja. Ötven kilométerre az Adriai-tenger, ötven kilométerre a Dolomitok - nem csoda, hogy az itt élő emberek kiegyensúlyozottak, a kacskaringós, macskaköves utcákon lépten-nyomon mosolygós arcokkal találkozunk. No és persze a történelemmel és a kultúrával. A Viale Ungheria az 1956-os forradalom emlékét őrzi, a különböző stílusú (középkori, barokk, reneszánsz) épületek között pedig szőrmegalléros fiatalok nyalják a fagylaltot. A lehető legnagyobb természetességgel, pedig szitál az eső.

Fekete filctoll

A város most éppen az április végén sorra kerülő Távol-keleti Filmfesztiválra készül, de nemcsak az erre invitáló prospektus kerül a kezünkbe, hanem a meccset beharangozó füzetecske is. Amelynek címlapján Udinese-Fiorentina csatát hirdetnek - kétségbeesett nyomdászok egy fekete filctollal megpróbálták kisatírozni a hibás feliratot. Sikertelenül.


10_udine_fotere.jpg
Piazza San Giacomo - az óváros főtere


Időtlenség

Az Udinese stadionja a televízión keresztül száraz, kietlen arénának tűnik. Amikor azonban a szurkolók vasárnap délután megtöltik a szektorokat, élettel telik meg a betonteknő. Egyedül az eredményjelző táblába nem sikerült életet lehelniük az illetékeseknek: a vendégszektor melletti monstrumot deszkákkal szögezték be a helyi ácsok, a meccsből eltelt időt mindenki a karóráján ellenőrzi.

A küzdelem már a bemelegítéskor elkezdődik. A fedett szektorokra vezényelt kétezer kisiskolás lelkes "Udine, Udine" kiáltását hamar elnyomja a római ultrák kórusa. A játékosok bemutatásánál is a fővárosiak a hangosabbak, a hazai szurkolókat egyedül Di Natale hozza lázba. Az Udinese drukkerei - az ultrák kivételével - még Luciano Spallettit is megtapsolják, nem feledve, hogy a Roma jelenlegi trénere 2004-ben története során először vezette el a Bajnokok Ligájába az Udinesét.

Egy cseh tanár Udinében

A hazaiak célja idén is a BL, azonban a Roma elleni meccsen bebizonyosodik, hogy ez csak álom marad a drukkerek számára. Asamoah Gyan sérült, Mesto eltiltott, Quagliarella formán kívül, Lukovics és Ferronetti hibát hibára halmoz. A kellemes meglepetést a Liberecben öt évet lehúzó Zapotocny okozza: a cseh hátvéd tanárian helyezkedik, szerel és indít. Di Natale is megmutatja oroszlánkörmeit, de amióta egymaga verte meg az ukránokat Kijevben, tőle ez a minimum.

Roma: pokolból a mennyekbe

Az AS Roma a meccs hatvanadik percéig csalódást kelt. Ritmustalan játék, labdacipelés, sztárallűrök, fetrengés - Spalletti unottan támaszkodik a plexinek, mi pedig egyre növekvő elégedetlenséggel szorongunk a szűk padsorokban. Di Natale vezető gólja után Doni és Panucci szólalkozik össze egymással, ízléstelen lökdösődés lesz a vége. Fél perccel később az indiszponáltan futballozó Totti ütközik Rizzoli bíróval az Udinese kapujától tíz méterre. A Farkasok kapitánya az égbe lövi a ziccert, majd néhány vaffanculót küld a bírónak, aki mindezt egy sárgával jutalmazza. Totti totális csőd. Aztán főleg Pizarrónak és a mindhárom gólban aktív szerepet vállaló Vucsinicsnek köszönhetően a vendégek elkezdenek futballozni, és végül simán legyőzik a hitevesztett, a hajrára elfáradó Udinesét.


24_panucci_doni_balhe.jpg
Egymással balhéznak a rómaiak


Olaszos hangulat

A lelátón mindvégig olaszos a hangulat. Két középkorú nő hangosan kineveti Taddeit, amikor az belebonyolódik egy szánalmas cselbe. Két szektor mulat a pályának háttal álló sárga mellényes biztonsági őrön, akit hátba talál egy kósza felszabadító lövés. A sokadik lesen megállított Udinese-támadásnál aztán már dühösen hajigálják a pálya felé a La Gazzetta dello Sportokat a szurkolók, a rózsaszín ívek hosszú másodpercekig köröznek a levegőben. A szektor alján gyerekek fogócskáznak. Csak a meccs nem olaszos: egymást érik a helyzetek, a végeredmény akár 4-6 is lehetne (A statisztika igazolja benyomásainkat: az Udinese 19-szer, a Roma 32-szer próbálkozott kapura lövéssel! A találatok száma: 11-17).

Csak semmi stressz!

A húszezer néző tíz perc alatt eltűnik a lelátókról. A parkolóban néhányan kisasztalokon szendvicseket készítenek, a csomagtartókból előkerül a sonka és a sajt. Berregnek a robogók, a szuveníres sátornál fogynak a Di Natale-mezek. Néhány bácsi a biciklijére támaszkodva még megbeszéli a látottakat, aztán ők is elindulnak hazafelé. A kisvárosi élet a maga olaszos bájával zajlik tovább. "Ezen a héten kikaptunk, jövő héten majd nyerünk" - ilyen egyszerű ez arrafelé.

Udinei képgaléria >>>

(ktn)


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább